Boşanırsam Çocuğumu Alabilir miyim?

Çocuklu eşlerin boşanma süreçleri diğer çiftlere göre çok daha sancılı olabilir. Çünkü çocuğun velayetinin kime verileceği en büyük problemlerden biridir. Ancak bilinçli anne babalar, çocukları olduğu için anlaşmalı boşanma yoluna giderek süreci mümkün olduğu kadar kısaltır ve bu süreci sancısız bir şekilde sona erdirir. Bu nedenle iki taraf da boşanırsam çocuğumu alabilir miyim sorularını sormak zorunda kalmadan kendi aralarında velayet konusunda anlaşır.

Çocuğun Velayeti İçin Hakim Çocuk Haklarını Korur

Boşanma davalarında çocuğun velayeti konusunda hakim her zaman çocuğun menfaatlerini gözeterek bir karar verir. Çünkü aile kurumunun dağılmasında en az paya sahip olan ve bundan en çok zararlı çıkabilecek olan da çocuktur. Böylece karar verirken çocuğun gelecek yaşantısını düşünen hakim hangi tarafın ona daha iyi bir gelecek sağlayacağını göz önünde bulundurarak bir karar verir.

Hakim Çocuğun Yaşına Göre Velayet Kararı Verir

Hakimin velayeti kime vereceğini seçerken en çok üzerinde durduğu konu yaştır. Çünkü her yaşta çocuğun farklı ihtiyaçları doğmaktadır. Boşanırsam çocuğumu alabilir miyimsorusuna cevap almak için tuttuğunuz boşanma avukatları da size detaylı olarak bilgi verecektir. Yaş aralıklarına göre tercihlere gelecek olursak:

  • 0-3 yaş arası: Bu yaş aralığındaki çocuklar anneye muhtaç olduğu için velayette de anne ön plandadır.
  • 3-7 yaş: Çocuk annenin bakım ve şefkatine daha az ihtiyaç duyar. Anne ve baba eşit konumda olduğu için iki tarafın da sağlığına, çocuğa sağlayabilecekleri sosyo kültürel ortama ve benzeri değişkenlere bakılmalıdır.
  • 6-12 yaş: Çocukların okula başladığı bu dönemlerde ön plana çıkan en önemli fark maddi imkanlardır. Bu noktada hakim hangi tarafın çocuğa eğitim anlamında daha fazla seçenek sunabileceğine önem verir.
  • 12 yaş ve üstü: Çocukların yetişkinliğe adım adım ilerlediği bu dönemlerde onların kimin yanında kalmak isteyeceğini açıkça belirtebileceği düşünülür ve bu nedenle kendini ifade etmesi için kimin yanında kalmak istediği çocuğa sorulur.

Velayet Nasıl Sona Erer ve Devredilmesi Mümkün müdür?

Çocuk belirli bir yaştan sonra ergen olduğu için velayet devredebilir. Velayet hakkının kaldırılmış olması, velayete sahip kişinin ölmesi gibi durumlarda da bu hak sona erer. Hakim eğer gerekli görürse velayet için bir varis atayabilir.

Velayet hakkı kişiyle birebir özdeşleşen ve kişiye sıkı sıkı bağlı olan bir hak olduğu için başkasına devredilmesi söz konusu olmaz. Ayrıca kişinin bu haktan feragat etmesi de mümkün olmaz. Boşanırsam çocuğumu alabilir miyim sorusu için aldığınız velayet hakkını bir başkasına devredemeyeceğinizi bilmeniz gerekir. Anne ve babanın elinden alınamayacak olan bu hak aslında görevleri de içerir. Yani anne ve baba bu görevleri kendi çıkarları için kullanmamalı ve esasen çocuğun yararına sağlanmış bir hak olduğunu da hiçbir zaman unutmamalıdır.

Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Çocuk İçin Önemli midir?

Anlaşmalı boşanma davaları iki tarafın da birçok konuda anlaşma sağladığı bir boşanma tipidir. İki taraf hem maddi anlamda hem de çocukla ilgili konularda kararlara varır. Bu nedenle özellikle çocuğun boşanma sürecinden kötü etkilenmemesi için ve bu süreçte psikolojik olarak kolay atlatabilmesi için anlaşmalı boşanma çok daha sağlıklıdır. Çünkü iki taraf da fikir birliğine vardığından bu süreci çocuğa birlikte anlatabilir ve çocuk istediği zaman ailesinden destek görebilir. Ancak çekişmeli boşanma hem süreç olarak hem de çocuğun psikolojik durumu olarak çok daha zor bir süreçtir. Bu nedenle anlaşmalı boşanmayı çocuk için tercih etmek her zaman daha sağlıklı olacaktır.

Fikir birliğinin sağlanamadığı durumlarda çekişmeli boşanmada en çok anlaşılamayan konu da genelde çocuk olur. Özellikle çocuğun velayetinin kimde kalacağı büyük bir merak konusudur. İki taraf da velayeti almak için büyük bir mücadele haline girecek ve bu da boşanma sürecini etkilediği için hakim buna karar vermek için çeşitli kriterlere bakacak, bilirkişi raporları isteyecektir. Bu da durumu uzatacağından mahkeme çok daha uzun sürecektir. Çocuk bu süreçte çok yıpranacak ve psikolojik olarak zarar göreceği için bunun etkileri çok daha uzun sürebilecektir. Baba ve anne olarak çocuğun psikolojisi açısından boşanma mümkün olduğu kadar sağlıklı yürütülmelidir diyebiliriz.

Boşanma davası açmadan velayet istenebilir mi?
Boşanmaya da taraflardan birisi ayrılık davası açmadan önce çocuğun velayetini üstüne alma gibi bir durum olmaz. Boşanma davası açıldıktan sonra velayet istenir.
Hangi durumlarda çocuğun velayeti anneye verilmez?
Anne çocuğuna bakabilecek düzeyde bir gelire sahip değilse, alkol ya da sigara kullanımı fazlasıyla mevcutsa, anne çocuğa şiddet uyguluyorsa ve bu durum delillerle ispat edilmişse mahkeme çocuğu anneye vermez.
Boşanmış Baba Kaç yaşında çocuğu yatılı alabilir?
Boşanmış babaya velayetin verilebilmesi için çocuk, 2 ya da 5 yaş aralığında olabilir. 2 ve 5 yaş dönemi anne ile olan bağlılığın azaldığı bir dönem olduğu için bu dönemde mahkeme baba ile çocuğun kişisel ilişkisinin yatılı olarak kurulmasını sağlar.
Geliri olmayan anneye velayet verilir mi?
Herhangi bir geliri olmayan anneye karşı taraftan nafaka talep etmesi doğrultusunda velayeti verilebilir. Karşı tarafın gelir durumunun düşük olması velayetin diğer tarafa verilmesini gerektiren bir durum da değildir.

İlginizi Çekebilir;

Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması Suçu

Boşanma Davasında Velayet

Velayet Davası | Boşanmadan Velayet Davası Açılır mı?

Nafaka ve Velayet Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Boşanma Davasında Çocuk Velayeti

“Boşanırsam Çocuğumu Alabilir miyim?” üzerine bir yorum

  1. Merhaba oğlum 3 yaşında ve evlilik dışı bi çocuk babası.ile.ayrildik ve babası velayeti.almak istiyor bnde.vermek istemiyorum elinde deliller olduğunu beyan.ediyor evimizin içini bilmeyen bir çok kişiyi sait yazdırmış ne.yapabilirim yardımcı olur musunuz

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara