Çekişmeli Boşanma İçin Avukat

Boşanma davaları ülkemizdeki sonuçlanması en zor davalarıdır. Bu nedenle prosedürleri dikkatlice izlemek ve gereken adımları atmak gerekiyor. Boşanma davaları genelde başka birçok sorunu da beraberinde getiriyor çünkü boşanma davalarında taraflar kendi haklılıkları konusunda çok emin oluyorlar. Bu neticede karşı tarafa ciddi suçlamalarda bulunmalar ve özel hayatlarını ortaya sererek davada haklılık paylarını çıkartacak hamlelerden geri durmuyorlar. Çekişmeli boşanma davaları bu tip davaların en başında gelmektedir. Boşanma sürecinde çocuğun velayeti, tazminat, nafaka ve mal paylaşımı gibi konularda uzlaşamayan eşlerin iddia, talep ve savunmalarını aile mahkemesi huzurunda gerçekleştirmelerine çekişmeli boşanma davası denir.

Çekişmeli boşanma davaları bir taraf boşanmak isteyip diğer tarafın istemediği ya da iki tarafın anlaşmazlık yaşadığı aile hukuku davalarıdır. Bir tarafta boşanmak isteyen bir eş varsa, her iki tarafta çocuğun velayetini istiyorsa ya da bir taraf diğer taraftan nafaka istiyorsa çekişmeli bir boşanma davası söz konusudur. Çekişmeli boşanma için avukat oldukça önemlidir çünkü bu tip davalar uzlaşmazlıklar nedeniyle uzun sürmekte ve pek çok prosedür içermektedir.

Boşanma davası nasıl bir süreçte gerçekleşir?

  • Çekişmeli boşanma davası açabilmek için kanunlarda belirtilen sebeplerden en az birinin gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bunlar; zina, cana kast, hakaret ve küçümseme, suç işleme, terk, akıl hastalığı, şiddetli geçimsizlik.
  • Taraflardan birisinin boşanma isteğine karşı gelmesi ya da bazı konularda uzlaşmazlıkların olması durumunda çekişmeli boşanma davası açılabilmektedir.
  • Çekişmeli boşanma davası açabilmek için taraflardan birinin evlilik süresince az kusurlu ya da tamamen kusurlu olması gerekmektedir. Kusur boşanmaya engel değildir, sadece anlaşılmazlık olan konuların belirlenmesinde rol oynayacaktır.
  • Çekişmeli boşanma davalarında iddiada bulunan kişi ispatla yükümlüdür.
  • İspat gerektirdiği için delillerin sunulması ve tanıkların dinlenmesi gibi hususlar söz konudur. Bu neden çekişmeli boşanma davaları uzun sürmektedir.
  • Çekişmeli boşanma davası süresince etkili bir strateji yürütülmezse hak kayıpları yaşama ihtimali artacaktır.

Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır?

Boşanma talebinde bulunan bir kişi boşanma dilekçesi ve dilekçede sunacağı delillerin bir araya getirilmesiyle getirilerek çekişmeli boşanma davası açılır. Çekişmeli boşanma davalarında sıkı usul kuralları uygulanmaktadır ve prosedürlere dikkat edilmesi gerekir. Bu nedenle çekişmeli boşanma için avukat ile görüşmenizde fayda vardır. Bir avukattan yardım almanız halinde prosedürlerin uygulanması açısından yaşanabilecek sorunlar ortadan kalkarken aynı zamanda davanın süresi de kısaltıla bilinir.

Öte yandan çekişmeli boşanma davası Aile Mahkemelerinde görülür. Eğer yaşadığınız yerde Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlendirilmiştir. Eşlerin 6 ay içinde ikamet ettikleri yer ya da taraflardan birinin ikamet ettiği mahkeme bu davalarda görevlidir.

Çekişmeli boşanma dilekçesi nedir?

Taraflardan birinin, boşanma sebebi, özel durumu, talepleri ve delil durumuna göre hazırlanan her kişiye ve davaya değişiklik gösteren evraklardır.

Boşanma uzun sürer mi?

Çekişmeli boşanma davası tarafların anlaşmazlığı üzerine kurulu olduğu için uzun sürmesi söz konusudur. Eşlerden bir tarafının iddiası ve ispat zorunluluğu dava süresinin uzamasına yol açabilmektedir. Ayrıca çekişmeli boşanma davaları açıldığı şehirlere göre dava süreci uzar. Örneğin, İstanbul gibi adliyelerde yoğunlukların olduğu şehirlerde duruşma araları oldukça uzundur. Bu nedenle çekişmeli boşanma davaları genellikle uzun süren davalardır. Bazı zamanlarda 3 ile 5 yıla kadar uzadığı görülmüştür. Çekişmeli boşanma davalarının en önemli etkeni avukatlardır. Çekişmeli boşanma için avukat dava süresinin kısalmasında size yardımcı olacaktır. Ayrıca farklı konular üzerinden ilerleyen davalarda süreci belirlemektedir. Örneğin, şiddetli geçimsizlik davaları ile zina davaları aynı uzunlukta değildir. Yine delillerin varlığı ve azlığı da süreci etkileyen faktörler arasında sayıla bilinir. Bazı zamanlarda keşif ve bilirkişi raporları da mahkeme tarafından talep edilebilmektedir.

Çekişmeli boşanmada delil önemli midir?

Çekişmeli boşanma davalarında iki tarafın kusur değerlendirmesi yapılmaktadır. Bu çerçevede davayı açan kişi karşı tarafa bir suçlama yüklemiş sayılmaktadır. Davacı olan taraf iddia ettiği şekilde iddiasını ispat etmek zorundadır. Davanın reddedilmesi ise bir sonraki dava için 3 yıl beklemek anlamına gelmektedir.

Tarafların iddialarına ilişkin kanıtları sunma yönündeki hazırlık bir avukat ile gerçekleştirilmelidir. Birçok belge kanıt olarak sunulmaktadır. Birkaç örnek vermek gerekirse, kusurlu olduğu iddia edilen tarafın kusuruna ilişkin belgeler, çocuk ve eşlerin ekonomik durumuna ilişkin belgeler, mal varlığı belgeleri gibi. Ayrıca özel durumlara ilişkin belgelerde mahkeme tarafından kabul edilmektedir. Örneğin, bir aldatma davasında aldatan tarafın eylem anında çekilen bir görüntüsü gibi. İddiaların kanıtlanma çekişmeli boşanması davasının en mühim aşaması olarak kabul edilmektedir. İddianın ispatı niteliğinde olan tanıklarında dinlenmesi bir delildir.

Çekişmeli boşanma davası reddedilebilir mi?

Çekişmeli boşanma davları eğer ki kuvvetli delillerle hâkim ikna edilemediğinde dava ret yer. Uzun sürme ihtimali olan bu davaların reddedilmesi hem psikolojik hem maddi olarak büyük bir kayıp doğurur. Hâkimler boşanma davalarını ispat yetersizliğinden ve teknik yetersizliklerden dolayı reddeder. Eğer ki çekişmeli boşanma davanız reddedilirse 3 yıl boyunca dava açma hakkınız elinizden alınır. Hâkim tarafından davanın reddedilme ihtimali avukatlık hizmeti alınarak engellenmektedir.

Davanızda ret kararı çıkarsa yasal yollara başvurarak davayı temyize götürebilirsiniz. Ancak temyizden de aynı kararın çıkması sonucu dava kesinleşir. Davanın kesinleşmesinin ardından 3 yıl içinde tekrar boşanma davası açılması mümkün değildir.

Çekişmeli boşanmada mal paylaşımı nasıl olur?

Çekişmeli boşanma davalarında en çok uzlaşmazlığın yaşandığı konulardan biri mal paylaşımıdır. Burada en önemli nokta, resmi nikâhın gerçekleştiği yıl ve hangi mal rejimine dahil olduklarıdır.

Çekişmeli boşanma davasında çocukların velayeti kime verilir?

Boşanma davalarında çocukların velayeti konusu mahkemelerin en çok özen gösterdikleri konulardır. Boşanma süreçlerinde psikolojik olarak en çok etkilenenler çocuklardır. Bu süreci sorunsuz bir şekilde atlatabilmeleri için velayet konusuna ekstra özen gösterilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında çocukların velayeti yaş, sağlık, eğitim gibi durumlar göz önünde bulundurularak değerlendirilmektedir. Asıl olarak çocuklar için en iyi koşullar ön planda tutulmaktadır ancak velayet genellikle anneye verilmektedir. Babanın ise nafaka ödemesi ve belli günlerde çocukları ile görüştürülmesi sağlanır. Tabii bu durum her davada farklılık gösterecektir. Genel kural, çocukların çıkarı doğrultusun en iyiye karar vermektir.

Çekişmeli boşanma davasında tazminat almak mümkün mü?

Çekişmeli boşanma davalarında maddi ve manevi tazminat alınmaktadır. Taraflardan biri evlilik sürecinde ekonomik olarak zarara uğradıysa maddi tazminat, psikolojik olarak zarara uğradıysa da manevi tazminat davası açar. Örneğin, bir kadın evlendikten sonra mesleğini bırakıp çocuk bakmaya başladıysa mesleği bıraktığı için oluşan maddi zarar tanzim eder.

Ayrıca tazminat davaları üçüncü kişilere karşı da açılabilmektedir. Örneğin, boşanma davası aldatmadan dolayı kaynaklandığında taraflardan kusursuz olanı aldatma eylemine karışan üçüncü kişilere de maddi ve manevi tazminat davası açmaktadır.

Boşandıktan sonra hemen evlenilebilir mi?

Boşanma kararının ardından evlenme konusu erkekler için herhangi bir sorun teşkil etmezken kadınlar için bazı yasaklamalar vardır. Boşandıktan sonra erkekler için herhangi bir yasak söz konusu değilken kadınların 300 gün beklemeleri gerekmektedir. Bu süre içinde doğum yapıldığında süre kesilmektedir.

Boşanmak için ne kadar para lazım?
Boşanma davalarında ücretlendirme farklılık gözetir. Burada dava için ayrı bir miktar bulunurken, boşanma davasında ihtiyaç duyulan avukata ödenmesi gereken farklı bir ücretlendirme yer edinmektedir. Konu ile ilgili detaylı bilgiyi boşanma avukatı ile irtibata geçtiğiniz takdirde edinebilirsiniz.
Boşanmada Devlet avukat veriyor mu?
Boşanmada kişiler kendi kişisel avukatlarını tercih edebilirler. Ancak belirli etmenlere göre hukuki boyutta devletin avukat ataması da mümkün olur.
Çekişmeli boşanma davası ilk celsede biter mi?
Çekişmeli boşanma davaları genel olarak tek celsede bitmez. Bu durum anlaşmalı boşanma davaları için geçerlidir. Çekişmeli boşanma davası velayet, nafaka gibi etmenleri barındırdığı için uzun bir süreci bulur.
Boşanma davası avukatı ne kadar?
Boşanma davasındaki avukatın ücretlendirilmesi anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanmaya göre değişkenlik gözetir. Her iki boşanma durumunda da fiyatlar ayrılmaktadır.

İlginizi Çeker;

Yalı Mahallesi Kira Hukuku Avukatı

Boşanmada Tazminat Davası

Nafaka ve Velayet Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Pendik Boşanma Avukatı Davaları

Maltepe Avukat

Hemen Ara