Geçmişe Dönük Nafaka

Boşanma durumlarında kadınların da erkelerinde eşlerinden nafaka talep etme hakları bulunmaktadır. Nafaka talebi konusunda karşı tarafın ödeme gücüne göre bir limit belirlemek sizin için çok daha iyi olacaktır Bu şekilde talebinizin mahkeme tarafından kabul edilebilirliğini de artırmış olursunuz.

Hak etmiş olduğunuz nafakanın mahkeme tarafından karşı tarafa tebliğ edilmesinin hemen akabinde ödeme sorunluluğunun başlayacağı da belirtilmelidir. Bu nafaka ödemesi gerçekleştirilmezse üzerinize bulunan eşyalara haciz geleceğini ve nafaka ödemesinin bir şekilde sizden alınıp ihtiyaç sahi olan tarafa aktarılacağını bilmelisiniz. Üzerinizde herhangi bir mal varlığı yoksa geçmişe dönük nafaka miktarını sizden alabilmek için hakkınızda hapis kararının dahi çıkarılabileceğini bilmelisiniz.

Nafaka Nasıl Alınır?

Nafaka alınması konusunda kişilerin mahkemeye talepte bulunmaları gerekmektedir. Bir talepte bulunmazsanız mahkemenin sizin için herhangi bir nafakayı hazırlamayacağı ve karşı tarafa tebliğ etmeyeceği bilinmelidir. Maddi manevi tazminat ve nafaka alabilmek için tarafların mutlaka taleplerini mahkemeye bildirmeleri gerekmektedir. Mahkeme gerekli olan araştırmaları yaptıktan sonra bu tür bir ihtiyacın gerçekten hasıl olduğuna kanaat getirirse nafakanız bağlanacaktır.

Süreç ile alakalı muhakkak akılda tutulması gereken bazı önemli noktalar da bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

  • Nafakanın karşı tarafın ödeme gücü de dikkate alınarak belirlenmesi gerekmektedir. Karşı tarafın ödeme gücünün üzerinde bir ücret belirlendiği takdirde kişinin ödeme zorluğu çekmesi ve ekonomik sıkıntıya düşmesi söz konusu olabilir.
  • Nafaka talep eden tarafın karşı taraftan daha kusurlu olmaması gerekmektedir. Bir diğer deyiş ile kişi hem kusurlu olup hem de nafaka talep etme gibi bir hakka sahip değildir.
  • Farklı nafaka türleri bulunmaktadır. Nafakanın amacı zor durumda olan kişinin evlilik akdi bozulmasından sonra herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmaması ve müşkül kalmamasıdır. Nafakanın size bağlanma amacı zenginleştirmek değil evliliğin bozulmasından kaynaklı olarak ortaya çıkacak olan olumsuzlukları en aza indirmektir.

Geçmişe dönük nafaka ise size tabi olunan miktarı karşı tarafa ödememeniz durumunda sizden icra yolu ile alacak olunan miktardır. Kişilerin icra yolu ile alıkoyulacak herhangi bir mal varlıkları bulunmuyorsa hapis cezasına çarptırılabilecekleri belirtilmelidir. Borç arttıkça süreç içerisinde yatmanız gereken hapis cezası da artış gösterecektir.

Nafaka Türleri Nelerdir?

Geçmişe dönük nafaka ödeme işlemleri hakkında icra takibi başlatıldığı zaman mal varlığınızın tehlikeye girebileceğini bilmeli ve bu nedenle ödemeleri olabildiğince düzenli şekilde yapmalısınız. Nafaka denildiği zaman tek bir tür olduğunu düşünmemelisiniz. Bazı nafakalar çocukların bakımının ve geçiminin sağlanması için istenirken bazıları kadının hayatını devam ettirebilmesi adına istenmektedir.

Türe göre ödenecek olan ücret farklılık göstermektedir. Örneğin eğitim giderleri için bağlanacak olan nafaka ile yoksulluk nafakası arasında bir miktar farkı bulunmaktadır. Sadece kadınların değil erkeklerin de nafaka alma imkanı bulunmaktadır. Gerekli olan talepleri mahkemeye sunarlarsa erkekler için de nafakanın gerekli görüldüğü durumlarda verilebileceği bilinmelidir.

Nafakanın Ödenmemesi Halinde Ne Olur

Nafaka ödenmemesi durumunda şikayet talebi verilmesi için bazı şartların gerçekleşmiş olması gerekir. Bu şartların başında da nafakaya ilişkin öncelikli bir karar verilmiş olmasıdır. Nafaka ilamı olarak da geçen bu durum, alacaklıya düzenli ödeme yapılmasını şart koşar. Aylık nafaka tahsiliyle ilgili icra takibi çıkmış olmalıdır. Eğer icra takibi kesinleşmeden şikayet talebinde bulunulursa bu talep reddedilecektir. Tebligattan sonra şikayetin kesinleşmesi için takibin başlaması gerekir. İcra emrinin tebliğ edildiği tarihten itibaren en az 1 ay geçmiş olması gerekir. Ödenmemiş olan aylık nafaka için şikayet hakkınız 3 ay boyunca devam eder. Eğer 3 ay geçmesine rağmen ödenmemiş nafaka için şikayette bulunmazsanız dava hakkınız da düşecektir.

Aylık nafaka alacağı da tıpkı kamu alacağı gibi öncelikli alacaklar arasında sayılır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu nafakanın birikmiş olmamasıdır. Eğer alacak birikmişse o zaman bu aylık alacak olarak geçmez ve adi alacağa döner. Eğer nafakanın ödenmemesi halinde mahkumiyet hükmü verilecekse ödenmemiş olan nafakanın birikmiş değil aylık olması gerekir. Kanunlarda nafakaya ilişkin olarak borçlu sanık için 3 ay hapis cezası verilebildiğini yazmaktadır. Eğer borçlu kararın gereğini yerine getirirse tahliye edilecektir. Aylık nafaka ve birikmiş nafaka hakkında kesin hükümlere daha detaylı bakmalı ve birikmiş nafaka alacağınız varsa bunun için 3 ay sınırını geçmemelisiniz.

Geriye Dönük Nafaka

Türkiye Medeni hukukunda geçerli olan nafaka hakkı, kadın ve erkeğe yoksulluk nafakası ve velayet nafakası olarak verilebilmektedir. Nafaka hakkının karşılanmaması durumunda geriye dönük nafaka davası açılarak, ödenmemiş nafakanın karşılanması talep edilebilmektedir. 10 yıllık nafaka alacağı olan tarafın geçmişte alamadığı nafakaların ödenmesini talep etmesi yasal düzenleme ile kabul görmektedir.

Geriye Dönük Nafaka Davası Açılır Mı?

Geriye dönük nafaka davası için nafakanın ödenmediğini avukat aracılığıyla bildirmek ve nafakanın ödenmemesi halinde icra takibi başlatmak mümkündür. Hakkı olan nafakayı alamayan tarafın mahkemeye başvurması ve iştirak nafakası ile geriye dönük ödenmemiş borcun ödenmesini talep etmesi hukuk sistemi tarafından kabul görmektedir. Nafakanın icra takibi ile ödemeyen kişiye borç olarak yasal düzenlemeyle alınması mümkündür.

Nafakanın 5 yıl ile 10 yıl arasında ödenmemesi durumunda, nafaka takibinin ve icra takibinin başlatılması icra ve borçlar kanunu düzenlemeleriyle, medeni hukuk üzerinden kontrol edilecektir. Dava nedeni ve düzenlemelerine bağlı olarak kişinin maddi durumu bulunmuyorsa ödeme yapmadığı takdirde, mal varlığına el konulacaktır.

6000 TL Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Verir?

Yoksulluk ve velayet nafakası olarak iki farklı alanda düzenlenmiş olan nafakada, 6000 TL maaş alan birinin % 25 nafaka ödemesi gerekmektedir. Maaşının % 60 oranından fazla olması durumunda asgari tutara göre bu düzenleme farklılık gösterir. 6000 TL nafaka için 1500 TL nafakanın ödenmesi hak gösterilmektedir.

Baba Nafaka Ödemezse Ne Olur?

İcra ve iflas kanunun 344. Maddesine tekabül eden düzenlemede nafaka ödemeyen tarafın icra takibi başlatılacaktır. Geriye dönük nafaka düzenlemesinde, 3 aya kadar tayzik hapsi de nafaka ödemede direnen ve ödemesini yapmayan kişiler için mahkeme kararınca verilecek yasal ceza olarak kabul görecektir.

Çalışmayan Kişiden Nafaka Alınır Mı?

Çalışmayan kişinden asgari ücret karşılığına göre 500 TL nafaka talep edilmektedir. Nafaka borcunun ödenmemesi durumunda icra takibi başlatılacaktır. 500 TL ödeyemeyecek, işsiz olan ve işsizlik maaşı almayan kişilerden daha düşük nafaka bedeli istenmektedir. Ödemesi gereken miktar mahkeme tarafından belirlenerek, çocuklar ve eşe olan yükümlülük değerlendirmesiyle nafaka düzenlemesi yapılacaktır.

Geriye Dönük Nafaka Davası Nasıl Açılır

Geçmişe dönerek birikmiş nafaka son 10 yıllık olarak tahsil edilebilir, mahkeme tarafından müşterek çocukların lehine hükmedilen iştirak nafakası her şarta rağmen ödenmek zorundadır.

Nafaka yükümlüsünün nafakayı ödememesi halinde geriye dönük nafaka davası nasıl açılır bir uzmandan destek alınarak detayları ile öğrenilir, nafaka ödeme yükümlüsünün aleyhine icra takibi başlatılabilir, birikmiş nafaka alacağı icra takibi sonunda alınır.

Nafaka Davası Hangi Mahkemeye Açılır?

Nafaka davasında yetkili mahkeme Aile Mahkemesidir bundan dolayı başka bir mahkemeye açılan davalar görevsizlik nedeniyle reddedilir. Aile mahkemesinin bulunmadığı durumlarda Asliye Hukuk Mahkemesi Aile Mahkemesi sıfatıyla davaya yetkilidir.

Boşanma aşamasındaki çiftler için geriye dönük nafaka davası nasıl açılır sorusuna cevap almak önem kazanır. Boşanma davasından bağımsız olarak açılan nafaka davası davalı tarafın yaşadığı yerleşim yerindeki mahkemelerde açılmaktadır.

Nafaka Miktarı Nasıl Belirlenir?

Boşanma davalarında nafakanın miktarını belirleme takdiri hakime aittir, hakim belli konuları dikkate alarak nafakanın miktarını belirler.

  • Nafakayı ödeyecek kişinin mali gücünün oranının dışına çıkılmaz.
  • Çocuğun eğitim hayatından mahrum kalmamasına özen gösterilir.
  • Çocuğun yaşı ve ihtiyaçları göz önüne alınır.
  • Her çocuk için ayrı bir miktar belirlenir.
  • Miktar belirlemede paranın alım gücü dikkate alınır.
  • Eğitim, yiyecek, barınma ve sağlık giderleri nafakaya konu edilen giderlerdir.

Nafaka Ne Zamana Kadar Alınır?

Nafaka ödeme yükümlülüğü çocuk reşit olana kadar devam eder, çocuk reşit olduktan sonra ödeme yükümlülüğü kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak çocuk reşit olmasına rağmen eğitim hayatının devam etmesi durumunda eğitim hayatı sonuna kadar nafaka ödeme yükümlülüğü sürer.

Nafaka yükümlüsünün ölmesi halinde de bağlanan nafaka kendiliğinden ortadan kalkar, nafakanın sona erme nedenleri içerisinde velayetin el değiştirmesi, velayet hakkının sona ermesi ve çocuğun evlenmesi yer almaktadır.

Nafaka Ödenmezse Ne Yapılmalıdır?

Nafaka yükümlüsü nafakayı ödemekle mükelleftir geriye dönük nafaka davası nasıl açılır sorusu ile birlikte nafakanın ödenmemesi halinde yapılması gerekenler de araştırılmaktadır.

Nafakanın ödenmemesi halinde geriye dönük 10 yıllık birikmiş nafaka borcu icra takibi ile talep edilmektedir. Birinci sırada alacaklardan olan nafaka, borçlunun üzerine kayıtlı araç ya da gayrimenkul satışında öncelikli olarak ödenir. Ödenmemesi durumunda nafaka yükümlüsü 3 aylık tazyik hapis ile cezalandırılır.

Geriye Dönük Nafaka İadesi

Geriye dönük nafaka mahkeme tarafından verilen ödenmesi zorunlu olan iştirak nafakasının ödenmemesi durumunda icra yolu ile alınan miktardır. Geriye dönük nafaka iadesi, ödemekle yükümlü olan kişinin icra yolu ile el konulacak herhangi bir mal varlığının bulunmaması halinde hapis cezası olarak belirtilmektedir.

Geriye Dönük Nafaka Alınması Mümkün Mü?

Nafaka yükümlüsünün ödemek zorunda olan nafakayı ödememesi halinde birikmiş nafaka borcu geçmişe dönük son 10 yıllık olarak tahsil edilir. Geriye Dönük Nafaka İadesi için tek şart nafaka alacaklısı olmaktır.

Mahkeme kararı ile nafaka ödeme yükümlülüğü bulunan tarafın borcunu ödememesi halinde nafaka alacaklısı tarafından ilamlı icra yolu ile takip başlatılır.

Tedbir Nafakası Geriye Dönük Kaldırılır Mı?

Tedbir nafakasının ödenmesine hükmedilmesinin ardından mahkeme tarafından nafakanın kaldırılması için gerekli olan durumun değişmesi halinde değerlendirme yapılır.

Yeniden değerlendirme sonucunda karar tarihinden itibaren tedbir nafakasının kaldırılması yönünde karar verir. Ancak tedbir nafakasının geriye dönük nafaka iadesi ve iptali söz konusu değildir.

Nafaka Ödemesinde Zaman Aşımı Var Mıdır?

Nafaka alacağında zamanaşımı 10 yıl olarak belirlenmektedir. Borcun ya da hakkın varlığını belirten ilamlardan farklı olarak nafaka borcu zaman geçtikçe borçlunun zimmetinden tahakkuk eder.

Ve borcu takip eden günden itibaren geriye dönük olarak 10 yıldan öncesine kadar birikmiş olan tüm nafaka alacağı zaman aşımına uğrar.

Geriye Dönük Nafaka İçin İcra Takibi Nasıldır?

Boşanma davasında mahkeme dışarıdan birisinin ya da çocuk lehine nafakaya hükmetmesi halinde ödemekle yükümlü olan taraf aylık olarak nafaka borcunu ödemek zorundadır.

Kanunlara göre nafaka borcu alacaklar arasında ilk sırada yer alır dolayısıyla birikmiş nafaka borcu adi alacak hükmündedir. Ödenmeyen birikmiş nafaka alacağı için;

  • İcra takibi başlatılır
  • Ödeme yükümlüsünün varsa üzerine kayıtlı menkul ya da kaydı menkule haciz işlemi gerçekleştirilir.
  • Ödeme yükümlüsü SGK lı çalışan olması durumunda maaşının dörtte birine haciz konulur
  • Ödeme yükümlüsü emekli ise emekli maaşı birikmiş nafaka için haczedilir.
  • İcra takibine rağmen borcun ödenmemesi halinde icra ceza mahkemesine başvuru yapılarak 3 aylık hapis cezasına mahkûm edilmesi istenir.
Geçmişe Dönük Nafaka Talep Edilebilir Mi?
Nafakaları ödenmemiş kişiler son 10 senelik nafakalarının ödenmesi için hukuki yollara başvurabilmektedir. Bunun ispatlandığı noktada kişiler, karşı taraf hakkında icra takip talebi oluşturarak nafakalarının ödenmesini sağlayabilmektedir.
Yardım Nafakası Geriye Dönük İstenebilir Mi?
Nafakaları ödenmemiş olan kişilerin son 10 yıllık süre içerisinde nafakalarının geriye dönük bir şekilde ödenmesi hakkında dava açma hakkı bulunmaktadır. Geçerli sebepler ile beraber bu davanın açılmasıyla kişilerin nafakaları toplu bir şekilde ödenebilmektedir.
Geriye Dönük Nafaka Nedir?
Kişilerin boşanma davalarında mahkemenin verdiği karara bağlı olarak; davalı konumundaki kişinin, davacı konumunda olan kişilere nafaka ödemesi tabii tutulmaktadır. Ancak kişilerin bu nafakaları ödemediği takdirde, davacı kişiler gerekli yerlere başvuruda bulunarak bu ödenmemiş nafakaları talep edebilmektedir.
Nafaka Borcu Zaman Aşımına Uğrar Mı?
Kişiler son 10 sene içerisinde başvuruda bulunmadıkları takdirde bu davalar zaman aşımına uğrayabilmektedir. Bu sebeple kişilerin nafakayı almama durumları 10 seneyi geçmeden mahkemelere başvurmaları gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir;

Kira Tespit Davası Geriye Dönük

Geçmiş Nafakaların Alınması

Ecrimisil Davası | Mirasçılar Arasında Ecrimisil Davası

Nafaka Avukatı | İstanbul Nafaka Avukatı

Boşanma Davalarında Nafaka

“Geçmişe Dönük Nafaka” üzerine 12 yorum

  1. Eski eşimle biraraya geldik diye nafakadan vazgeçtim diye imza atmıştım ayrıldık ve ben nafakaya başvurmak istiyorum çocuk için acaba nasıl yapabilirim

    Yanıtla
  2. 2017 yılında ayrıldığım eski eşimden bir cocugum var ve anlasmali olarak boşandık. Sadece cocuk için 300 lira nafaka kararı aldık. Fakat kendisi nafaka odemedi. 2018 yılında icra dosyası açtırdım 2021 kasim ayında yeniden baska biriyle evlendim. Dosya bilgilerine gore birikmis alacagım nafaka var fakat şuan dosyaya takipsizlik verilmiş. Sanırım evlendigim için boyle oldu. Ama ben gecmiş zamanda biriken nafaka bedelini alip oglum için kullanmak istiyorum bu mümkün mü?

    Yanıtla
  3. 2011 De bosandigim eşimle 7 sene sonra tekrar dan evlendim iki evladımız var mahkeme o dönemde nafaka bağlanmasına rağmen eşim bir kuruş bile nafaka ödemedi ve şimdi eşimden tekrar boşanmak istiyorum ilk boşanmada dahil olmak üzere eskiye dair ödenmemiş nafakalari talep edebiliyor muyum bu arada kızım 18 oğlum 15 yaşında şu anda saygılar….

    Yanıtla
  4. Bir dönem nafakayı elden verdim daha sonra ödemede sıkıntı olunca eski eş icraya gitti normal nafaka dışında geriye dönük yüklü miktar borç gözüküyor benim elden ödediğinlmde borç gözüküyor bana ve faiz işliyor buna geriye dönük bu borç nasıl kalkar geçen sene maasdan kesinti yapılırken dilekçe verilmişti eski eş tarafından bu borç alınmadı bu dönem artırım olunca yine çıktı önüme… Şu an yine dilekçe verdi bu borç kesilmeyecek ama orada duracak icra dairesinin silinmesi için para talebi olmuş…

    Yanıtla
  5. Nafaka ödüyorum eski eşim 3 sene nafaka artırımı yapmadı daha sonra aetirimda bulundu geriye dönük borc çıktı bu geriye dönük borc müracaat etse kaldirilirmi

    Yanıtla
    • iyi haftalar dilerim ben 2006 yilinda bosandim mahkeme o anda velayeti annesine verdi ama 2008 den beri cocuk ben de ben bakiyorum (velayet hal onda gozukuyo)su andaki ulkenin ekonimik durumundan dolayi dara dustum nafaka dava acma hakkim var mi gecmise donuk veya ilerisi icin simdiden tesekkur ederim

      Yanıtla
  6. iyi haftalar dilerim ben 2006 yilinda bosandim mahkeme o anda velayeti annesine verdi ama 2008 den beri cocuk ben de ben bakiyorum (velayet hal onda gozukuyo)su andaki ulkenin ekonimik durumundan dolayi dara dustum nafaka dava acma hakkim var mi gecmise donuk veya ilerisi icin simdiden tesekkur ederim

    Yanıtla
  7. Kadına ödenen Nafaka kadar saçma bir şey yok. Ayrıldığım eşime neden hala bakmak zorundayım ? Ayrılmak ne demek ? Karnını hala neden ben doyuruyorum gitsin başkasıyla evlensin o doyursun. İslamiyette böyle bir şey yok sadece 4 ay oda bebek varsa diye. Bu nafaka kanunu çıkranlarında uygulayanlarında Allah belasını versin verecekte.

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara