Şantaj Suçu ve Cezası

Günümüzde failler, çıkar sağlamak, kolay yoldan para kazanmak için mağdurların şahsiyetlerini hedef alıyor. Onların açıklarından yararlanıyor ve kötü niyetli yaklaşımlar ile haksız kazanç elde ediyor. Bu durum şantaj suçunu ortaya çıkarıyor.

Şantaj suçu basit şantaj ve nitelikli şantaj suçları olarak ikiye ayrılıyor. Aynı zamanda şantaj suçu ile tehdit suçu da çoğu zaman birbirine karıştırılan suçlar oluyor. Tehdit suçunda genel olarak mağdurun fizikken zarar görmesi, vücut bütünlüğünün risk altında olması durumu vardır. Şantaj suçunda ise durum tam anlamı ile manevi alandan etkisini göstermektedir.

Şantaj Suçu Nedir?

En çok karşınıza çıkan suçlardan biri şantaj suçudur. İnsanlar, gerek sosyal alanlarda gerek ise gerçek hayatta şantaj nedeni ile mağdurların hayatını karartabiliyor. Şerefi ve haysiyeti ayaklar altına alınacak olan mağdurlar ise şantajcıların suç işlemesinde rol oynuyor.

Şantaj Suçu Nerede İşlenir: Şantaj suçu her alanda işlenebilir. İş yerinde, evde, internet üzerinden işlenmesi mümkündür. Fotoğraf ve videolar şantaj için en ideal malzemeler arasında yer alıyor. Şantaj suçunda amaç, haksız bir kazanç elde etmek oluyor. Bunun için de mağdurun şerefi ve haysiyeti kullanılıyor. Şantaj cezası ise 1-3 yıl aralığında hapsi ve 5 bin gün adli para cezasını kapsıyor.

Şantaj Suçu Nasıl İşlenir?

Şantaj suçu sonrasında kişinin ne kadar ceza alacağını belirleyen durum, suçun niteliğidir. Nitelikli şantaj suçu, basit şantaj suçundan çok daha geniş bir ceza yelpazesine sahiptir. Mağdur, şantaj nedeni ile kanuna aykırı olan bir hareket yapmak zorunda kalır. Bu durum mağdurun da ceza almasına neden olabilir.

  • Haksız yere çıkar elde edebilmek adına mağduru kullanmak suçtur.
  • Mağdur, yükümlü olmadığı bir işlemi yapmak durumunda kalabiliyor.
  • Fail, kendi yapması gereken bir işi şantaj ile mağdura yaptırabiliyor.

Şantaj Suçunu İşleyen Ne Kadar Ceza Alır?

Günümüzde şantaj suçu sıklıkla karşılaşılan suçlardan biridir. Şantaj suçunun niteliği arttıkça alınan cezada da farklılıklar olabiliyor. Öncelikle şantaj yapan biri yakalandığı zaman 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılıyor. 5 bin güne kadar da adli para cezası söz konusu oluyor.

Sadece hapis cezası alınamayacağı gibi sadece para cezası da alınamaz. Bu iki cezanın bir arada veriliyor olması gerekir. Ancak, hapis cezasının adli para cezasına çevrilebiliyor olması önemli bir durumdur.

Şantaj İle Tehdit Arasındaki Fark Nedir?

Şantaj suçu ile tehdit suçu birbirine oldukça fazla benzer. Ancak, birbirinden ayrılan özelikleri vardır. Tehdit suçu dendiğinde kişinin haksız bir kazanç sağlaması için ya da kötülük olsun diye kasten zorlama yapılması anlamı karşınıza çıkar.

Şantaj suçunda önemli olan şerefin ve haysiyetin zarar görmesidir. Fiziksel bir zarar genelde şantaj suçunda karşılaşılan bir durum olmuyor. Burada manevi yönden kişinin bir zarara uğraması durumu oluyor.

Şantaj suçu memurluğa engel mi?
Şantaj suçu, kişinin siciline işlenmiş ve 1 yıla kadar hapis cezası almışsa, kişinin memurluk hakkı elinden alınmaktadır.
Şantaj uzlaşma kapsamında mı?
Şantaj uzlaşma kapsamına girmemekle birlikte kişinin özel hayatını istila etme suçundan da 1 yıla kadar hapis cezası istenen suçtur.
Şantaj durumunda ne yapılır?
Şantaj durumunda mutlaka polise gidilmeli, Türk kolluk kuvvetlerine şantajın neden ve nasıl yapıldığı bildirilerek araştırmaların yapılması sağlanmalıdır.
Şantaj suçu hangi madde?
Şantaj suçu Türkiye Cumhuriyeti Kanun maddesinin 107. Kanununa tekabül eder. Suçu işleyen kişinin söz ev davranışlarına göre mahkeme süreci sonuçlanır.

İlginizi Çekebilir;

Şantaj Cezası Ne Kadardır?

Bilgisayar Yoluyla Dolandırıcılık Avukatı

Ceza Hukukunda Delillerin Sunulması ve Tartışılması

İş Kazalarında Manevi Tazminat Davaları

Kart Dolandırıcılığı Suçu Nasıl İşlenir?

“Şantaj Suçu ve Cezası” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara