Geçmiş Nafakaların Alınması

Boşanmaların ana konuları olan maddi ve manevi tazminat davaları ile nafakalar eşlerin genel maddi durumu ya da kusurlu-kusursuz olmalarına bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Geçmişe dönük nafaka ise, hakimin nafaka ödemesi gerektiğini hükmettiği eşin, düzenli olarak bu nafaka miktarlarını ödememesi, geciktirmesi ya da hiç ödememesi durumlarında meydana gelen gelişmeler arasındadır. Burada nafaka almayı bekleyen kişinin hakkını bulabilmesi ve yasalara bağlı olarak sürecin işlenebilmesinin de temel yolu olmaktadır.

Geçmişe dönük olan nafakalar talep edilebilir ve bununla alakalı olarak yasalarımız açık şeklide bellidir. Aynı şekilde biriken nafakalarında alınabilmesi ya da toplu olarak tahsili gibi konularda gerçekleşebiliyor. Bunların işini bilen ve doğru rehberliği sağlayan avukat bünyesinde yapılması, alınması beklenen geçmişe dönük nafakaların alınabilmesini kolaylaştıracaktır.

Nafakaların Ödenmesi ve Birikti Tahsil Edebilir miyim?

Boşanma durumlarının gerçekleşmesinin ardından, eşin ya da çocuğun nafaka alacağına karar verilmişse, eşin bunu düzenli olarak belirtilen miktarda ödemesi gerekmektedir. Fakat nafaka hiç ödenmiyorsa, gecikmeli ödeniyorsa, belirli bir nafaka miktarı olacaktır. Ödenmeyen ve biriken ya da eksik ödenen nafaka tutarları birikeceği için bunların tahsilinin yapılması mümkündür. Nafaka almayı bekleyen eş ya da çocuk, ödenmeyen ve biriken nafakaları alabilmektedir.

Geçmişe Dönük Olan Nafakalar Nasıl Talep Edilir ve Nasıl Alınabilir?

İşlemlerin her biri kolaydır ve avukat üzerinde gerçekleştirilmesi, nafaka almayı bekleyen tarafın daha kolay bir şekilde hakkının yenmeden sonuca ulaşmasına imkan verecektir. Bu sebeple ilgili temel prosedürlerin atılması ve mutlaka takiplerinin de yapılması gerekir. Talepler doğrudan nafakanın türüne göre olmakla beraber, ilamlı-ilamsız takiplerinin gerçekleşmesine paralel olarak da yapılmaktadır. Bunun yanı sıra bu nafakayı talep edilen kişiler;

  • Nafakayı bekleyen eş
  • Nafakayı bekleyen çocukları
  • Nafakaya konu olan diğer kişiler

talep edebilirler. Buradaki temel süreçlerin her biri boşanma davasının konusu, nafaka miktarı, ne zaman ödendiği ve ne zamana kadar ödeneceğine kadar farklı olur. Fakat geçmişe dönük nafaka talepleri, karşı taraf tarafından ödenmesi zaman, haklı ve alacaklı olarak taraftan yasal yollarla mahkeme üzerinden alınabilmektedir.

18 yaşını dolduran kişi geçmişte biriken nafaka borçlarını alabilir mi?: Bir çocuk 18 yaşını doldurana kadar babasının ya da annesinin ödeme gereken iştirak nafakasını almadığında ise o zaman geçmişte yönelik biriken borçları talep etme hakkı bulunmaktadır. Geçmişte ödenmeyen nafaka tutarlarının 18 yaşını çocuğun doldurmasıyla silinmesi gibi bir durum bulunmamaktadır.

Geçmişe Dönük Nafaka Borçları Ne Zamana Kadar Talep Edilmelidir?

Düzenli ödenmeyen, aksatılan, geciktirilen nafaka borçları, mutlaka ödemesi istenen kişiden 10 yıla kadar talep edilmesi gerekmektedir. İcra yolu üzerinden tahsil edilme ve bunun doğru şeklide yürütülme olanakları da vardır. Uzman bir avukata danışmak etkili bir çözüm olacaktır.

Nafaka Çeşitleri Nelerdir?

Tedbir nafakaları en çok bilinen nafaka çeşitlerinden biridir. Dava süreci boyunca geçimi sağlamak için ihtiyaç duyacak olan eşe maddi yardım da bulunmaktır. Burada eşin gerçekten maddi anlamda ihtiyaç zorunluluğu olması esastır. Tedbir nafakaları mahkeme kararıyla verilmektedir. Ayrıca hem kadınlar hem de erkekler bu tedbir nafakalarını talep eder. Dava sürecinde yine de aldatan eşin tedbir nafakası hakkı bulunmaktadır. Yoksulluk nafakası da boşanma kararından sonra ihtiyaç duyulan eşe verilen bir nafaka türüdür. Bu nafaka türünde, nafaka alacak olan eş, diğer eşe göre daha az kusurlu olmalıdır. Aksi durumda yoksulluk nafakası verilemez.

Eşler ömür boyu eski eşe nafaka vermeyi reddeder. Ve bunun için karşı dava açar ya da reddetme hakkını kullanmaktadır. Bunun için boşanma avukatınız size çok daha detaylı bilgi verecektir. İştirak nafakası, yardım nafakası gibi nafaka türlerini de sayabiliriz. Nafakanın miktarı da yine mahkeme tarafından belirlenmektedir ve burada dikkate alınan konu kişilerin yaşam standardıdır. Çocuğun eğitimi ve diğer giderleri de dikkate alınarak bir hesaplama yapılacaktır.

Geçmişe Dönük Nafaka Alınır Mı?
10 yıla kadar ki olan bütün nafaka alacaklarını davalı olduğu taraftan alabilmektedir. Şayet kişiler nafakalarını ödemezlerse bu tutarları ödemeleri için icraya verilebilmektedir.
4000 Tl Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Verir?
Kişilerin verecekleri nafakalar, gelirlerine göre belirlenmektedir. Şayet 4000 Türk Lirası maaş olan kişilerin verecekleri nafaka bu gelirin %25’idir. 4000 Türk Lirası maaş alan bir kişinin karşı tarafa ödemekle yükümlü olduğu tutar ise 1000 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Nafaka Kaç Ay Ödenmezse İcraya Verilir?
İcraya verebilmeleri için resmi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır. Kişiler işlerini garantiye almak istedikleri takdirde mahkeme sonuçlandıktan hemen sonra dahi icra takiplerini başlatabilmektedir.
Eksik Ödenen Nafaka Nasıl Alınır?
Eksik ödenen nafakalarını almak isteyen kişilerin bölgelerindeki herhangi bir icra dairesine başvurmaları yeterli olacaktır. Bu noktadan sonra davalı tarafın nafakalarını ödemesi adına gerekli işlemler başlatılacaktır.

İlginizi Çeker;

Geçmişe Dönük Nafaka

Kira Tespit Davası Geriye Dönük

İcra Avukatı | İstanbul İcra Avukatı

İş Sözleşmelerinde Tarafların Borçları

“Geçmiş Nafakaların Alınması” üzerine 8 yorum

  1. Merhaba ben geriye dönük nafaka davası açmak istiyorum nasıl yoo izleyeceğim bilmiyorum iki kardeşiz ben 3 yaşındayken boşanma gerçekleşmiş ve nafaka kararı verilmiş annem istemediği için verilmedi diye biliyomus yeni öğrendik verildiğini yaklaşık 22 yıldır nafaka ödenmiyor kardeşim ve ben elimize hiç geçmeyen hakkımız olan birikmiş nafakayı almak istiyoruz bize yol gösterirseniz çok sevinirim barodan avukat isteyeceğim ama detaylı ilgilenilecegini pek düşünmüyorum oyuzden sizin yazınızı okuyunca bu konuya hakim olgudunuzu görüp yazmak istedim

    Yanıtla
  2. Lütfen yıllardır nafaka alamıyorum ayrıca birçok Avukat eski eşime dava açtığı halde icralık duruma geldiği halde bir şekilde tanıdık vs dava kalıyor ve ben hiç nafaka alamıyorum Avukata da vermekten yoruldum artık nasıl bir yol önerirsiniz lütfen yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
  3. merhaba ben geriye dönük nafakası açmak istiyorum 10 yıldır ayrı annem ile babam annem nafaka talep etmemiş ama devletin verdiği bir nafaka talebi varmış şuan üniversite öğrencisiyim kardeşimde ben de eğitim alıyoruz üzerimizden iş yerinde çocuk parasına kadar alıyor ve 10 yıldır hiç nafaka ödenmedi bana yol gösterirseniz çok memnun olurum barodan avukat isteyince ğek ilgilenilmiyor siz baya hakim yazılar yazmışsınız hakkımı aramam için lütfen ilgilenir misiniz

    Yanıtla
  4. merhaba 2013 yılında boşanma ile kesinleşmiş nafakam var ancak hiçbir şekilde nafaka ödemesi almadım. bir tane müşterek çocuğumuz var.kendim sigortalı olarak çalışmaktayım.sgk olduğu için nafaka alamayacağım söyleniyor.bunun doğruluk payı nedir? geriye dönük nafakalrımı alabilirmiyim? ilgilerizi bekliyorum, iyi çalışmalar.

    Yanıtla
  5. Merhaba benim annem ile babam uzun süre önce boşandı annem zamanında nafaka talep etmemiş babam hiçbir şekilde maddi manevi bizimle değil geriye dönük nafaka davası açabilirmiyiz yada şuandan itibaren bir nafakaya bağlanabilirmiyiz yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Birde annem ve babam evliyken beraber iki tane ev aldılar ama evler babamın üzerine ve bizi barındırmıyor bununla ilgili ne yapabiliriz.

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara