Arsa Payı Verme Davası

Arsa payı üstünde bir kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulu olan binada bağımsız bölümlerin üstünde yer alan paydır. Bu payı alma için arsa payı verme davası açılmaktadır. Depreme dayanıklı olmayan hasarlı ve kaçak yapılar 6306 sayılı kanun ile güçlendirilmekte ve yıkılmaktadır. Yıkılan binaların yerine depreme dayanıklı yeni binalar dikilmektedir. Bu işlemlere kentsel dönüşüm süreci denilmektedir.

Bu süreç içerisinde yıkılan ya da yıkılan binaların malikleri bir araya gelerek arsaya ne olacağı hakkında ortak bir karar vererek protokol imzalarlar. Bu karar ile arsanın satılmasına ya da yeni bir bina yapılmasına karar verilmektedir. Kat maliklerinin hepsi bağımsız olarak kendi bölümleri değerinde yeni yapılan binadan ya da arsadan pay alır.

Arsa Payı Verme Davası Nasıl Açılır?

Payı verme davası açma için bazı şartların yerine gelmesi gerekmektedir. Arsa payı açma için yerine gelmesi gereken şartlar şu şekildedir;

  • Dava açma için arsa payının gerçeğe uygun olmayan bir şekle belirlenmesi gerekmektedir. Arsa payının hesaplanabilmesi için kat mülkiyetinin kurulduğu dönemdeki değerinin baz alınması gerekmektedir. Evde daha sonradan yapılan düzenlemelerin hiçbir önemi yoktur.
  • Davacı tarafın davada korunmaya devam edilen bir güncel hukuk değerinin bulunması gerekir. Arsa payında düzeltme davası bu şekilde açılmaktadır.
  • Davacı tarafın niyetinin iyi olması arsa payında düzenleme yaptıktan ve ortak karar için bir protokol imzalandıktan sonra malik olan kişiler ve görüşmelere katılan ancak imzası bulunmayan kişilerin iyi niyetli olduğu düşünülmektedir. Ancak malik arsa payı düzenlemesi görüşmelerinde yoksa ve ortak kararın belirlenmesinde etkili olduysa malikin iyi niyetli olduğu kabul edilmemektedir.

Arsa Payı Verme Davası Kimlere Açılır?

Açılan davaların muhatapları arsanın diğer malikleridir. Bu davayı her kat maliki ve kat irtifakı sahibi birbirlerine karşı açar. Arsa payı davası açmak için oluşturduğunuz dilekçede davalı kısmı doğru bir şekilde yazmanız gerekir. Aksi takdirde davanız işleme konulmamaktadır. Ayrıca dilekçe hazırlarken davalı tarafa müteahhittin değil diğer kat maliklerini yazmanız gerekir.

Arsa Payı Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Dava açarken kullandığını mahkeme son derece önemlidir. Arsa payının düzeltme davasını açma için görevli mahkeme olan sulh hukuk mahkemesini yetkili mahkeme olarak da taşınmazınızın bulunduğu bölgede yer alan mahkemeye başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca bu mahkemelerden bir tanesini seçerek dava dilekçenizi verebilirsiniz.  Davayı açmadan önce dilekçenizi doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırladığınızdan emin olun.

Davada Zamanaşımı: Dava bina yıkılana kadar istenilen sürede açılmaktadır. Ayrıca bina yıkıldıktan sonra bu dava açılamaz.

Arsa Payı Dava Dilekçesi

Arsa payı Dilekçesi hazırlarken davacı ve davalı tarafı doğru bir şekilde belirtmeniz gerekir. Dilekçe yazılırken görevli ve yetkili mahkemelere yazılmalıdır. Dilekçede yer alan açıklamaları doldururken yanınızda avukatınızın olması dilekçede yanlışlık yapmanızı engeller. Bu şekilde dilekçenizi doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmuş olursunuz. Dilekçede yanlışlık yapmanız davanızın görülmemesine neden olur.

Arsa payı değişir mi?
6306 sayılı kanun üzerinden arsa payı verme davası, protokol üzerinden dava açılıp kat mülküyetine dayalı olarak değişmektedir. Ayrıca davanın açılması ve hakkı tarafın tespit edilmesi durumunda arsa payı değiştirilecektir.
Arsa payı düzeltme davası kaç yıl sürer?
Arsa payı düzeltme davası, belirli bir sürede sonuçlanması saptanamayan bir dava türüdür. Ancak fiilin kabulü ve hakların bölüşülmesi durumunda 6 ay ile 1 yıla kadar dava sürer.
Arsa payı neye göre belirlenir?
Arsa payı hakkı mal mülkiyet hakkının payı, kat mülkiyeti ve arsa payı düzenlemesine göre belirlenmektedir.
Arsa payı ne kadar olmalı?
Arsa payının belirlenmesi, inşaat durumu ve güncel kanunlar üzerinden düzenlenerek, tarafların hakları üzerinden sonuçlanacaktır.

İlginizi Çekebilir;

Arsa Payı Verme Davası Nasıl İşlemektedir?

Arsa Payının Düzeltilmesi Davası Nasıl İşlemektedir?

Ataşehir Mustafa Kemal Mahallesi İşçi Avukatı

Gayrimenkul Dava Türleri Nelerdir?

Gayrimenkul Hukuku Nedir?

“Arsa Payı Verme Davası” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara