Boşanma Davalarında Nafaka

Zaman içerisinde anlaşamayan çiftler, anlaşmalı olarak ya da çekişmeli bir şekilde birbirlerine boşanma davası açabilir. Tarafların isteğine göre şekillenen davalarda anlaşmalı boşanma davaları en kısa sürede sonuçlanır iken, çelişmeli boşanma davalarında bu süreç çok daha fazla bir zaman diliminde sonuçlanmaktadır.

Çiftlerin boşandıktan sonra hangi talepler ile hakim karşısında olacakları da avukatları aracılığıyla dosya halinde hazırlanır.

Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır?

Boşanmak için mahkemeye başvurmak isteyen çiftlerin öncelikle kararlarından emin olduktan sonra bu davaları açmaları gerekir. Boşandıktan sonra hangi yaşam koşulları ile karşılaşabileceklerini kendileri tartmalı ve en son kararı bu yönde vermelidir.

Boşanmayı düşünen çiftler istedikleri yerde dava açma şansına sahip değildir. Boşanma istemi ile dava açılacak yer, eşlerin en son altı ay içinde birlikte ikamet ettikleri adres neresi ise bulundukları yerin mahkemesidir. Eğer eşler altı aydan daha uzun bir süre farklı yerlerde ikamet ediyorlarsa yani resmi ikamet adresleri farklı yerlerde ise boşanma davası da davalını ikamet adresi neresi ise orada açılmalıdır.

Görevli mahkeme ve yetkili mahkeme kavramlarından hareketle, görevli mahkemeler olarak Aile mahkemeleri bu konuda davalara bakar. Eğer ki aile mahkemesi yoksa boşanma davalarına bakacak yer Asliye hukuk mahkemeleridir.

Boşanma Yöntemleri

Boşanma davaları iki şekilde görülür. Birincisi, çiftlerin her konuda uzlaşmaya vararak birlikte verdikleri boşanma dilekçesi ile gerçekleşecek olan anlaşmalı boşanmadır. Bu boşanma türünde çiftler en kısa sürede boşanma işlemi gerçekleştiği için yeni medeni hallerine kavuşurlar.

Çekişmeli boşanma ise yıllarınızı alan bir boşanma yöntemidir. Tarafların uzlaşmaya varamaması sonunda, hâkimin belirlediği tarihlerde davalar görülür. Sürecin ne kadar süreceği konusunda bir netlik yoktur.

Nafaka Türleri Nelerdir?

Nafaka, boşanma davası devam ederken veya dava sona erdiğinden sonra, maddi anlamda zorluğa düşecek olan kişiye bağlanan ve her ay ödenmesi gereken paradır. Üç farklı nafaka türü bulunur.

  • Tedbir Nafakası

Boşanma davası devan ederken, eşlerden yoksulluğa düşecek olan varsa, ona verilmesi karara bağlanan nafaka türüdür. Genellikle kadınlar tarafından istenilen bu nafakada kadın eğer çalışmıyor ise geçimini sağlamak için hakime bu yöndeki talebini beyan edebilir.

  • Yoksulluk Nafakası

Boşanmaya neden olan unsurlarda eşinde daha az kusura sahip veya hiçbir kusuru olmayan eş, yoksulluk nafakası alabilir. Eğer karşılıklı olarak eşlerin eşit kusura sahip olduğu tespit edilirse, eşlerden birinin yoksulluğa düşeceği belirlenmişse, yoksulluk nafakası bağlanabilir.

  • İştirak Nafakası

Bu nafaka türünde ise, çocuğun bakımının yapılabilmesi adına ve çocuğun bakımı için gerekli olan mali desteğin sağlanabilmesi için ödenen nafakadır. İştirak nafakasını alabilmek için geçerli olan tek şart bir çocuğun olması ve bakıma ihtiyacının bulunmasıdır. Çocuğun velayetini alan taraf çocuğun temel ihtiyaçlarına yönelik harcanacak parayı, iştirak nafakası olarak talep eder.

4000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir?
4000 TL maaş alan bir kişinin vermesi gereken nafaka tutarı bin TL’dir.
Nafaka miktarı neye göre belirlenir?
Boşanma davalarında nafaka durumu, kişinin gelirine göre belirlenir. Aynı zamanda bu durum kusur oranına göre de farklılık sağlar.
Hangi durumlarda nafaka verilmez?
Nafaka, talep doğrultusunda yapılan bir işlemdir. Karşı taraftan nafaka talebi gerçekleşmişse, kişinin gelirine göre nafaka ödemesi gerekir. Ancak kusur oranı da ön planda tutulur. Fakat nafaka talebi gerçekleşmediği takdirde nafakanın verilmesine gerek duyulmaz.
Nafaka gelirin yüzde kaçı?
Gelirin yüzde 25’i nafaka olarak verilir. Bu durum her gelir tipi için aynı doğrultuda yer edinir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanmalarda-nafaka-almak.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/maltepe-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/yoksulluk-nafakasi-davasi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bagcilar-merkez-mahallesi-anlasmali-bosanma.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanmada-nafaka-cesitleri-nelerdir.html

Hemen Ara