Eşlerden Birinin Boşanmak İstememesi Durumunda Ne Olur?

“Eşlerden birinin boşanmak istememesi durumunda ne olur?”  sorusu herkesin merak ettiği sorulardan biridir. Bilindiği üzere iki çeşit boşanma yöntemi vardır: Birinci anlaşmalı boşanma yöntemi, ikincisi ise çekişmeli boşanma sürecidir. Anlaşmalı boşanma davasında eşlerin her ikisi de boşanma konusunda istekli olmaktadırlar ve boşanmanın sonucunda tüm hukuki konularda uzlaşma yapmaktadırlar. Çekişmeli boşanma davalarında ise, adından da anlaşılabildiği üzere taraflar bir çekişme içine girmektedirler. İçine girdikleri çekişmenin konuları nafaka ödenip ödenmemesi, tazminat alınıp alınmaması konusu, çocuğun velayeti veya mal paylaşımı gibi çeşitli konulardır. Ancak eşlerden biri farklı düşünüp boşanmak istemediği durumlarda nelerin yapılabileceğini ve bu konu hakkında bilgiler yazının devamında yer almaktadır.

Eşlerden birinin boşanmama taraftarı olması ortaya farklı sebeplerle çıkabilir. Boşanmak istemediğini söyleyen birey, evini, eşini ve evliliğini sevdiğini ve devam etmesini istediğini söyleyebilir ancak bazı boşanmak istemeyen bireyler de eşine acı çektirmek gibi çeşitli nedenlerle boşanma davasını uzatmak istemektedir. Bazı bireyler de boşanma davasının neticesi hakkında mal paylaşımı, nafaka, velayet gibi konularda eşiyle çeşitli fikir ayrılıkları yaşadıkları için boşanmayı istemeyebilmektedir. Boşanmayı isteyip istememek aslında boşanmanın neticesini değil, süresini etkilemektedir. Bu hususta eşin boşanmayı istememesi durumunda açılacak olan dava çekişmeli boşanma davası olacaktır. Dolayısıyla dava çekişmeli olarak yürütülecektir. Maltepe avukatları bu konuda bireylere destek olmaktadırlar. Boşanmak istemeyen bireyler Maltepe boşanma avukatına danışarak yardım alabilirler.

Kadın Boşanma Davası Açarsa Erkek Kabul Etmezse

Boşanma davası iki kişi arasında olan evliliğin sonlandırılması için talep edilen bir dava türüdür. Bu dava türü iki şekildedir;

  • Çekişmeli boşanma: Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse ya da tam tersi durumunda açılan dava türü çekişmeli boşanmadır. Bu boşanma türünde eşlerin boşanma konusunda anlaşamadığı birçok nokta olur.
  • Anlaşmalı boşanma: Her iki eş de boşanma hakkında boşanmayı istediklerine karar verirse anlaşmalı boşanma yapılmaktadır. Anlaşmalı boşanmalar genellikle tek celsede sonuçlandırılmaktadır.

Kadın Erkeğe Boşanma Davası Açarsa Hakları Nelerdir?

Erkeğe boşanma davası açarsa isteyebileceği haklar; çocuğun velayetini talep etme, tedbir / iştirak / yoksulluk / çocuğun tedbiri gibi nafaka türleri talebi, maddi – manevi tazminat, ortak mallardan hak talep etme ve ziynet eşyası alacakları isteme hakkına sahiptir. Boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse de kadın tüm talepleri ile beraber boşanma davası açması hakkına sahiptir.

Erkek Boşanma Davası Açarsa Kadın Nafaka Alabilir Mi?

Nafaka verilirken mahkemenin dikkat ettiği konu mahkemeyi kimin açtığı değildir. Davayı kim açarsa açsın nafaka alma hakkı eşittir. Mahkeme, kimin nafaka almaya ihtiyacı olduğuna karar vererek nafakanın alınmasını sağlar. Eğer iki eşin de nafaka almaya ihtiyacı bulunmuyorsa çocuk olmadığı sürece kimse nafaka ödemeyecektir.

Boşanma Davasını Kimin Önce Açtığı Önemli Mi?

Boşanma davasının önce kimin açtığının hiçbir önemi yoktur. Eğer kim ilk olarak davayı açarsa mahkeme öncesi ödemelerini yapacaktır. Bunun dışında kimin davayı açtığı herhangi bir avantaj ya da dezavantaj sağlamaz.

Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur?

Boşanma konusunda her iki eşin de isteğini belirtmeye hakkı vardır. Eğer kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse ya da erkek boşanma davası açarsa kadın kabul etmezse dava çekişmeli dava olarak başlatılmaktadır. Davayı açan kişi haklı görüldüğünde ise evlilik sonlandırılmaktadır.

Boşanma Davası Hangi Durumlarda Reddedilir?

Boşanma davalarının reddedilmesinde en büyük rol oynayan etken eşlerin anlaşmaya gidememesidir. Eğer eşler uzun bir sürenin ardından hala anlaşma problemleri yaşıyorsa dava reddedilerek kapatılmaktadır.

Eşlerden Biri Boşanmayı İstemezse Dava Ne Olur?

Boşanma davalarında hâkimin boşanma lehine karar vermesi, eşlerden birisinin boşanmayı isteyip istememesi ile alakalı bir durum değildir. Boşanma davası açacak olan birey boşanmaya neden olan hadiseleri ve boşanma sebeplerini kanıtlarıyla birlikte ispat ettiği takdirde hâkim boşanmalarına karar verir. Bu hususta eşlerden biri boşanmak istemese bile boşanma sebeplerinin varlığı nedeniyle ve bu nedenler de ispat edildiğinden hâkim tarafları boşamaktadır. Boşanma davasının reddedilebilmesi için davayı açan bireyin ispat yükümlülüğünü yerine getirememesi gerekmektedir. Mesela aldatma nedeniyle dava açan birey bu aldatma olayını kanıtlayamadığı takdirde dava reddedilmektedir.

Boşanmayı İstemeyen Birey Ne Yapabilir?

Boşanmayı istemeyen bireylerin yapabileceği tek şey, davanın uzaması yönündedir. Boşanmaya neden olan olayların tanık veya deliler sayesinde ispatlanması durumunda boşanma gerçekleştirilecektir.

Bu süreç içerisinde kendisine karşı açılan boşanma davasına gitmeme gibi bir karar almaktadır. Tebligatlara cevap vermemektedir. Bu davranışlar boşanmak istemeyen birey açısında davanın uzaması algısı oluşturmaktadır. Hâkimin kendisini dinlemeden tarafları boşamayacağı kanısına da varır. Bu tarz davranışlar, boşanmak istemeyen bireyin kendisine yöneltilen iddiaları reddettiği izlenimi oluşturmaktadır. Ancak ispat ettiği takdirde yargılama daha hızlı bir şekilde ilerleyerek sonuçlandırılmaktadır. Birey boşanmak istemese de bu tür davranışları sergilemesi boşanma davasının daha çabuk neticelenmesine yol açar.

Boşanmak istemeyen bireyin yapabileceği sadece davanın reddini sağlamak olacaktır. Bu hususta uzman bir avukattan yardım alarak boşanma sürecini lehine olacak şekilde yönetmektedir. Savunma yaparak boşanma davasının reddini sağlayabilme olanağı bulunmaktadır. Aynı boşanma sebebiyle 3 yıl içinde yeniden bir boşanma davası açmak mümkün olmayacaktır.

Taraflardan biri boşanmak istemese de yargılama sonrasında boşanma işlemi hakim tarafından gerçekleştirilecektir. Özellikle boşanma nedenlerinin ispatlanması, hakimin karar vermesi konusunda oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Uzman avukatlar sayesinde davanın reddini sağlar. Maltepe boşanma avukatından bu konuda destek alabilirsiniz. Ayrılma istemeyen bireye Maltepe avukatları yardımcı olmaktadır.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-mi-yoksa-cekismeli-bosanma-mi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-esnasinda-ispat.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/manevi-anlamda-yipranmamak-icin-bosanma-surecinizi-biz-takip-edelim.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/tek-tarafli-bosanma-davasi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanma-davasi.html

“Eşlerden Birinin Boşanmak İstememesi Durumunda Ne Olur?” üzerine 5 yorum

  1. Merhaba
    Çekişmeli boşanma reddedildi 3 yol dolduktan sonra tekrar dava açılırsa boşanma gerçekleşirse, süreci uzatmak adına istinafa başvurulabilir mi, istinaf kararı onarsa temyize de başvurarak süreç uzatılabilir mi

    Yanıtla
  2. Ben boşanma davası açtım ama karşı taraf istemiyor delil yetersizliği den red karar verdiler ve suan istinaf da bi boşanıyor bi istemiyor ne kadar sürer istinaf aşaması

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara