Eşlerin Birbirine Tahammülsüzlüğü Nedeniyle Boşanma

Evlilik birliğinin sonlanması konusunda birçok farklı sebep ortaya koyulmaktadır. Eşlerin birbirine tahammülsüzlüğü nedeniyle boşanma da bu sebeplerin en kuvvetlilerinden bir tanesidir. Eşlerin bir evi paylaşmakta zorluk çektikleri ve artık bu şekilde bir hayata tahammül edemediklerini bildirmeleri üzerine boşanma sebebi haklı görülecek ve evliliğe son verilecektir. Hukuken bu adımların atılması ve çiftlerin boşanma dilekçelerini beraber ya da ayrı bir şekilde bildirmeleri gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma gerçekleştirecek olan kişilerin beraber şekilde dilekçelerini vermelerinde de herhangi bir sakınca olmayacaktır.

Boşanma adına dilekçe vermek için konunun uzmanından yardım almanız sizin için oldukça faydalı olacak ve sürecin işleyişini de kolaylaştıracaktır. Boşanma avukatınız aracılığı ile mahkeme işleri ile uğraşmak zorunda kalmadan bu zor dönemi atlatabilirsiniz. Seçtiğiniz avukatın konunun uzmanı olmasına ayrıca dikkat etmelisiniz. Konunun uzmanı olmayan kişiler ile çalışıldığında hukuki olarak kazanım elde etmeniz söz konusu olmayacaktır.

Boşanma Nedenleri Hakkında İnceleme

Modern dünya içerisinde kişilerin boşanma süreçlerinde ortaya koymuş oldukları sebepler de farklılaşmaya başlamıştır. Özellikle kadının ekonomik hayata giriş yapması ve eşlerin birbirine bağımlılıklarının azalması sebebi ile boşanma süreçleri hız kazanmıştır. Eşlerin birbirine tahammülsüzlüğü nedeniyle boşanma en çok ortaya koyulan noktalardan bir tanesidir. Aynı evi paylaşırken şiddetli geçimsizlik yaşanması fiziksel ve psikolojik taciz uygulanması boşanmanın gerçekleşmesi için kabul edilebilir sebeplerden bir tanesidir.

Boşanma sebepleri içerisinde şiddet uygulamanın da yer alması kadınların toplumsal durumu hakkında da fikir vermektedir. Boşanmanın hakim tarafından kabul edilebilmesi için mutlaka haklı bir gerekçe sunulması gerekmektedir. Şiddetin her türlüsü boşanmanın haklı gerekçesi olarak kabul edilecektir. Sadece psikolojik değil aynı zamanda fiziksel şiddet de kadınların başında gelen talihsiz olaylardandır.

Erkeklerin ve kadınların boşanma süreçleri içerisinde ortaya koydukları nedenler değişim göstermektedir. Kadınlık görevinin yapamama gibi bir tabi erkekler tarafından sıklıkla dile getirilen noktaların başını çekmektedir. Evlilik içerisinde erkeklerin de kadınların da üstlenmeleri gereken görev ve sorumluluklar bulunmaktadır. Bunlardan herhangi birini uzun bir müddet sürecek şekilde ihmal ederseniz karşı tarafın boşanma talep edebileceğini bilmelisiniz.

Evliliğin Sonlandırılması için Nasıl Dilekçe Verilir?

Eşlerin birbirine tahammülsüzlüğü nedeniyle boşanma dilekçesi verirken dikkate alınması gereken bazı önemli bilgiler bulunmaktadır;

  • Anlaşmalı boşanma gerçekleştirecek olan çiftlerin her ikisi de hakim huzuruna çıkarak boşanmayı istediklerini dile getirmelidir.
  • Anlaşmalı boşanmada tarafların baskı altında olduğu hakim tarafından hissedilirse boşanmanın gerçekleştirilmeyeceğini de bilmelisiniz.
  • Boşanma çift taraflı bir akit olduğu için karşı tarafın rızası olmadan boşanmanız söz konusu olmayacaktır. Ancak 3 sene boyunca ayrı yaşadığınızı ispat edebilirseniz bu tür bir zaman haddine dayanan bir boşanma gerçekleştirilebilir.

Boşanma süreci ile alakalı olarak genel itibari ile dikkate almanız gereken noktalar bu şekilde sıralanmaktadır. Hukuki boyutta yardım alarak temsilciniz aracılığı ile boşanma sürecinin çok hafif atlatılmasını sağlayabilirsiniz.

Diğer Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Boşanmalar pek çok özel sebepten meydana geldiği için en yaygın olarak bilinen boşanmalar şiddetli geçimsizlik olarak tanımlanır. Eşlerin tahammülsüzlüğü olarak da tanımlayabileceğimiz bu kavram dışında pek çok boşanma nedeni daha vardır. Toplumumuzda en çok görülen boşanmalar şu sebeplerden dolayı da olabilir; zina sebebiyle boşanma, hayati kast sebebiyle boşanma, fiili olarak evliliğin bitmesi, evi terk etmek, yüz kızartıcı bir suç işlemek, psikolojik olarak hasta olmak ve bu hastalığın geçmeyecek bir hastalık olması. Saydığımız bu ve benzeri birçok konu boşanma sebebi sayılacaktır. Boşanma davalarını ayıracak olursak da anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak ayırabilir. Anlaşmalı boşanmalar iki tarafın da anlaşarak birçok konuda aynı fikire sahip olduğu ve sorunsuz bir şekilde boşanmanın gerçekleştiği boşanmalardır. Zaten bu nedenle boşanmalar anlaşmalı olursa kısa sürede sonuçlanır. Özellikle evlilikte çocuk olduğu durumlarda çocuğun etkilenmemesi için anlaşmalı boşanma çok daha etkili olacaktır.

Çekişmeli boşanma ya da tek taraflı boşanmalar da evlilik birliğinde bir kişinin boşanmak istememesi ya da davayı bilerek yokuşa sürmesi olarak tanımlanabilir. Eğer karşı taraf çok büyük problem çıkarıyorsa boşanma 20 aya kadar bile varabilir. Sonuçlanması uzun olan bu davalar hem maddi anlamda hem de manevi anlamda çok yıpratıcı olacaktır. Maddi ve manevi anlamda tarafların zarar görmemesi için anlaşmalı boşanma önerilir.

Kaç Yıl Ayrı Yaşamak Boşanma Sebebidir
Kişilerin boşanma sebepleri delil ve sebep yetersizliğinden dolayı reddedilebilmektedir. Ancak kişiler şayet ayrı yaşıyorlarsa en az 3 sene olmak şartıyla bunu mahkemeye sunarak boşanma sebebi olarak kullanabilmektedir.
Boşanmadan Önce Ayrı Yaşamak
Boşanmadan evvel farklı yerlerde yaşamak kişiler için bir boşanma sebebi olarak kabul edilebilmektedir. Ancak bu konuda söz konusu olan süre en az 3 sene olmaktadır.
Ayrı Yaşayan Evliler
Geçimsizlik sebebiyle ya da eşlerin birbirine tahammül edememesi sebebine bağlı kalarak evlerini ayıran kişiler, bu durumu boşanma sebebi olarak kullanabilmektedir. Bu noktada kişiler en az 3 senedir farklı yerlerde yaşıyorlarsa bu bir boşanma sebebi olarak kabul edilebilmektedir.
Ayrı Şehirlerde Yaşayan Eşlerin Boşanması
Ayrı şehirlerde bulunan kişilerin boşanma davası açabilmesi adına kişiler bir yerde karar vererek o bölgede bulunan Aile Mahkemeleri’ne başvuruda bulunarak davalarını açabilmektedir. Ancak bu konuda önemli bir husus kişilerin davalarının olduğu günde mahkeme salonunda bulunma zorunluluğudur. Aksi takdirde bu dava anlaşmalıdan, çekişmeliye dönmektedir.

İlginizi Çekebilir;

Boşanma Sonucu Ortaya Çıkacak Mali Yükümlülükler

Boşanmanın Sebepleri Nelerdir?

Ceza Hukukunda Genel Af ve Özel Af

Anlaşmalı Boşanma Davası Süreçleri

Trafik Kazasında Maddi ve Manevi Tazminat Davası

“Eşlerin Birbirine Tahammülsüzlüğü Nedeniyle Boşanma” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara