Boşanma Davalarında Hazırlık Süreçleri

Boşanma resmi yollarla evliliğin sonlandırılması anlamına gelmektedir. Boşanma davaları da, hukuki yolara başvurarak resmi kanallar aracılığıyla çiftlerin beraberliklerinin sonlandırılması için açılan davalardır.

Maltepe boşanma avukatı hizmetlerimiz içinde anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davaları süreçlerinde her türlü hukuk hizmet vermekteyiz. Bizlere iletişim bilgilerimizden ulaşabilir, bu süreçte bilmek istediğiniz tüm konularla ilgili bizlerle irtibatageçebilirsiniz.

Boşanmaya Karar Verilmesi

Boşanma davalarının açılabilmesinde çiftlerin boşanmaları için bir sebep göstermeleri gerekir. Türk medeni kanununun 4721 sayılı maddesinde boşanma nedenleri genel ve özel olmak üzere iki farklı şekilde incelenmektedir.

Boşanmanın Özel Sebepleri;

  • Evliliğin devam ederken evli olan kişinin başka bir kişiyle ilişkiye girmesiyle meydana gelen zina olayı,
  • Evlilik boyunca eşlerden birini diğerinin hayatına kast etmesi, onur kırıcı hareketlerden bulunması,
  • Eşlerden birinin diğerini küçük düşürecek suç işlemesi, haysiyetsiz bir yaşam sürmesi,
  • Akıl sağlığının olması. Eşlerden birinin bu tarz bir rahatsızlığının olması direk boşanma sebebi olmamaktadır. Birlikte yaşamın sürdürülmesi konusunda akıl sağlığının sorun oluşturduğunun ispat edilmesi istenmektedir.

Boşanmanın Genel Sebepleri;

Boşanma davasının açılmasında özel bir neden belirtilemiyor fakat evliliğin sürdürülmesi için gerekli olan şartların yerine getirilememesinin söz konusu olduğu durumlarda geçerli olan nedenlerdir genel sebepler.

  • Evlilik birliğinin temelinden sarsılması ilk sebeplerdendir. Evlilik iki kişinin ortak paydada buluşarakhayatlarını devam ettirmeleri gereken bir olgudur. Bunu yerine getirirken iki tarafından hayat görüşlerinin farkı olması, tarafların ailelerinin evlilik süresince sergiledikleri tutum ve davranışlar gibi farklı sebepler bir süre sonra evliliğin temelinde sarsılmalara nedenolabilmektedir.
  • Anlaşmalı boşanmalar. Her iki tarafın evliliklerini yürütemedikleri ve her türlü hukuki konuda birbirleriyle anlaştıklarını gösteren bir durumdur. Evlilik birliğinin sarsıldığını gösteren bu anlaşmanın olması nedeniyle sebeplerle ilgili bir araştırma yapılmamaktadır. Dava sürecinde her iki tarafta duruşmalarda hazır olmalı ve protokolde yazılı olan ifadelerini hâkim karşısında da yinelemelidirler.

Boşanma davalarının açılması için evliliğin bitmesini bir nedene bağlamanız gerekir. Bir sebep göstermeksizin boşanmanın gerçekleşmesi mümkün değildir. Dilekçenizde belirttiğiniz sebebin ya da sebeplerin de elle tutulur yani hukuki yanlarının olması gerekir. Bu aşamada Maltepe boşanma avukatı olarak bizler devreye girmekteyiz. dilekçelerin doğru bir şekilde hazırlanması için bizlerden yardım alabilmektesiniz.

Boşanma Dilekçesinin Hazırlanması

Boşanmadavalarının açılmasında ki en önemli aşamadır dilekçe hazırlanması. İnternet üzerinden araştırma yaptığınızda anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma dava türlerine örnek olabilecek birçok dilekçe bulabilirsiniz. Bunlardanbirinikullanarak dava sürecine başlamanız ise yanlış bir uygulama olacaktır.

Hukuki alanda haklarınızı korumak istediğinizde öncelikle unutmamanız gereken bu alanda uzman kişilerden yardım almanızdır. Dava açılma hazırlıklarında tüm süreçlerin hukuki temellere dayandırılması gerekir. Bunu yapabilmek için de kanunlara ve yasalara hâkim olunmalıdır.

Maltepe avukat büromuzda bulunan ekibimiz anlaşmalı boşanma davaları ya da çekişmeli boşanma davaları fark etmeden her tür dava için sizlere yol göstermektedir. Bizlerle telefon ya da mail yoluyla iletişime geçebilir boşanma ve hukuk alanında aklınıza takılan tüm sorularınız için yanıt bulabilirisiniz.

Boşanma Davalarının Sonuçlanması

Boşanma davaları iki farklı şekilde açılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davaları eşlerin birbirleriyle her süreçte uzlaşmaya vararak açtıkları bir davadır. Çekişmeli boşanma davalarında ise eşlerden biri boşanmayı istememekte ya da iki tarafta boşanmayı isterken hukuki konularda anlaşmazlıkların yaşanmasısöz konusu olmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davalarında hukuki açıdan bir sorun çıkmaması halinde davalar en fazla 3 ay sürmektedir.

Çekişmeli boşanma davalarında ise dava süresi davanın düzenli takip edilmesiyle alakalı olarak değişmektedir. Hukuki süreçlerin zamanında ve eksiksiz yapılması ve tarafların her konuda uzlaşmaya varmaları halinde en fazla 12 ay içinde dava sonuçlanmaktadır. Davanın titizlikle takip edilmemesi durumlarında ise dava süreleri 4 yıl hatta 5 yıl sürebilmektedir. Bu tarz bir sıkıntı yaşamanız için Maltepe avukat bürosu olarak her zaman yanınızdayız.

Çekişmeli boşanmada ilk duruşmada neler olur?
Çekişmeli boşanmanın ilk duruşmasında karşı tarafların birbirleri ile izlenimleri ön planda olur. Sonraki duruşmalarda ispat ve deliller ile doğrultuda şekilleneceği çekişmeli boşanmada ilk duruşma ile birlikte belirlenir.
Boşanma sürecinin aşamaları nelerdir?
Boşanma sürecinin aşamaları ilk izlenimler ispat ve deliller ispat ve delillerin karşılıklı taraflarla netleştirilmesi gibi etmenleri göre farklılık gözetir. Boşanmanın anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanmaya göre aşamaları da farklılık sağlar.
Boşanma davasında karar ne zaman kesinleşir?
Boşanma davasında kararın tam anlamı ile ne zaman kesinleşeceğine dair net bir zaman dilimi söylenemez. Çekişmeli boşanmada 8 celseye kadar uzayabilir. Anlaşmalı boşanmada herhangi bir problem olmadığı takdirde tek bir gün içerisinde kesinleşmesi de mümkün.

İlginizi Çekebilir;

Bağcılar Güneşli Mahallesi Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı Boşanma Davası Süreçleri

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Boşanmanın Sebepleri Nelerdir?

Boşanmada Tazminat Davası

“Boşanma Davalarında Hazırlık Süreçleri” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara