2024 Fazla Mesai Ücretleri

2024 fazla mesai ücretleri İş Hukuku’nun 657 sayılı Kanunu’nun 178. Maddesine göre saatlik 5,40 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret bildiğiniz gibi her yıl yeniden düzenleniyor ve kişilerin haftalık çalışma saatlerini aşan süreler için uygulanıyor. Maalesef çoğu işletme sahibi, işçilerin yasalar altına alınan bu hakkına önem vermiyor. Kişiler ya mesai ücreti ödenmeden ya da çalışmaması gereken kişiler bu alanlarda çalışmaya mecbur bırakılarak iş yapılıyor. Bu tarz durumlarla karşılaştığınızda firmadan hakkınız olan bedeli temin edebilmek adına talepte bulunmanız gerekir. Israrla ödemek istemeyen veya haftalık çalışma saatlerini ihlal eden kişilere dava açıp hakkınızı aramanız mümkündür.

Özellikle İş Hukuku’nun 41, 42, 43 ve 44. maddelerinde belirtilen koşullarda kişilerin 2024 fazla mesai ücretleri ödenmiyorsa, işverene açılacak davalarla bu hak alınabilir. Fakat bazı kişilerin kesinlikle mesai işlerde çalışmaması gerekiyor. Böyle durumlar ya çalışanın kendi isteği ile işvereni ikna etmesiyle ya da işverenin kişiyi buna zorlamasıyla oluşur. Kesinlikle mesai yapamayacak ve ücretini alamayacak kişiler; hamileler, bebek emziren veya yeni doğum yapan, 18 yaşını doldurmamış olanlar ve sağlığı elverişli olmayan kişilerdir. Bu kişilerin mesai yapması kanunen yasaklanmıştır ki işveren şikâyet edilirse hakkında işlem başlatılabilir.

2024 fazla mesai ücretleri nasıl alınabilir sorusuna gelirsek eğer, öncelikle kişinin haftalık çalışma süresi olan 45 saati doldurması gerekir. İş Kanunları’na göre belirlenen bu maksimum süreyi aşıyorsanız; toplam iş bedeli olarak aldığınız maaşınızın günlük bedelini hesaplamalısınız. Hesaplanan günlük ücret sizin gün içerisinde normal mesai ücretiniz olup, bu bedeli iş saatleri dışında çalıştığınız saatle çarpabilmek için öncelikle %50 ile çarpıp fazla mesai ücretini belirlemeniz gerekiyor. Belirlenen fazla mesai ücreti, çalıştığınız mesai saatiyle çarpılır ve o günkü fazla mesai tutarı belirlenir. Kişilerin hesabına aktarılan ve kolayca muhasebe biriminden öğrenebileceğiniz bu durumlarda sorduğunuz sorulara açık cevaplar alamıyorsanız, hiç mesai ücreti verilmiyor veya verilen tutar sizin yaptığınız işle alakalı değilse hakkınızı mutlaka aramalısınız.

Hangi durumlarda işveren veya firmaya karşı dava açabilir, hangi koşullarda tedbir alıp alamayacağınızı işinin uzmanı bir avukatla görüşmekte fayda var. İş Hukuku’nun farklı detayları hakkında yardımınıza koşacak olan Avukat Mehmet Ali Helvacı ile kısa sürede bir görüşme ayarlayabilirsiniz. İstanbul’un Maltepe ilçesinde bulunan hukuk bürosunda sizlere çözüm ortağı olacak başarılı avukatları ile yardımınıza koşan firmayla görüşmeler için öncesinde randevu almanızda fayda var.

Memur mesai ücreti ne kadar 2022?
2022 yılında memur mesai ücreti, yıllık enflasyon değerlerine ve çalışma saatlerindeki yeni düzenlemelere göre yeniden gündeme gelecektir. Devlet memurları 176. Maddesi gereğince, ek mesai ücretleri de belirlenecektir.
Fazla mesai ücreti kaç lira?
Fazla mesai ücreti saatlik çalışma süresine göre % 25 oranında hesaplanmaktadır. 3000 TL alan bir işçinin aylık gelirinin % 25 oranında saate yansımasıyla ek mesai üzerinden değerlendirme yapılarak, bütçe hesaplanır.
Fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır 2022?
Fazla mesai ücreti hesaplama, aylık toplam maaşın % 25 oranında saat başı çalışmaya bölünmesiyle, saat ücretinin mesai ek saatine çarpılması sonucunda hesaplanır. Ücretin % 25 oranında ödenmesi durumunda, toplam çalışma saati, aylık maaş ve toplamında % 25 oranla hesaplama yapılmaktadır.

İlginizi Çekebilir;

Fazla Mesai Hesaplama 2022

Fazla Mesai Davası

Beykoz Elmalı Mahallesi İşçi Avukatı

Maltepe İşçi Avukatı

Arnavutköy Merkez Mahallesi Anlaşmalı Boşanma

“2024 Fazla Mesai Ücretleri” üzerine 4 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara