İştirak Nafakası Nedir?

Türk Medeni Kanunu’na göre eşlerin boşanmaları sonunda, müşterek olarak çocukları varsa bazı düzenlemeler ile bu çocukların haklarının korunması sağlanmaktadır. Türk Medeni Kanunu’nda yer alan ve 182. Maddenin 2. Fıkrasına göre, (Velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderine gücü oranında katılmak zorundadır) şeklinde bir düzenleme mevcuttur.

Uygulama hayata geçirildiğinde, çocuklara verilecek nafaka çeşitleri;

-Tedbir Nafakası,

-İştirak Nafakası,

-Yardım Nafakası olarak gruplandırılmıştır.

Tedbir Nafakası Nedir?

Türk Medeni Kanunu’nda yer alan 169. Maddeye göre, geçici bir önlem şeklinde tedbir nafakası, boşanma davası sürerken, çocuğun mağdur olmasını önlemek maçı ile verilen nafaka türüdür. Boşanma davası sürecinde istenebildiği gibi, boşanma davası öncesinde de talep edilebilir. Tedbir nafakası aynı zamanda geçici nitelik taşıdığı için, boşanma davası sonuçlandığında farklı nafaka talepleri gündeme gelebilmektedir.

İştirak Nafakası Nedir?

18 yaşını tamamlamayan ve müşterek çocuk düşünülerek verilen nafakadır. Evlilik gerçekleşirken, anne ve babaya, çocukların bakımı, gözetilmesi , eğitimi ve sağlığı gibi sorumlulukları verilmiştir. Eşler boşanmış olsalar bile, anne ve baba olarak sorumlulukları devam eder.

Velayeti kendinde olmayan her anne ya da baba, giderlere katılmak zorundadır. İştirak nafakasına dahil edilen giderlerden bahsetmek gerekirse;

-Sağlık Giderleri,

-Yiyecek Giderleri,

-Barınma Giderleri,

-Eğitim Giderleri,

-Giyecek Giderleri,

-Sosyal Giderler olarak iştirak nafakası konularına dahil edilebilir.

İştirak nafakaları, boşanma davası devam ederken, velayeti almayan tarafın iştirak nafakası ödemesi için, davayı açan avukatın iştirak nafakası ile ilgili ayrı bir talepte bulunmasına gerek yoktur. Aile mahkemesi hakimi, dava devam ederken, çocuğun haklarını koruyacaktır.

Yardım Nafakası Nedir?

Evlilik birliğinin sona ermesini takiben, 18 yaşında büyük olan müşterek çocuğun, eğitim ve sağlık gibi giderleri devam etmektedir. Üniversite eğitiminde ve diğer ihtiyaçlarında karşılanması için, anne ve babanın sorumlulukları son bulmamaktadır. Bu sebeple, Türk Medeni Kanunu’nda, çocuk 18 yaşını doldursa dahi nafaka hakkı saklı kalmaktadır. Bu nafaka da yardım nafakası olarak adlandırılır.

Katilim Nafakasi Ne Demek?
Boşanma davası sırasında velayetin olmadığı taraf çocuğunun bakımı ve eğitimi gibi konularda belirli bir miktarda ödeme yapmakla yükümlü sayılabilmektedir, bu duruma katılım ya da iştirak nafakası adı verilmektedir.
Iştirak Nafakası Kimlere Verilir?
İştirak nafakası çocuğun velayetinin üzerinde bulunduğu kişiye verilmektedir, bu durumda olan kişi bu parayı çocuğun giderleri için kullanmaktadır. İştirak nafakası 18 yaşından küçük çocuklar için verilmektedir.
6000 TL Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Verir?
6000 Türk Lirası geliri olan bir kişinin ödemesi gereken tutar 1,500 Türk Lirası olarak belirlenmektedir. Bu tutar kişinin gelirinin %25’ine tekabül etmektedir bu sebeple kişiler ne kadar maaş alıyorsa bu oranda nafaka vermekle yükümlüdür.
Istirak Nafakasi Ödemezsem Ne Olur?
İştirak nafakası ödenmez ise karşı taraf kişilerin hakkında icra takibi başlatmak durumunda kalabilmektedir. Bu noktada kişiler hala ödeme yapmazlar ise 3 aylık bir süre için hapis istemi ile dava açılabilmektedir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/atasehir-esatpasa-mahallesi-isci-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/istirak-nafakasi-tedbir-istirak-nafakasi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/gecmise-donuk-nafaka.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/gecmis-nafakalarin-alinmasi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-sonrasi-cocuklarin-bakiminin-saglanmasi-ve-istirak-nafakasi.html

“İştirak Nafakası Nedir?” üzerine 4 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara