Boşanma Davalarında Hakimin Soruları Nelerdir?

Boşanmak isteyen bireylerin merak ettiği konular arasında, hakimin duruşma sürecinde hangi soruları soracağı yer alır. Maltepe boşanma avukatı ile, anlaşmalı ve çekişmeli davalarda hakim tarafından sorulacak sorulara vermeniz gereken cevapları görüşebilirsiniz. Çekişmeli davalarda kusur oranları dikkate alınarak sonuca ulaşılmaya çalışıldığı için, her türlü detaya dikkat edilerek ve beklenmedik sorular sorularak sürecin aydınlatılması için girişimlerde bulunuluyor.

Boşanmayı Gerektiren Durum Nedir?

Anlaşmalı davalarda bu soru genellikle sorulmadığı gibi, eşlerin birlikteliklerini neden bitirdikleri, her konuda anlaştıkları ve kısa sürede boşanmak istedikleri için önem teşkil etmez. Boşanma süreciyle ilgili kararın alınmasına neden olan durum, suçlu olan tarafın bulunabilmesi ve eşlerin ilişkideki rolünün anlaşılabilmesi amacıyla, çekişmeli davalarda önemlidir. Boşanma avukatı bu süre zarfında müvekkilini kusur oranını düşük göstermeye çalışmak amacıyla lehine deliller toplayarak duruşmadaki yerini almış olması gerekir. Çekişmeli davlar ortalama 1 yıl sürdüğü için, avukatın tüm süreci takip etmesi ve müvekkilinin lehine delil olarak kullanabileceği tüm durumları kayıt altına alması, hakimi etkilemesi açısından gereklidir.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Ne Sorulur?

Anlaşmalı davalarda sorulan sorular, tarafların üzerine gidilmesine yönelik bir yapıya sahip değildir. Anlaşıldığı için zaten eşlerin neden boşandığından ziyade, tamamen paylaşımla ilgili hakkaniyetli bir karara varılıp varılmadığına özen gösteriliyor. Çoğu davadaki mal paylaşımıyla ilgili süreç, detaylar göz önünde bulundurulmadan %50 – %50 olarak gerçekleştiriliyor. Fakat eğer evlilikte bütün eşyaları eşlerden biri almışsa, diğer tarafın %50 olarak pay alması doğru olmayacaktır.

Anlaşmalı davalar, yapıları itibariyle eşitliğe uygun oluyor fakat, yapıları itibariyle adaletli olmayabiliyor. Burada adaletin sağlanabilmesi için Maltepe boşanma avukatı ile görüşülerek, her türlü paylaşımla ilgili bilgiye ulaşılması yeterli olacaktır. Eşlerin ilişkideki rolü itibariyle tutumları, çekişmeliye kıyasla anlaşıldığı için büyük bir önem taşımıyor. Darp benzeri durumlarda bireylerin anlaşmalı boşanması mümkün olmadığı için, genellikle birbirlerine olan sevgileri bitmiş olan kişiler tarafından bu davalar, duruşma sürecinin kısa olması için açılıyor. Hakim de bu durumu bildiği için, eşlerin üzerine gitmeyerek, kusur oranı aramaksızın, aralarında anlaşıp anlaşmadıklarını öğrenerek davayı sonuçlandırmaya çalışır.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Ne Sorulur?

Çekişmeli davalarda hakim özellikle eşlerin psikolojik durumlarına, evlilik sürecinde ne kadar yıprandıklarına ve evlilikteki rollerine bakıyor. Boşanma avukatı aracılığıyla hakimin pek çok sorusu sizin lehinize olacak biçimde yanıtlanabilir. Bu noktada başarılı bir avukata sahip olmanız, sizi daha avantajlı hale getirir. Evliliğiniz boyunca eşinize şiddet gösteren tarafsanız, bu durum pek çok kişi tarafından biliniyorsa veya eşiniz darp raporu almışsa, davada hakimin size olan tutumu tamamen farklı olacaktır. Özellikle açılmış davada bir darp raporu bulunuyorsa, sadece medeni kanuna göre normal bir boşanma duruşması olarak görülmez. Yaralamaya da gireceği için, nafaka ve tazminatla ilgili girişimlerde bulunan tarafın açık deliller öne sürmesi halinde tazminat alma ihtimali yüksek olur.

Çekişmeli Davalarda Mal Paylaşımı

Hukuki prosedürlere göre özellikle çekişmeli davalarda mal paylaşımı veya velayetin alınmasıyla ilgili bir durum söz konusu olduğu için, taraflar anlaşmalı boşanmaya kıyasla çok daha saldırgan olabiliyor. Bu saldırganlık bazı durumlarda yakan beyanlarda bulunmaya gidebildiği için, hakimin mutlaka her türlü beyan için kanıt istemesi gerekiyor. Bu noktada iş avukatlara düşüyor ve duruşma öncesinde avukatınızla görüşerek, duruşmada söyleyeceğiniz şeylerle ilgili genel bir bilgi vermeniz halinde, lehinize olan durumlar için delil toplamaya çalışabilir. Böylelikle o duruşmada rolünüz itibariyle eğer daha az kusur oranına sahipseniz, boşanma sürecinde kusur oranlarını kendiniz için karşı tarafa kıyasla daha az olarak ortaya çıkarmanız gerekiyor.

Mahkemede boşanmada hakim ne sorar?
Boşanma davalarında mahkemede hakim ortada bir çocuk varsa çocuğun kimde kalacağını, maliye durumu, tarafların ispatları varsa bunların ne doğrultuda doğru olduğuna ilişkin çeşitli sorular sorar.
Ilk duruşmada hakim ne sorar?
Ilk duruşmada hakim anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanmaya göre farklı sorular sorabilir. Burada çocuğun velayeti, ailenin gelir durumu, ailedeki mal paylaşımı ispat ya da delillere göre farklı sorular sorulur.
Eşlerden biri boşanmak istemezse ne olur?
Eşlerden birinin boşanmak isteyip diğer tarafın boşanmak istemediği durumlarda çekişmeli boşanma davası ilerleyiş gösterir.
Boşanma davasında şahitlere ne sorulur?
Boşanma davasında şahitler diğer bir ifade ile tanıklardır. Ortada herhangi bir problem var ise bunun doğruluğu ya da ne doğrultuda yanlış olduğuna ilişkin sorular şahitlere sorulur.

İlginizi Çekebilir;

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı Boşanma Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Boşanacak Eşler Arasındaki Çocuk Velayet Durumu

Araba Kazalarında Sıkça Sorulan Sorular

Boşanma Davası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

“Boşanma Davalarında Hakimin Soruları Nelerdir?” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara