Ceza Hukukunda Delillerin Sunulması ve Tartışılması

Ceza hukukunda delillerin sunulması ve tartışılması 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda belirtilmiştir. 5271 sayılı kanunun 206. Maddesinde bu konuya yer verilmiştir.

Delillerin ortaya konulması işlemlerine sanık sorguya çekildikten sonra başlanır. Tanıkların ve bilirkişilerin dinlemesi, keşif yapılması ve diğer ispat araçlarının ileri sürülmesi, açıklanması, incelenmesi ve tartışılırlığının sağlanması amacı ile delillerin ortaya konulması gereklidir. Bu nedenle deliller ortaya konulup tartışılır. Ortaya konulup tartışılmayan deliller CMK’nın 217/1. maddesi uyarınca hükme esas alınamaz.

[safir_mainheading title=”Ceza Hukukunda Delillerin Sunulması ve Tartışılması Nasıl Yapılır? ” icon=”soru”]

Ceza hukukunda delillerin sunulması ve tartışılması hakkında CMK 206’da açıkça belirtilmiştir. Delillerin sanığın sorgusu bittikten sonra yapılması önemlidir. Sanığın sorgusu yapıldıktan sonra tanıkların hazır olduğu durumda tartışılması ve ortaya konulması gerekir.

Ceza hukukunda delillerin sunulması ve tartışılması için sanığın sorgusu öncelikle yapılmalıdır ve daha sonra delillere geçilmelidir. Sorgu bittikten sonra tanıklar delilleri sunar ve tartışılır. Eğer sanık duruşmaya gelmemişse ve sorgusu alınmamışsa bu durum ceza hukukunda delillerin sunulması ve tartışılması için engel teşkil etmez.

[safir_mainheading title=”Delillerin Ortaya Konulması ve Reddi ” icon=”ok”]

Bazı durumlarda ortaya koyulan delillerin reddi söz konusu olabilir. Kanuna göre delil kanuna aykırı bir şekilde elde edilmiş ise reddedilebilir. Delillerin kanuna uygun bir şekilde elde edilmiş olması önemlidir.

Bir başka delilin reddi olabilecek durum da delillerin ispat edilmek istenen olayın karara etkisi yoksa reddedilebilir. Delil ile ispat edilmek istenen olayın karara etkisi bulunmalıdır.

Eğer sunulan delil sadece davayı uzatmak amacı ile sunulmuş ise bu delilin reddi söz konusu olabilir. Delilin amacı söz konusu olayı ispat etme amacı olmalıdır. Eğer yalnızca süreci uzatmak için delil sunuluyorsa delil reddedilecektir.

[safir_mainheading title=”Ceza Hukukunda Delillerin Geç Sunulması ” icon=”rastgele”]

Ceza hukukunda delillerin sunulması ve tartışılması olayı geç bildirildiği durumlarda delilin reddi söz konusu değildir. Yargılama sonuçlanana kadar delillerin toplanması gerekir. Ancak delilin davayı uzatmak amacı ile geç bildirilmemesi önemlidir. Ceza hukukunda delillerin geç sunulması ve tartışılması süreci uzatmak amacı ile geç bildirilirse delilin reddi söz konusu olabilir.

Neler delil sayılır?
Gizli ses kaydı, fotoğraf ve video kayıtları hukuki alanda kabul görecek şekilde ‘’ tehdit ve şantaj’’ olmaksızın elde edildiği takdirde delil olarak gösterilebilir. Hukuk davalarında, kişinin özel hayatını ihlal edecek şekilde alınan deliler kabul edilmeyecektir.
Delillerin ortaya konulması ve tartışılması nelerdir?
Delil duruşma sırasında, davalının veya davacının bu delili kabul ettiği, hangi şartlarda verildiği, ölüm durumlarında devletin gözlemleme sistemlerine dahil olan durumların açık ve net görüldüğü durumlara göre tartışma yapılarak, kanun maddelerine danışılacaktır.
Delillerin değerlendirilmesi ne demek?
Delilin açıkça ve net bir şekilde ortada olması durumunda, bu madde kabul edilmez. Ancak kişinin şantaj veya tehdit altında görüntü vermiş olması, fotoğraf ve ses kaydının hukuki ihlal etmesi durumlarında değerlendirme süreci başlar.
Delil yasağı nedir?
Delil yasağı hukuk normlarına aykırı durumlarda, delinin yetersiz olması ve değerlendirmeye uygun görülmemesi durumlarını kapsayacaktır.

İlginizi Çekebilir;

Ataşehir Yenişehir Mahallesi Avukat

Çekişmeli Boşanma İçin Avukat

Çekişmeli Boşanma Davasında Delillerin Önemi

Boşanma Davası Açmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Anlaşmalı Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

“Ceza Hukukunda Delillerin Sunulması ve Tartışılması” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara