Anne Baba Hayatta ise Eşin Miras Payı Ne Olur?

Eşin mirastan pay alabilmesi için çiftler arasında resmi nikah olması gerekmektedir. Resmi nikah olmadan sürdürülen beraberliklerde herhangi bir miras alma ya da sigortadan faydalanma gibi bir hakkın söz konusu olmayacağı bilinmelidir. Eşin alacağı miras miktarı ölen eşin hayatta olan akrabalarına ve bu kişiler ile yakınlık derecelerine göre değişim göstermektedir. Anne baba hayatta ise eşin miras payı ne olur sorusu en akıl karıştıran noktalardan bir tanesidir. Yaşayan zümreye bakarak bu payın belirlenmesi oldukça kolaydır. Yine de herhangi bir hak ihlalinden sakınmak için mutlaka hukuki destek almaya da özen göstermelisiniz.

Eşin Miras Payının Belirlenmesi

Anne baba hayatta ise eşin miras payı ne olur sorusunu yanıtı yarı yarıya olarak verilmelidir. Ölen kişinin anne ve babası hayta ise kalacak olan mirasın yarısı direkt olarak eşe aittir. Örneğin çocukları hayatta olan bir kişinin mirası ise eşe ¼ oranında düşmektedir. Her çocuğun baba ya da annenin mirasından faydalanma imkanı bulunmaktadır. Hayatta olan yakın sayısında artış meydana geldikçe eşin mirastan alacağı payda azalmaların meydana geleceğini de bilmelisiniz.

Anne babası hayatta olmayan ve çocuğu da olmayan kişilerin eşleri mirasın direkt olarak sahibi olabilirler. Fakat anneanne ve dede ya da babaanne ve büyükbaba gibi yaşayan zümreler bulunuyor ise eşin sahip olacağı miktar ¾ olacaktır. Hukukumuzda özellikle kadınların mirastan eşit şekilde yararlanması için çok önemli adımlar atılmıştır. Sizi de bir kadın olarak bu imkanlardan faydalanabilmeniz için resmi nikahınızın kıyılmış olması gerekmektedir.

Resmi nikahın hukuki boyutu ile alakalı olarak şu noktaların farkında olmalısınız;

  • Eşler arası resmi nikah yapılmamış ise kişilerin birbirinin sigortasından ve sağlık güvencesinden faydalanma imkanı bulunmamaktadır.
  • Ölüm durumu söz konusu olduğu zaman eşin miras sahibi olma imkanı yoktur.
  • Boşanma durumunda nafaka ya da tazminat gibi kavramların hukuki bir temeli bulunmamaktadır.

Tüm bu hakları elde edebilmek için özelikle kadınların resmi nikah konusunda daha bilinçli hareket etmeleri önerilmektedir.

Reşit Olmayan Çocukların Miras Payı Nasıl Muhafaza Edilmektedir?

Anne baba hayatta ise eşin miras payı ne olur sorusu kadar merak edilen bir diğer nokta da kişilerin reşit olmayan çocuklarının mirası hakkında söz sahibi olup olmadıklarıdır. Hayatta kalan eş herhangi bir özel durum söz konusu değilse çocukların vasisi olarak belirlenir. Tabi ki ölen kişilerin çocukları da mirastan haklarını alacaklardır. Bu çocuklar 18 yaşından büyük değillerse muhakkak bu mal varlığının tahakkümü vasiye bırakılmaktadır. Vasinin kontrolünün hakkaniyetli ve çocuğu mahrum bırakmayan bir yapıda olası istenmektedir. Herhangi ir şikayet söz konusu olduğu zaman bu mal varlığının kontrolünün vasinin elinden alınması gibi bir süreç de söz konusu olabilmektedir.

Kocası ölen kişinin mirası kime kalır?
Ölen kişinin çocuğu olmadığı takdirde miras anneye ya da babaya kalır. Hem eş, hem anne ya da hem babaya paylaştırılması hakkı bulunur. Fakat burada eş, anne ya da babanın sağ olup olmama durumuna göre farklı işleyişler mevcuttur.
Mirasta eş yüzde kaç alır?
Mirasta eş altsoy konumundadır. Eşin mirasta aldığı yüzdelik oran yarısıdır. Mirasın yarısı eşe kalır.
Birinci zümre ile birlikte mirasçı olan miras bırakanın sağ kalan eşinin yasal miras payı nedir?
Birinci zümre ile birlikte mirasçı olan ya da miras bırakanın sağ kalan eşinin, yasal miras payı mirasının yarısı kadardır.
Ölen babanın malları kime kalır?
Baba öldükten sonra malları çocuklarına ya da eşine kalır. Çocukları yok ise eş mirasın yarısını tamamen alabilir. Çocuklar var ise eşle birlikte miras 1/4 oranında paylaştırılır.

İlginizi Çekebilir;

Çocuklu Eşin Miras Payı Nedir?

MİRAS HUKUKU

Miras Paylaşımı Davaları ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Arsa Payı Verme Davası Nasıl İşlemektedir?

Arsa Payı Verme Davası

“Anne Baba Hayatta ise Eşin Miras Payı Ne Olur?” üzerine 3 yorum

  1. Bayan eş öldüğünde erkek eş anne baba sağ veya ölü ise bayanın babasından kalan mallara mirasçı olurmu

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara