İddianame Nedir? İddianamenin İadesi Sebepleri Nelerdir?

İddianame Nedir? İddianamenin İadesi Sebepleri Nelerdir? tüm bunların yanıtını bu makalemizde bulabilirsiniz. En baştan başlayarak detaylı bir şekilde bu konuda bilgi alabilirsiniz. İddianame nedir iddianamenin iadesi sebepleri nelerdir maddeler halinde ayrıntılı bir şekilde aktaracağız.

İddianame Nedir?

İddianame Cumhuriyet Baş Savcılığı tarafından düzenlenen bir belgedir. Bu belge soruşturma yapılarak elde edilen delillerden suç işlediği kanaatine varan Cumhuriyet Baş Savcılığının şüpheli hakkında ceza davası açılması için düzenlenmektedir.

İddianame nedir iddianamenin iadesi sebepleri nelerdir kısaca Cumhuriyet Baş Savcısının şüpheli hakkında ceza davası açılması için düzenlediği belge anlamına gelmektedir.

İddianame Düzenlemenin Şartları Nelerdir?

İddianame nedir iddianamenin iadesi sebepleri nelerdir örnek ile de açıklanabilir. Öncelikle iddianame düzenlemenin ön şartları nelerdir bunlara değinelim.

  • Şüpheli hakkında soruşturma açabilmek için şüphelinin suçu işlediği hakkında yeteri kadar delil bulunması gerekmektedir.
  • Soruşturma sonucunda elde edilen delilleri Cumhuriyet savcısı değerlendirecek. Cumhuriyet baş savcısı kamu davası açmayı gerektirir nitelikte “yeterli şüphe” olup olmadığını takdir yetkisini kullanarak belirleyecektir.
  • İddianamenin düzenlenmesine yol açan “yeterli şüphe”, şüphelinin ceza yargılaması neticesinde Şüphelinin büyük oranda suçlu sayılması gereklidir. Yani şüphelinin mahkum olma ihtimalinin beraat etme ihtimalinden yüksek olması gerekmektedir.

İddianame Nedir? İddianamenin İadesi Sebepleri Nelerdir? Nasıl Düzenlenir?

İddianame Nedir? İddianamenin İadesi Sebepleri Nelerdir? Ve Nasıl düzenlenir sorularının yanıtlarına değineceğiz. İddianamede öncelikle suç konusu açıkça ortaya atılmalıdır. Daha sonra olay nedeniyle şüpheliye atfedilen suç ve ihlal edilen kanun maddeleri iddianamede gösterilmelidir. Yani suçun vasfı ve sevk maddeler açıkça belirtilmesi gerekir. İddianame düzenlenirken suç teşkil eden olaylar mevcut delillerle ilişkilendirilmesi gerekir ve şüpheliye yüklenen suçun ne şekilde meydana geldiği ortaya koyulması gereklidir.

İddianame Düzenlenirken Nelere Yer Verilir?

İddianame düzenlenirken dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de şüpheli, mağdur, müşteki ve suçtan zarar görenlerinin kimlik bilgileri tereddüde yer vermeyecek şekilde iddianameye yazılması gerekir. Şüphelinin tutuklu olup olmadığı; tutuklanmış ise, gözaltına alma ve tutuklama tarihleri ile bunların süreleri iddianamede gösterilmesi gerekenler arasındadır. Son olarak da şüphelinin sadece aleyhine olan hususlar değil, lehine olan hususlar da iddianamede yer verilmesi gereken hususlardandır.

Iddianamenin iadesi evrakı nedir?
İddianamenin iadesi, mahkeme tarafından kanunda sınırlı sayılması nedenine dayalı olarak, savcılığa geri iade edilmesi durumudur.
Iddianamenin iadesi mahkeme makamı kararı mı?
Mahkeme makamı, savcılığa iddianamenin iadesini yaparak, soruşturmaya uygun olmaması durumlarına göre açıklama gönderebilmektedir.
Iddianamenin sonrası açılış ne demek?
İddianamenin sonrasında açılış belirtilmesi, soruşturmanın 6 ay sürede tekrar açılacağını belirten hukuki kavramdır.
Iddianame kabul edildikten sonra mahkeme ne zaman olur?
İddianame kabul edildikten sonra azami soruşturma süresi içinde değerlendirme yapılması uygun görülecektir. 6 aylık sürede açılacağına dair ilk adım atılabilir. Azami sürede soruşturma başlayacaktır.

İlginizi Çekebilir;

Sanığın Kimliğinin Tespiti ve İddianamenin Okunması

Orhangazi Mahallesi Ölümlü Trafik Kazası Avukatı

Ayıplı Malın İadesi Hakkında Yargıtay Kararları

Ayıplı Malın İadesi Davası

Boşanmanın Sebepleri Nelerdir?

“İddianame Nedir? İddianamenin İadesi Sebepleri Nelerdir?” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara