Boşanma Esnasında İspat

Boşanma sırasında ispatta bulunmak, davanın seyri açısından oldukça önemli bir eylemdir. Boşanma davasını açan bireyin öne sürdüğü ve hukuki boşanma sebebinin mahkemede kanıtlanmasına denmektedir. Boşanma davasını açan bireyin ispat edebilme yükümlülüğü bulunmaktadır. Birey, boşanma davasını açarken şiddetli geçimsizlik, terk edilmek gibi nedenlerle davayı açabilmektedir. Hangi nedenlerle açılmış olursa olsun, davayı açan birey davayı açma sebebini mahkeme huzurunda kanıtlamak zorundadır. İspatın yapılmadığı durumlarda açılan boşanma davası reddedilmektedir. Dolayısıyla bu da, bireyin aynı sebepten ötürü 3 yıl içinde tekrardan bir boşanma davasını açmasına engel teşkil etmektedir. İspatın yapılması durumunda, davayı açan tarafın haklılığı da ortaya çıkacağından, maddi ve manevi tazminat, çocuğun velayeti, nafaka gibi birçok unsur boşanma davasında doğrudan etkilenecektir. Dikkatli olmak adına Maltepe avukatlarından destek alabilirsiniz.

Davayı açan kişinin, boşanma nedeni olarak ispat yükümlülüğü bulunmaktadır. Açılan boşanma davasında ispatı yapmak zorunda olan kişi davayı açan bireydir, yani davacıdır. Bu hususta birey, kanıt olarak tanık beyanlarını veya farklı delilleri kullanabilme hakkına sahiptir. Eğer boşanma sebebine neden olan şey ispat edilemez ise, dava reddedilir. Dolayısıyla boşanma davası açan bireyler ispat aracı olarak neleri kullanabileceğini doğru olarak belirlemek zorundadırlar. Bazı argümanlar delil olarak kullanılamayabilmektedir. Bu konuda detaylı bilgi için Maltepe boşanma avukatlarına danışabilirsiniz. Bu hususta hukuki açıdan kanıt olarak değerlendirilebilecek argümanlarla boşanma davası daha başarılı bir şekilde yürütülebilir.

Boşanma Esnasında Birey İspatı Nasıl Yapar?

Boşanma sürecinde önemli olan esas, davanın nasıl açılacağından ziyade nasıl yürütüleceği konusudur. Boşanma sürecinin doğru bir şekilde yürütülememesi, açılmış olan davada bireyin istediği sonucu elde edebilememesine neden olabilmektedir. Bu hususta davayı açan bireyin dilekçede öne sürdüğü nedenleri ispat etmesi gerekmektedir. Örneğin; aldatma sebebiyle boşanma davası açan birey, eşinin kendisini aldattığını ispatlamak zorundadır. Bu ispatı yapamadığı takdirde boşanma davası reddedilir.

Boşanma Esnasında Kanıt Olarak Sunulabilecek Unsurlar

Boşanma davasının durumuna göre boşanma esnasında kanıt olarak sunabileceğiniz unsurlar değişebilmektedir. Bu hususta kredi kartı harcamaları, otel giriş ve çıkış kaydı, faturalar, GSM operatörünün kayıtları, fotoğraf, mektup, cep telefonu mesajları, sosyal medya paylaşımları, WhatsApp konuşmaları, Facebook konuşmaları, tanıklar gibi birçok unsur boşanma esnasında kanıt olarak değerlendirilebilmektedir. Kanıt olarak sunulacak deliller konusunda dikkat edilmesi gereken husus, sunulacak delilin hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olmasıdır. Hukuka uygun olarak elde edilmemiş kanıtlar, mahkemede geçerlilik kazanmayacaktır. Ayrıca, hukuka aykırı bir şekilde delilleri elde eden kişiye cezai yaptırımlarda bulunulacaktır.

  • Boşanma Esnasında Tanıkların İfadeleri: Burada dikkat edilmesi gereken konu, tanık gösterilecek olan kişinin mahkemeye bizzat katılmasıdır ve hâkim karşısına çıkıp ifade vermesidir. Tanık yazılı olarak ifade veremez. Mahkemeye gelip ifadesini öyle sunmalıdır. Kimler tanıklık yapabilir diye sorulacak olursa eğer, bu soruya “herkes” diye yanıt verilebilir.
  • Mahkeme Kararları: Kanıt olarak kullanılacak argümanlardan biri de mahkeme kayıtlarıdır. Örneğin dayak atma yüzünden açılmış bir davanın sonucunu birey mahkemede kanıt olarak kullanabilmektedir.
  • WhatsApp Konuşmaları: Teknolojinin gelişmesiyle ve herkesin bu teknolojiyle tanışması durumunda özellikle son yıllarda WhatsApp konuşmaları kullanılan deliller arasında yer almaktadır.
  • Facebook Mesajları ve Paylaşımları: Facebook mesajları ve paylaşımları mahkemede delil olarak kullanılabilmektedir ancak bu delillerin elde edilme şekli hukuka uygun şekilde olmak zorundadır.
  • GSM Operatörlerinin Kayıtları: Boşanma sırasında ispat edilebilecek argümanlardan biri de telefon kayıtları ve mesajlarıdır. Operatörlerde konuşma ve mesaj geçmişleri bulunduğundan boşanma davasında kanıt için konuşma ve mesaj taleplerinde bulunulabilir.

Maltepe avukatlarıyla iletişime geçerek sunabileceğiniz detaylı kanıtlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Maltepe boşanma avukatı size bu konuda elinden geldiğince yardımda bulunacaktır.

Boşanma Davasında Deliller Nelerdir?
Boşanma esnasında deliller ortaya sunulan sebeplere göre değişim gösterebilmektedir. Bu sebeple kişilerin davayı hangi sebebe bağlı olarak açtıkları delillerin türünün belirlenmesinde büyük bir öneme sahip olmaktadır.
Eşler Boşanma Davasında Kullanmak İçin Birbirlerinin Üçüncü Kişilerle Yaptıkları Mesajlaşmalara Erişip Kaydedebilirler Mi?
Bu mesajlaşmalar kişilerin özeli olup, gizlice alınması dâhilinde suç teşkil etmektedir. Bu sebeple kişiler bu dosyaları kullanarak boşanma gerçekleştirememektedir, bu dosyalar hiçbir şekilde delil niteliği taşımamaktadır.
Boşanma Davasında Kaç Tane Şahit Gerekir?
Boşanma davalarında kişilerin sahip olması gereken şahit sayısı net bir rakamla belirtilmez. Kişiler şahit sayısını kendileri belirtebilmektedir. Ancak kişiler unutmamalıdır ki şahitler arasında görgü tanığı olanlar çok daha önemli sayılmaktadır.
Boşanma Davasında Ses Kaydı Delil Sayılır Mı?
Boşanma davalarında kişilerin ses kayıtları delil olarak kullanılabilmektedir. Ancak bu kayıtlar hukuki yasalar içerisinde, hukuka uygun şekilde alınmış olması gerekir, aksi takdirde kişilere hiçbir yararı olmaz.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-esnasinda-karsi-dava-acmak.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasi-ve-sureci.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-esnasinda-mal-paylasimi-nasil-yapilir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/eslerden-birinin-bosanmak-istememesi-durumunda-ne-olur.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-maddi-ve-manevi-tazminat.html

“Boşanma Esnasında İspat” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara