Boşanma Davası Aşamaları

Boşanma davaları, şiddetli geçimsizlik yaşayan çiftlerin başvurdukları hukuki yöntemlerden bir tanesidir. Anayasa mahkemesi gereğince, tüm boşanma davaları ve süreçleri maddeler ile koruma altına alınmıştır. En doğru şekilde boşanmanın gerçekleşebilmesi için tarafların dikkatli hareket etmeleri gerekir. Boşana davası açmak isteyen bireyler, kendilerine en yakın aile mahkemelerine başvurabilirler. İstanbul’da bulunan Maltepe boşanma avukatı fırsatları ise bireylerin bu süreçte doğru bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olur.

Dava Açma

Boşanma davasının ilk aşamasında, davacı olan tarafın mahkemeye başvurmaları yeterlidir. Aile mahkemesi bulamayan bireyler, Asliye hukuk Mahkemesine de boşanma dava talebinde bulunabilirler.

  • Dava açma sürecinde, haklı olan tarafın mahkemeye başvurması, kısa süre de sonuçlanmasına yardımcıdır.
  • Başvuru sırasında verilen evraklar doldurulmalı ve boşanma nedeni de belirtilmelidir.
  • Dava açma işlemlerini yürütmek istemeyen bireyler, avukatlarından da yardım alabilirler. Vekalet verilmesi durumunda, davacı yerine tüm süreci avukatları yönetebilir.
  • Boşanma davası açarken, anlaşmalı boşan protokolünü de mahkemeye sunan kişilerin süreçlerin daha kısa sürmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında ise sonuçlanma süresi diğerlerine göre uzundur.
  • Boşanma için tutulan Maltepe avukat görevlileri ya da asistanları, bireyleri süreç hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirmektedir.

Dava açıldıktan kısa bir süre sonra, en fazla 15 günlük zaman diliminde, davalıya celp gitmekte ve mahkemenin tarihi de belirtilmektedir.

Mahkeme Süreci

Anlaşmalı boşanma davalarında, tarafların mahkemeye gelmeleri ve durumlarını belirtmeleri zorunludur. Ancak çekişmeli boşanma davalarında, birbirlerinin yüzlerini görmek istemeyen çiftler, vekil olarak atadıkları avukatlarını da mahkemeye gönderebilirler.

Duruşma aşamaları: mahkeme tarihinin belirlenmesinden sonra, bireyler ya da avukatları, belirtilen günde salonda bulunmak zorundalardır. Tarafların ya da avukatlarının dinlenmesi, kanıtların sunulması, tanıkların görüşlerini bildirmeleri üzerine de hakim de bir sonuca varabilir. Ancak delillerin yetersiz olması durumunda, hakim duruşmayı başka bir tarihe erteleme yetkisine sahiptir. Bu durum süreci uzatsa da tarafsız bir görüş belirtilebilmesi açısından önemlidir.

Tarafların Dinlenmesi

Çekişmeli boşanma davalarında, tarafların dinlenmesi uzun bir zaman alabilir. Boşanma nedenlerinin belirtilmesi, kanıtların sunulması, tazminat tutarının açıklanması, nafaka ve velayet durumlarının konuşulmasından sonra, mahkeme sonuçlandırılmaktadır. Ayrıca Maltepe boşanma avukatı ile anlaşma sağlayan bireyler, tarafların dinlenmesi aşamasında başarı sağlayabilirler. Bu noktada avukatın iyi bir savunma yapması, hakimin de ikna edilmesine yardımcı olur.

  • Dinleme sürecinin uzun sürmesi halinde, duruşmaya 15 ya da 30 dakika ara verilebilmektedir.
  • İyi bir şekilde savunmaya yapamayan davacı, mahkemeden olumsuz sonuç elde etmektedir.
  • Taraflar dinlenirken, yakınlarının ve getirdikleri tanıkların görüşlerine de önem verilmektedir.
  • Dinleme süreci tamamlandığında, hakim haklı tarafı belirleyerek boşanma davasını sonuçlandırabilmektedir.

Karar Ya Da Erteleme

Boşanma davalarında son aşama karar ya da ertelemedir. Davanın seyrine, delillere, davacının savunmasına, davalının durumuna göre hakim karar verir ya da ertelenmesini talep eder. Bazı durumlarda, delillerin yetersiz olması halinde, davanın reddi durumu da ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir yaptırım uygulandığında, davayı açan davacının, aynı konu üzerinden 3 yıl boyunca mahkemeye başvuru hakları yoktur.

Erteleme kararı: boşanma davası ile ilgili erteleme durumunun ortaya çıkmasından sonra, mahkeme tarihi de belirlenmektedir. Süreci takip etmeyen, mahkemeye gelmeyen ya da avukatını göndermeyen bireylerin herhangi bir hak talep etme durumları söz konusu değildir. Maltepe avukat işlemleri konusunda en çok tercih edilen semtlerden bir tanesidir. Bireyler, açtıkları davayı kazanma için belirtilen semtteki uzman görevlilerden yardım ister. Boşanma dava süreçlerine ve başvuru işlemlerine hakim olmak, kişilerin daha kararlı bir şekilde ilerlemelerine de destek verir.

Boşanma Davası E Devletten Nasıl Açılır?
Kişiler boşanmak istediklerinde boşanma davası açmak zorundadırlar. Boşanma davası açma için aile mahkemesine gidip başvuru yapmak zorunludur. E-Devletten boşanma davası açmak mümkün değildir.
Boşanma Davasında Hakim Neye Dikkat Eder?
Boşanma davaları sırasında hakimler iki tarafında sebeplerini üzerinde durur. Sebeplerin geçerliliği, ilişkinin sağlığı, evliliğin durumu gibi faktörler hakimler için önemlidir. Ayrıca kişilerin akıl sağlığını göz önünde bulundururlar.
Param Yok Nasıl Bosanma Davası Açabilirim?
Boşanma davası para olmama durumunda adli baroya başvuru yapılarak açılmaktadır. Boşanma davası açacak kişi baroya yaptığı başvuru sonucunda karşı tarafa tebligat iletilmektedir.
Boşanma Davası Açtıktan Sonra Mahkeme Ne Zaman Olur?
Dava açmak isteyen kişiler gerekli dilekçeyle birlikte aile mahkemesine başvuruda bulunmaları gerekir. Gerekli işlemler ve başvurular sonucunda mahkeme 5-6 ay içerisinde başlamaktadır.

İlginizi Çeker;


İflas Erteleme Avukatlığı Etki Alanları

Ahmet Yesevi Mahallesi Kira Hukuku Avukatı

İflas ve İflasın Ertelenmesi Davaları

Boşanma Davalarında Hazırlık Süreçleri

Anlaşmalı Boşanma Davası Süreçleri

“Boşanma Davası Aşamaları” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara