Velayet Davası | Boşanmadan Velayet Davası Açılır mı?

2018 yılında gerçekleşen boşanma davalarında yakından inceleyecek olursak Türkiye’de yaklaşık 650.000 çiftin ayrıldığını görebiliriz. Yürümeyen evlilikleri bitirmek en mantıklı karar olsa da aynı şeyi çocuklar için geçerli olmayabilir. Bu durumda yapılabilecek en iyi şey çocukların velayetini üstlenebilecek, onların bütün ihtiyaçlarını karşılayacak ve korumalarına olanak tanıyacak ebeveyne vermek olur. Velayet davası da tam olarak bu konuyu kapsamakla birlikte Aile Mahkemeleri tarafından yürütülür. Biz de bu yazıda velayet davası ile ilgili merak edilen bütün sorulara cevap verip bilmeniz gerekenleri size aktardık.

Boşanmadan Velayet Davası Açılır mı?

Boşanmadan velayet davası açılır mı sorusuna detaylı bir şekilde cevap verecek olursak yanıt kesinlikle hayır olacaktır. Şimdi bu durumun neden gerçekleşemediği ve hangi durumlarda velayet davası açılabileceği hakkında detaylı bilgi verelim. Öncelikle velayet davası çocuklara boşanma sonrasında kimde kalacağına karar vermek için açılan bir dava çeşididir. Burada hâkim ve mahkemenin dikkat alacağı en büyük unsur çocukların iyi bir ortamda yetişmesi olur.

Bir başka deyişle velayet davası açabilmek için gerekli olan bütün niteliklere sahip olmak zorunludur. Bilinmesi gereken ilk şey çocukların ahlakını bozacak, gelişimlerini engelleyecek, psikolojilerini olumsuz yönde katkıda bulunacak ve huzurlu bir ortamda yetişmesini engelleyecek taraflar mahkeme tarafından yeterli görünmez. Yani çocukların velayetini alabilmek için açılan velayet davasını kazanmak adına yapılması gereken ilk şey onların uygun bir ortamda yetişebileceğini hâkime kanıtlamak olur.

Bu şartları sağlayan taraflar mahkemede yeterli görüldüğü için açılan velayet davası kazanılabilir. Diğer yandan velayet davası açabilmek için geçerli bir nedenin bulunması lazım olur. Boşanma davalarında çocukların velayeti zaten belirlendiği için ekstradan bir velayet davası açmaya gerek yoktur. Hakimler çocukların hangi ortamda iyi bir şekilde yetişebileceğine henüz boşanma davası aşamasında karar verdikleri için sonrasında bir velayet davası açmaya gerek olmaz.

Ancak çocuklar hâkimin aldığı karar sonucunda iyi bir ortamda barınamaz, gelişimleri olumsuz yönde etkilenir ve ahlaklarını bozabilecek unsurlar meydana gelirse velayet davası açıp onları yanınıza almak mümkündür. Aynı zamanda boşanan çiftlerin herhangi birisi sonradan evlenirse ve yeni gelen eş çocuklar için olumsuz bir etkide bulunursa velayet davası açabilmek için yeterli koşullar oluşur. Tabii bunların ispatlanması, ilgili kanıtlar ile desteklenmesi ve mahkemenin gerekli gördüğü durumlarda uzmanlardan yardım alınması gerektiğine de değinmeliyiz. Böyle durumlar oluştuğu zaman yapılan en iyi şey uzman bir velayet avukatından yardım alıp gerekli çalışmalara başlama olur.

Velayetin Değiştirilmesi Davasında Geçici Velayet

Velayetin değiştirilmesi davasında geçici velayet durumu tamamen hâkimin inisiyatifine ve mahkemenin ve yerine göre değişir. Daha detaylı bir şekilde açıklayacak olursak boşanma davası açılmadan önce çocukların velayeti her iki ebeveynde olur. Ancak boşanma davası açıldıktan sonra bu velayet durumu ortadan kalkıp mahkeme sürecinde çocukların bakımını en iyi şekilde gösterecek ebeveyne verilmektedir.

Burada anlaşma yöntemine gidilebileceğini gibi hâkimin belirleyeceği eşe verilmesi de mümkündür. Herhangi bir nedenden ötürü açılan velayet davası ile çocukların velayetini değiştirme durumu oluşmaktadır. Bunun gerçekleşmesi için yasalarca belirlenen bazı gerekçeler bulunmaktadır. Yakın bir şekilde incelersek velayet davası açma için eşlerden birisinin vefat etmesi gereklidir. Aynı zamanda velayet sahibi olan eşin evlenmesi de velayet davası açma için yeterli bir neden olmaktadır. Evlenme durumları meydana gelmeden de velayet sahibi olan eşin üzerinde bulunan görevi yerine getirmemesi durumunda velayet davası açılmaktadır. Ayrıca velayet sahibi olan eşin başka birisi ile görüşmesi ve eve getirmesi velayet davası açma için geçerli bir nedendir. Velayet davası açıldıktan sonra hâkim çocukların velayetini en uygun gördüğü kişiye vermektedir.

Eğer çiftlerden ikisi de çocukların bakımını üstlenme için yeterli niteliklere sahip değilse bu durumda hâkim başka bir vasi atamaktadır. Ancak velayet davası açan ebeveynin çocuklara bakma için gerekli olan bütün koşulları sağladığı takdirde büyük bir olasılıkla hâkim velayeti davayı açan tarafa verir. Birçok durumdan hâkim velayetin değiştirilmesi davalarında çocuğun en iyi koşullarda bulunabilmesi için onlardan fikir alır. Süreç içerisine çoğu zaman çocuk psikologları da dahil olup doğru karar verme için belirleyici unsurlar arasında bulunmaktadır.

Anlaşmalı Velayet Değişikliği

Anlaşmalı velayet değişikliği duramam çiftler arasında meydana gelen anlaşma sonucunda çocukların velayetini değiştirme işlemine verilen isimdir. Bunun yasal bir dayanak kazanması için ise genellikle velayet davası açılıp kısa süre içerisinde sonuçlanır. Tabii süreç içerisinde mahkeme doğru kararı alma açısından birçok araştırma yapıp uzman görüşüne başvurmaktadır. Çocukların velayetini alma için mevcut olan şartları yeterli olup olmadığı belirleyici bir unsurdur.

Velayetini alacak olan taraf onlara bakma için gerekli olan bütün niteliklere sahip olmalıdır. Yani çocukların bakımı için gerekli maddi, zaman ve ilgi unsurların kusursuz bir şekilde karşılanması gerekmektedir. Bu şekilde mahkeme açılan anlaşmalı velayet davası hakkında karar verirken gerekli olan şeylere sahip olmaktadır.

Böylelikle mahkeme uzamadan kısa süre içerisinde sonuç alıp çocukların velayetini değiştirmek mümkün olur. Velayet sahibi olan tarafın çocuklara bakmak için gerekli olan yeterliliklere sahip olmadığını görebilirsiniz. Kimi zaman iş nedeni ile yeteri kadar vakit ayıramama kimi zaman ise ekonomik durumların yetersiz gelmesi olur. Velayet davalarında oranla çok daha kolay bir şekilde geçip hızlı bir şekilde sonuçlanır. Genellikle ebeveynler velayet davası öncesinde anlaşma yapıp çocukların velayetini önceden tartışır. Bu sayede çocuklara yaşanan en iyi ortam oluşturulup mahkemelerde sürekli maket geçirmelerinin önüne geçilmektedir.

Velayet Davası Ücretleri

Velayet davası ücretleri ortalama 5.000 TL olduğunu görmekteyiz. Ancak bu durum bütün illerde geçerli olmayıp kimi illerde velayet davası ücretleri asgari ücret düzeyinde olurken kimi illerde ise ortalama 10.000 TL civarına ulaşmaktadır. Burada belirleyici olan unsur Barolar Birliği’nin her yıl çıkarmış oldu avukatlık asgari ücreti olur.

En iyi şey size yakın olan bir avukata başvurmak olur. Avukatlık büromuz ile iletişime geçerek velayet davası ücretleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Velayet davası ücretleri her davada aynı olmadığını da belirtmemiz gerekir. Nitekim kimi davalar oldukça çekişmeli geçerken kimi davalar basit bir şekilde sonuçlanabiliyor.

Burada belirleyici olan unsur velayet davası hakkında anlaşma sağlanıp sağlanamadığıdır. Hızlı bir şekilde velayet gerçekleştirileceği için buradaki ücretler düşük olmaktadır. Ancak sürekli davayı çıkmaza sokacak eylemlerde bulunursa bu tür davalar uzamakadır. Böyle durumlarda açılan velayet davası kazanma için birçok delil ve şahidin bir araya getirmesi zorunluluk halini almaktadır. Velayet davası yöntemine gitmektir. Adınıza avukatınız gerçekleştireceği için eski eşiniz ile görüşmenize gerek kalmaz.

Velayet Davası Karar Örnekleri

Açılan velayet davası karar örneklerini yakından incelediğimizde emsal niteliği taşıyan pek çok durumun meydana geldiğini söyleriz. Velayet davası örnekleri içerisinde anlaşmalı olanların kısa süre içerisinde sonuca vardığını görebiliriz. Gerekli olan fedakarlıkları yaparsa mahkemenin hızlı bir şekilde sonuçlandığını görüyoruz.

Çocukların en iyi koşullarda yetişebilmesi için karşı tarafın ikna edilmesi daha akılcı bir yöntem olur. Dikkat çeken bir diğer detay ise hakimlerin neredeyse her zaman çocukların çıkarını düşündüğünü görebiliriz.

Çocuklara bakma için yeterli zamana sahipse böyle durumlarda velayet genellikle vakti olan kişiye verilmektedir. En önemli unsur çocukların iyi bir koşulda, yeteri kadar ilgi ile yetişip yetişemeyeceğidir. Hâkimin çoğu zaman velayeti iki tarafa da vermediğini görebilirsiniz.

Başka kişiler ile yürütülen gayri resmi ilişkiler ve çocuklara psikolojik baskı uygulaması oluyor. Velayet davası sonucu çocukların velayeti her zaman çiftlerden birisine verilmemektedir. Onların gelişimini olumsuz yönde etkileyen alışkanlıklara, davranışlara sahipse böyle durumlarda mahkeme bir vasi atmaktadır.

Kimi zaman da amca, teyze, dayı, büyükanne ve büyükbaba olarak karşımıza çıkar. Çocukların velayetini alma isteyen taraf yeterli niteliklere sahip olduğu takdirde olumlu sonuçlanmaktadır. Belirlenen anlaşma gereği çocukların velayetini almak mümkün olmaktadır. Tutumlara ya da davranışlara sahipse bu durumda hâkim velayeti vasi olarak belirleyeceği kişiye vermektedir.

Velayetin Değiştirilmesi Yargıtay Kararı

Tanıklarına söz hakkı verileceği ve karar aşamasında bilirkişi raporlarını dikkate alınacağına karar verilmiştir. Velayet davalarında mahkeme sadece pedagogların sunacağı karara bakmıyor.

Doğru kararlar vermeye yardımcı olacak bütün etkenlere özen gösteriliyor. Davacı tarafın mahkemeye sunacağı tanıklar karar verme aşamasında büyük bir öneme sahiptir. Olayın seyrini değiştirecek olan tanıklar karar aşamasında belirleyici unsur olmaktadır. Yani çocukların velayeti konusunda size şahitlik yapan kişileri mahkemeye sunarsınız.

Yapacakları şahitliğin etkili olup olmayacağı konusunda size yardımcı olan en iyi kişi ise bir velayet avukatı olmaktadır. Söz konusu tanığı dinledikten sonra bunun mahkemede ne kadar işinize yarayacağı konusunda sizi bilgilendirmektedir. Buna ek olarak açılan velayet davalarında tanık sunma mahkemenin seyrini değiştirmektedir. Mahkemede şahitlik yapmalarını istemeniz istediğiniz kararı alma için önemli bir avantaj sağlamaktadır.

Pedagog raporlarını göz önüne almayıp bilirkişi heyetinin de fikirlerine başvuruyor. Tam aksine kötü koşullarda büyümesini sağlayan kişinin velayet alması önlenmiştir. Sadece pedagog raporları belirleyici olmayıp bilir kişilerin sundukları raporlar da etki gösterir.

Velayet Davası Ne Kadar Sürer?

Türkiye’de açılan velayet davaları en fazla 209 gün içerisinde tamamlanan şekilde belirlenmiştir. Ancak bütün davalar 209 gün sürecek diye bir durum söz konusu değildir. Çekişmeli boşanma davalarındaki velayetler çok daha uzun sürmektedir. Böyle durumlarda belirleyici olan unsur açılan davanın şekli ve türü olmaktadır.

Bu dava çeşitlerini yakından inceleyip sizi bilgilendirecek olursak karşımıza ilk çıkan dava anlaşmalı velayet davalarıdır. Herhangi bir engelinin bulunması buna örnek olarak göstermektedir. Kısa süre içerisinde sonuçlanmasını sağlar. En doğru kişilerin elinde büyümesi olduğu için genellikle kısa süre içerisinde sonra çıkar.

Velayet Davası Hakkında

Evlenmesi ya da bir başkası ile yaşaması kısa süre içerisinde sonuçlanmasını sağlamaktadır. Doğru koşullarda yetişmesi ve büyümesi olduğu için sevmedikleri ve de yabancı olacakları yerlerde bulunması istenmemektedir. Çocukların çıkarı düşünüldüğü için velayet davaları kısa süre içerisinde sonuçlanan davalar içerisinde yer almaktadır. Diğer yandan davanın açıldığı Adliye ve hakimlerin yoğunluğuna göre de bu süre kısalıp artmaktadır.

Açılan davalarda maksimum sürenin 209 gün olduğunu görmekteyiz. Velayet davası açma için ise hazırlanan dilekçenin yetkili makamlarca incelenmesi toplam 7 gün sürmektedir. Açılan velayet davasının velayet sahibi olan kişiye tebliğ edilmesi ise yaklaşık 30 gün almaktadır. Davalı tarafın kendisine gelen tebligata cevap vermesi için ise 14 günlük bir süresi bulunmaktadır. Ön inceleme aşamasına geçilmesi de toplamda 30 gün sürmektedir.

Kanıt sunma ve ikinci mahkemenin görülmesi için 70 günlük bir süre bulunmaktadır. 70 günlük süre içerisinde hazırlanan raporların tamamlanması da dahildir. Mahkemenin seyrine göre değişip sonraki celseleri sayısı ve durumuna göre farklılık gösterecektir.

16 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?
16 yaşındaki çocuğun velayet hakkı, yalnızca anne ve babasına aittir. Anne ya da babası vefat ettiği takdirde çocuğa vasi atanır.
Velayet davası hangi durumlarda açılır?
Velayet davası boşanma kararının kesinleşmesi ile birlikte açılmaktadır. Çocuğun menfaati olması durumunda açılan bir davadır.
Velayet davası kaç celsede biter?
Velayet davasının ne kadar sürede biteceğine dair net bir durum söz konusu değildir. Bunu velayet davasında ki ispatlar belirler. Ve bunun gibi etmenlere göre de farklılık gözetir.

İlginizi Çeker;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasinda-velayet.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-surecindeki-cocuk-velayeti-konusu.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasi-ve-velayet-hakkinda-bilgi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-sureci-ve-kadin-haklari.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanacak-esler-arasindaki-cocuk-velayet-durumu.html

“Velayet Davası | Boşanmadan Velayet Davası Açılır mı?” üzerine 7 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara