Sanığın kimliğinin tespiti ve iddianamenin okunması duruşma sırasında gerçekleştirilir. Sanığın kimliğinin tespiti duruşma öncesinde usulüne uygun bir şekilde tespit edilir. Tespit edildikten sonra duruşma sırasında yapılacaklar Ceza mahkemesi kanunu madde 192’de belirtilmiştir.
[safir_mainheading title=”Sanığın Kimliğinin Tespiti ve İddianamenin Okunması Nedir?” icon=”soru”]
Sanığın kimliğinin tespiti ve iddianamenin okunması nedir? Ceza mahkemesi kanununa göre duruşmada ilk önce sanığın açık kimliği saptanır ve kişisel ve ekonomik durumu hakkında sanığın kendisinden bilgi alınır. Daha sonraki aşamada iddianame ya da iddianame niteliğindeki belgenin içeriği duruşma sırasında anlatılmaktadır. Ve iddianamede yer alan suçun dayanağını oluşturan eylemler ve toplanan deliller anlatılmaktadır.
Sanığın kimliğinin tespiti ve iddianamenin okunması zorunlu unsurlar arasında yer almaktadır. Duruşma başında yapılması gerekenler ceza mahkemesi kanunu CMK 192’de bu şekilde belirtilmiştir.
[safir_mainheading title=”Sanığın Kimliğinin Tespiti ve İddianamenin Okunması Şartları Nelerdir?” icon=”soru”]
Sanığın kimliğinin tespiti ve iddianamenin okunması şartları anayasada ceza mahkemesi kanunu ile düzenlenmiştir. Duruşma esnasında sırası ile yapılması gerekenler kanunun a ve b maddeleri olarak açıklanmıştır. A maddesi duruşmaya başlanıldığında sanığın kimliğinin açık tespitinin yapılmasıdır. Duruşmada ilk olarak sanığın kimlik tespiti yapılmaktadır ve sanığın kendisinden kişisel bilgiler ve ekonomik durum hakkında bilgi alınmaktadır.
Sanığın kimlik tespitinin ardından iddianamede yer alan suçlamaları oluşturan durumların anlatılması aşaması gelir. Bu aşamada suçlamanın neye dayandırılarak yapıldığı açıklanır. Sanığın iddianamede yer alan suçlamaları işlediğine dair ortaya koyulan tespitler konuşulmaktadır. Sanığın kimliğinin tespiti ve iddianamenin okunması bu şekilde ilerler.
[safir_mainheading title=”Kimlik Tespiti ve İddianamenin Okunması İle İlgili Yargıtay Kararları” icon=”kalem”]
Duruşma öncesinde iddianame tutanağının düzenlenmesi aşamasında sanığın kimlik tespiti yapılması gerekmektedir. İddianame hazırlanırken sanığa yönelik yapılan suçlamaların büyük oranda doğru olması gerekmektedir. İddianamede yer verilen suçlamalar sonucunda mahkeme sonunda büyük bir ihtimalle sanığın hükmüne karar verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle sanığın kimliğinin tespitinin yapılması önemlidir.
Sanığın kimliğinin tespiti ve iddianamenin okunması duruşma hazırlığı aşamasında mahkemenin belirlemiş olduğu gün ve saatte sanığın gelip gelmediği kontrol edilmektedir. Daha sonra taraflar yerlerine alınır. Tanıklar dışarı çıkarılmaktadır ve iddianamenin kabulü kararı okunarak duruşmaya başlanmaktadır.
İlginizi Çeker;
İddianame Nedir? İddianamenin İadesi Sebepleri Nelerdir?
Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması Suçu
“Sanığın Kimliğinin Tespiti ve İddianamenin Okunması” üzerine 2 yorum