Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Çekişmeli Yapılan Boşanma Davası Nasıl?

Boşanma davaları içinde karşılıklı olarak anlaşmaya varılması ve varılmaması durumlarına göre oluşan dava türleri bulunmaktadır. Tarafların karşılıklı olarak anlaşmasıyla görülen boşanma davalarına anlaşmalı boşanma davaları adı verilirken tarafların tek bir madde üzerinden boşanma konusunda anlaşamamaları durumunda görülen davalara da çekişmeli boşanma davaları denilmektedir.

Davanın Açılma Süreci

Boşanma davaları Aile mahkemelerinde görülmektedir. Aile mahkemelerinin bulunmadığı bölgelerde boşanma davaları Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir.  Boşanma dava türlerinden biri olan çekişmeli boşanma davasını açmak isteyen bireylerin dilekçeleriyle birlikte Aile Mahkemesine başvurması gerekmektedir.

Boşanma davasında en önemli süreçlerden biri dilekçenin hazırlanmasıdır. İnternet sitelerinin birçoğunda boşanma dilekçe örnekleri bulabilmektesiniz. Bu örneklerin detaylı hazırlanmadığını ve sizin durumunuzu yansıtmayacağınız özellikle belirtmek isteriz. Örnek olarak sunulan bu dilekçeler doğru hazırlanmaması halinde davanızın seyri değişebilmektedir.

Dilekçenin doğru hazırlanması için öncelikle size özel olması gerekir. Bunun için uzman boşanma avukatlarından yardım almalısınız. Maltepe boşanma avukatı olarak görev yapan avukatlarımız sizlere bu konuda yardımcı olmaktadır. Gerekçelerinizle birlikte boşanma davası açma süreçlerinde yapılması gereken tüm süreçleri sizin adınıza takip ederek davanızın sağlıklı sonuçlanması konusunda yol gösterici olmaktayız.

Dilekçe hazırlanması sürecinden sonra başvurunun yapılması ve mahkeme gününün belenmesi gelmektedir. Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanma davalarına göre farklı süreçlerden geçmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar her konuda uzlaşmaya vardıkları için davalar çok uzun sürmemektedir. Çekişmeli boşanma davalarında bir uzlaşmanın sağlamadığı konu ya da konuların gündemde olması nedeniyle süreç uzayabilmektedir. Tarafların boşanma davası açarken gerekçelerini hukuki açıdan geçerli tutmaları gerekir. Dava sonrasında nafaka, velayet, tazminat gibi doğabilecek haklardan mahrum olmamak için bu konuda özellikle dikkat edilmesi gerekir.

Boşanma davası açmak için öne sürülen nedenlerin kanun karşısında geçerli olan maddelerinin olmasına dikkat edilmesi gerekir. Şöyle ki aldatma nedeniyle eşlerden biri karşı tarafa dava aşmak istediğinizde kanunlar gereği aldatmanın öğrenilmesinden 6 ay içinde boşanma davasının açılması gerekmektedir. 6 ayın geçmesiyle aldatılan kişinin davayı açma hakkı düşmektedir. Bunun gibi önem verilmesi ve kanunlara göre hazırlanması gereken bazı gerekçeler bulunmaktadır. Busüreçlerin iyi hazırlanması için Maltepe avukatlık büromuzdan yardım alabilirisiniz. Dilekçenizin altında yatan nedenlerin iyi hazırlanması davanın açılması ve sonuçlanması sürecini de etkilemektedir.

Davanın Sonuçlanma Süresi

Çekişmeli boşanma davalarıgenellikle uzun süreli geçen davalardır. Uzlaşmanın olmaması bu durumu daha da tetiklemektedir.  Anlaşmalı boşanma davaları 7 gün ile 90 dün arasında sonuçlanabilirken çekişmeli boşanma davaları 8 ila 12 ay arasında sürmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede bitebilen davalar olup çekişmeli boşanma davaları 4 ya da 5 celse sürebilmektedir. Hatta prosedürlerin yerine getirilmemesi davanın takip edilmemesi gibi durumlar neticesinde davanın 4 hatta 5 yıl sürdüğü durumlar olabilmektedir.

Çekişmeli boşanma davalarında davaya iyi hazırlanmak gerekir. Avukatlık hizmeti alınması bu durumda şart olmaktadır. Her davada olduğu gibi boşanma süreçlerinde tarafların bir avukat tutma zorunlulukları bulunmamaktadır. Kanuni süreçlerin takip edilmesi ve yerine getirilmesi gerekli dosyaların hazırlanması gibi konularla ilgili uzman kişilerden yardım alınması tarafların sağlıklı boşanması için gereklidir. Dava dosyasında yapılacak hatalı bir işlem davanın reddine neden olabilmektedir. Davanın reddedilmesi demek tarafların en az 3 yıl aynı davayı açamayacakları anlamına gelmektedir. Eşlerin bu tarz bir durumla karşılaşması sürecin uzamasına ve evlilik kurumunun ve durumdan etkilenecek olan başta çocukların daha da olumsuz süreçlerden geçmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle hukuk bürosu olarak bizlerin boşanma arifesinde olan eşler için tavsiyemiz kendi haklarını korumak ve sağlıklı bir boşanmaya sebep olmak adına alanında uzman avukatlar eşliğinde boşanmalarıdır.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/yunus-mahallesi-olumlu-trafik-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-mal-paylasimi-ve-cocuk-velayeti.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasiyla-ilgili-bilinmesi-gerekenler.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kurtdogmus-mahallesi-olumlu-trafik-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-protokolu-nedir.html

“Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?” üzerine 5 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara