Eşler Arasındaki Anlaşmalı Boşanma Davaları Detayları

Evlilik ne denli sıradan bir olaysa boşanmak da bir o kadar sırandandır. Türk medeni kanununa göre evli olan kişilerin aile mahkemelerine yaptıkları başvuru sonucunda evliliklerini bitirmesine boşanma denir. Maltepe boşanma avukatı olarak Av. Mehmet Ali Helvacı özellikle Maltepe Kartal ve Pendik ilçelerindeki boşanma davalarıyla ilgileniyor. Aynı zamanda boşanma sürecinde kişilere danışmanlık hizmeti de veriyor.

Boşanma aile mahkemelerinde iki farklı şekilde oluyor. Bunların birincisi çekişmeli boşanma davalarıyken ikincisi ise anlaşmalı boşanma davalarıdır. Bu yazı dizisi içerisinde aile mahkemesinde daha az sancılı geçecek anlaşmalı boşanma davalarından bahsedeceğim.

Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı boşanma davaları iki eşin de ortak bir karar neticesinde boşanmaya karar vermesidir. Eşler kendi aralarında konuşurlar ve evliliklerinin temelinden sarsıldığını görürler. Bunun neticesinde de ortak bir boşanma kararı alırlar.

Anlaşmalı boşanma davasında aile mahkemesinde hakim karşısında çözümlenecek çok büyük olaylar olmaz. Eşler kendi aralarında mal paylaşımını yapmış ve çocuğun velayetini kim alacak diye de karar vermiştir. Sadece olası küçük problemlere tam olarak karar verilmemiştir. Bunlar da hakim karşısında çözülür.

Maltepe avukat hizmetinde bizim devraldığımız anlaşmalı boşanma davaları genel olarak 2 ya da 3 ay gibi bir sürede sonuçlanıyor. Mahkemede sancılı bir boşanma olayı gerçekleşmediği için hakim de kısa sürede kararını verir.

Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartı Var Mı?

Anlaşmalı boşanma davası her ne kadar kısa sürede gerçekleşerek fiilen bitmiş evliliklerde eşleri rahatlatsa da eşlerin sağlaması gereken bir şart vardır. Öncelikle eşlerin evliliklerini bitirmek için anlaşmalı boşanma davası açabilmesi için en az 1 yıl evli kalmış olmaları gerekiyor. Ancak bu şartı sağlamış olan çiftler anlaşmalı boşanma davası için aile mahkemelerine başvuruda bulunabilirler.

Kanunlara göre anlaşmalı boşanmanın 1 sene sonrasında aktif olmasının sebebi evlilikte 1 sene gibi sürede daha mantıklı karar verilmesinin doğru olmasıdır. Bu yüzden birkaç aydır evli olan çiftler anlaşmalı boşanma kararı alsalar dahi ya dilekçeleri direkt reddedilmektedir ya da mahkeme karşısında 1 seneyi doldurmaları kararı ortaya çıkar.

1 seneyi doldurmamanıza rağmen boşanma isteğiniz varsa Maltepe avukat kapsamında ben Av. Mehmet Ali Helvacı sizler adına çekişmeli boşanma davası açarak avukatlık hizmeti veririm.

Anlaşmalı Boşanma Sürecinin İşleyişi

Anlaşmalı boşanma sürecinin işleyişi son derece basittir. Öncelikle eşler ortak şekilde bir boşanma dilekçesi yazarlar. Kanunlarda örneği belirlenen boşanma dilekçesi usulüne uygun şekilde yazılmaktadır. Dilekçe içinde evliliğin temelden sarsıldığı ve anlaşmalı boşanma kararı alındığı belirtilmelidir. Ardından da dilekçe her iki eşin de imzalamasıyla tamamlanır.

Yazılan bu dilekçe 3 nüsha olacak hale getirilmektedir. Sonra eşler birlikte bu dilekçeyi kendilerine en yakın olan aile mahkemesine götürürler. Bu sırada eşlerden nüfus cüzdanları da istenmektedir. Sonra gerekli dava harçları da ödendikten sonra başvuru yapılmaktadır.

Aile mahkemesi yaptığı incelemeler sonucunda dilekçeye olumlu ya da olumsuz bir yanıt verir. Olumlu yanıt verildiği takdirde boşanma davası açan sizle mahkeme arasında bir iki dilekçeleşme daha olur.

Sonra mahkeme sizin boşanma davanız için bir gün ve saat belirler. İşte burada devreye Maltepe boşanma avukatı olarak ben Av. Mehmet Ali Helvacı giriyorum. Her iki tarafta mahkemeye gelmek zorundadır. Hakim iki tarafı da dinler. Ardından boşanma sürecindeki sebebe bağlı olarak kanıtlar varsa sunulmaktadır. Hakim de birinci mahkemede olmasa da ikinci mahkemede bu durumu sonuçlandırır. 2 – 3 ay gibi bir sürede aile mahkemesi anlaşmalı boşanmanızı sonuca bağlar.

İlginizi Çekebilir;

Eşler Arasındaki Çekişmeli Boşanma Davalarında Çıkan Sorunlar

Kiracı Tahliye Dava Süresi Ne Kadardır?

Boşanma Davasında Mal Paylaşımı

Anlaşmalı Boşanma Davası Detayları

Trafik Kazası Tazminat Davası Detayları Nelerdir?

“Eşler Arasındaki Anlaşmalı Boşanma Davaları Detayları” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara