Boşanacak Eşler Arasındaki Çocuk Velayet Durumu

Türk medeni kanununda evli olan kişiler evliliklerini yürütemedikleri zaman ya da eşlerinden doğacak bir sebepten dolayı evliliklerine son verebilirler. Aile mahkemesine ya da asliye hukuk mahkemesine giderek boşanmak için dava başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu sayede sonuçlanacak davayla birlikte Türk medeni kanununa göre evliliğinizi de sonlandırırsınız.

Boşanma davalarında en çok sıkıntı çekilen durumların başında çocuk velayeti gelir. Maltepe avukat kapsamında daha önceden katıldığımız tüm boşanma davalarında çocuk velayeti için de profesyonel bir çalışma sürdürdük. Av. Mehmet Ali Helvacı olarak anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davalarında çocuk velayetine de özen gösterip bu konuda müvekkillerimizi avantajlı konuma getiriyoruz.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Çocuk Velayeti

Anlaşmalı boşanma davası genel itibariyle eşlerin boşanmak için ortak bir karar alması sonucu açılan davadır. Eşler evliliklerinin temelden sarsıldığını düşündükleri için boşanmaya karar verirler. Her iki eş de boşanma dilekçesini birlikte hazırlar ve aile mahkemesine de birlikte başvuru yaparlar.

Anlaşmalı olan boşanma davalarında genellikle eşler ortada bir çocuk varsa kendileri çocuğun velayeti konusunda da anlaşma içine girerler. İkisi de kendi ekonomik ve sosyal durumunu düşünerek çocukları için en mantıklı kararı verirler. Buna ek olarak eğer çocuk velayetinin kimde kalacağına karar verilmediyse aile mahkemesinde çocuğun yaşına göre anneye velayetinin verilmesi çok sık görülür.

Özellikle küçük yaşlarda olan çocuklar için anne yanında büyümek önemli bir unsurdur. Bu durum nedeniyle hakimler çocuğun velayetini her gün onunla ilgilenebilecek annesine verirler. Maltepe avukat kategorisinde verdiğimiz hizmet dahilinde boşanma davalarının büyük çoğunluğunda velayetin anneye verildiğini söyleyebilirim.

Ancak yine de baba çocuğunun velayetini çok istiyorsa ve anneye kıyasla gerek sosyal açıdan gerekse de ekonomik açıdan daha güçlüyse çocuğun velayetini alabilir. Bunda babanın çocuğuyla olan ilişkisi de çok önemlidir.

Çekişmeli Boşanma Davaları

Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanma davalarına kıyasla daha sancılı geçen boşanma davalarıdır. Aile mahkemelerinde bu tür davalar ortalama 10 – 12 ay kadar sürebiliyor.

Bir kişinin isteyip de diğer kişinin istemediği boşanma davalarına çekişmeli boşanma davası deniyor. Bundan dolayı da boşanma davasının açılması için bir kişi başvuruda bulunur. Ancak bu boşanmak isteyen kişiye çocuk velayeti verilir anlamına gelmiyor.

Tıpkı anlaşmalı boşanma davalarında olduğu gibi çekişmeli olan boşanma davalarında da hakim çocuk velayetini genelde anneye verir. Uzmanlara göre çocukların küçük yaşlardan itibaren annelerinin yanında yaşamasının daha sağlıklı olduğunu açıklamaları bunda etkindir.

Maltepe boşanma avukatı olan ben Av. Mehmet Ali Helvacı ve helvacı avukatlık büromdaki tüm avukatlar çekişmeli boşanma davalarında çocuk velayeti için müvekkillerimize avantaj sağlamak için hizmet vermekteyiz. Aile mahkemesinin karşısına çocuk velayeti almak için gerekli tüm kanıtları çıkararak profesyonelce bir çalışma yürütürüz.

Boşanma Davalarında Çocuk Velayeti Neye Göre Verilir?

Anlaşmalı boşanma davalarında ya da çekişmeli boşanma davalarında eğer eşler arasında bir çocuk velayeti kapsamında anlaşma söz konusu değilse o halde hakim belirli unsurlara göre velayeti vereceği kişiyi belirler.

Çocuğun yaşı ve cinsiyeti velayetinin verilmesinde çok önemlidir. Küçük yaşta olan çocuklar %90 oranında anneye veriliyor. Buna ek olarak çocuk velayetini almak isteyen annenin ve babanın çocuğuyla olan ilişkisi de son derece önemli bir kriterdir.

Aynı zamanda anne ve babanın ekonomik durumları sosyal yaşamları da çocuğunun velayetini almak için önemli unsurlardır. Maltepe boşanma avukatı Av. Mehmet Ali Helvacı boşanma davalarında müvekkilinin tüm avantajlarını aile mahkemesinde ortaya çıkararak çocuk velayetinde bir adım öne geçmeyi hedefler.

Boşanma davasında Çoçuk kime verilir 2022?
Boşanma davasında çocuk annenin bakımına ihtiyaç duyduğu yaş sınırında ise anneye verilir. Ancak babasında yatılı olarak kalabilecek bir yaş seviyesinde ise çocuk babaya verilir. Reşit yani diğer bir ifade ile 18 yaşından büyük çocuklar, kendi özgür ifadeleri bulunduğu için anneye ya da babaya verilme hakkı çocuğa da bırakılır.
Kaç yaşındaki çocuğun velayeti babaya verilir?
Çocuk 9 yaşından sonra babaya verilebilir. Ancak düzenli olarak babada kalması yaş sınırı küçük olduğu için mümkün olmaz.
Velayet davasında çocuğa ne sorulur?
Velayet davasında çocuğa annesinde ya da babasında kaldığında ki yaşam biçimi sorulabilir. Anne ya da babada kaldığından rahat etme, kendisine problem oluşturacak durumların olup olmadığına dair etmenler sorulur.

İlginizi Çekebilir;

Velayet Davası | Boşanmadan Velayet Davası Açılır mı?

Eşler Arasındaki Anlaşmalı Boşanma Davaları Detayları

Boşanma Davasında Velayet

Boşanma Sürecindeki Çocuk Velayeti Konusu

Eşler Arasındaki Çekişmeli Boşanma Davalarında Çıkan Sorunlar

“Boşanacak Eşler Arasındaki Çocuk Velayet Durumu” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara