2024 Yılı Kıdem Tazminatı Tavanı

Mali ve sosyal haklar ile ilgili olan kıdem tazminatı konusunda ilgili yasalar kişilerin alacağı kıdem tazminatının ne kadar olacağını belirlemektedir. Ücret artış oranları ve tavanları toplu sözleşmenin maddelerinde açıklamaktadır. 2018 ve 2019 yılları için geçerli olan 4.dönem toplu sözleşmede enflasyon farkını yansıtacak şekilde düzenlemeler yapılmıştır. Yeni dönem 2024 yılı kıdem tazminatı tavanı yükselmiş olup hesaplamalar yeni oranlara göre yapılacaktır.

Kıdem tazminatı hakkı işçilere tanınan bir haktır. Kıdem tazminatı alabilmek için ilgili kanunda belirtilen şartların karşılanması gerekiyor. İş sözleşmesinin kanunda belirtilen nedenlerden dolayı sona ermiş olması kıdem tazminatı alabilmek için gerekli şartların başında geliyor. Kıdem tazminatının alınması için bir yıl aynı işyerinde çalışmış olmak da gerekiyor. Aynı işverene bağlı farklı işyerlerinde toplam bir yıl çalışmak da aynı anlama geliyor. Kıdem tazminatlarında hesaplama da kanun yönergesiyle belirlenmiştir.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı bürüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Çalışılmış olan her bir yıl için hak edilen kıdem tazminatı 30 günlük bürüt ücreti kadar olur. Bürüt ücret hesaplanırken yardım ve pirimler de bürüt ücrete dahil edilmektedir. Kıdem tazminatı tavanı ise aşılmaması gereken kıdem tazminatı miktarını belirler. Bu rakam en yüksek dereceli devlet memurunun bir yıllık emekli ikramiyesine göre belirlenmektedir. 2019 yılı kıdem tazminatı tavanı 6 bin 17 lira 60 kuruş olarak Mali ve Sosyal Haklar Genelgesine göre belirlenmiştir. İşçinin bir yıl boyunca hesaplanan kıdem miktarı bu rakamın üzerinde olsa bile sadece bu rakam kadar kıdem tazminatı alabiliyor.

Kıdem Tazminatı Tavanı Yükseldi Mi?

Kıdem tazminatı tavanının yükselip yükselmediği son kıdem tazminatı tavan rakamına bakılarak anlaşılabilir. 2018 Temmuz-Aralık dönemi kıdem tazminatı tavanına baktığımızda rakamın 5 bin 434 TL olduğunu görmekteyiz. 2019 yılı tavan rakamının 6 bin 17 TL olduğunu söylemiştik. Yani 2019 yılında kıdem tazminatı tavanı 1.583 TL kadar yükselmiştir. Kıdem tazminatının yükselmesi işçilerin daha fazla kıdem tazminatı alabileceğini gösterir. Yeni rakamlar 2019 yılı Ocak-Haziran ödemeleri için geçerli olacaktır.

Kıdem Tazminatı Tabanı Yükseldi Mi?

Kıdem tazminatı tabanı düşük ücretle çalışan işçileri ilgilendiren kıdem tazminatı rakamlarını belirlemektedir. 2024 yılı kıdem tazminatı tavanı gibi taban rakamları da değişmiştir. Ocak ayı itibariyle işten çıkarılan işçilerin 2 bin 558 lira kıdem tazminatı alması sağlanıyor. Asgari ücretle çalışan tüm işçiler kıdem tazminatı taban rakamlarının yükselmesinden olumlu etkilenecek.

2022 kıdem tazminatı yıllık ne kadar?
2022 yılında kıdem tazminatı olarak yıllık birim fiyatına göre, 2538 kıdem ve 2011 TL ihbar tazminatı hakkınız bulunmaktadır. Zam, prim, çocuk yardımı ve ekstra durumlara göre kıdem tazminatı fiyatları farklılık gösterecektir.
Kıdem tazminatı en yüksek ne kadar?
Kıdem tazminatı en yüksek yıllık net 2538, 2011 TL üzerinden hesaplanmalıdır. İş kanununa göre yapılan düzenlemeye dikkat edilmelidir.
Tazminat nasıl hesaplanır 2022?
Tazminat hesabı için 1 aylık brüt maaşınız üzerinden, zam ve yıllık kazanca göre değerlendirme yapılmalıdır.
Kıdem tazminatı tavanı neye göre hesaplanıyor?
Kıdem tazminatı tavanı, iş kanunu esaslarına göre 1 yıl boyunca kazancın ve aylık brüt maaşın hesaplanmasıyla ortalamaya göre hesaplanır.

İlginizi Çekebilir;


2022 Yılı Kıdem Tazminatı Hesaplama

Kıdem Tazminatı Nedir

Beykoz Polonezköy Mahallesi İşçi Avukatı

Beykoz Merkez Mahallesi İşçi Avukatı

Trafik Kazasında Maddi ve Manevi Tazminat Davası

“2024 Yılı Kıdem Tazminatı Tavanı” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara