Anlaşmalı Boşanma Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Boşanma Türk medeni kanununa göre evli olan kişilerin aile mahkemelerinde yapılan dava sonucunda evliliklerinin bitmesi anlamına gelir. Maltepe boşanma avukatı olarak bilinen Av. Mehmet Ali Helvacı sizlere boşanma sürecinde gerek danışmanlık alanında gerekse de boşanma avukatı alanında hizmet verecektir.

Boşanma davaları genel itibariyle ikiye ayrılır. Bunlar anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarıdır. Anlaşmalı boşanma davaları her zaman daha kısa sürede sonuçlanan ve işlenişi açısından da fazla sancılı olmayan boşanma sürecidir.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Eşlerin oturup konuşarak evliliklerinin temelinden sarsıldığını fark etmesi ve bunun üzerine ortak karar durumunda boşanmaya karar vermelerine anlaşmalı boşanma deniyor. Çekişmeli boşanma davasının aksine eşlerden sadece birisi boşanma istemez.

İki kişi de boşanmak için ortak karar alır ve ortak adımlar artarlar. Aynı zamanda eşler kendi aralarında boşandıktan sonraki mal paylaşımını da yapmışlardır. İletişim sırasında çocuk velayetinin kimde kalacağına da karar verilmiştir. İşte bundan dolayı aile mahkemelerine çok fazla görev düşmemiş olur.

Anlaşmalı Boşanma Davaları Ne Kadar Sürede Gerçekleşir?

Genel itibariyle bir anlaşmalı boşanma davası 2 – 3 ay içinde sonuçlanır. Mahkemeye yapılan başvuru dilekçenin hazırlanması dilekçeye onay çıkması tanıkların hakim karşısına çıkması ve boşanma sürecinin karara bağlanması 2 – 3 ay gibi bir sürede tamamlanır.

Av. Mehmet Ali Helvacı Maltepe avukat olarak anlaşmalı boşanma davalarında ufak pürüzleri çözerek davanın kısa sürede bitmesini sağlar.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Aranan Şart Nedir?

Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için bir şartı eşlerin sağlıyor olması gerekir. Çift evlendikten sonra en az 1 sene geçince anlaşmalı boşanma davası açabilir. Aksi takdirde yaptığı başvuru anında reddedilir. Bundan dolayı eşler 1 sene gibi bir süre zarfı içinde evlilikleri hakkında tam olarak karar veriler ve evliliklerinin bu sürede temelden sarsıldığını düşünürlerse anlaşmalı boşanmaya karar verirler.

Ancak ne olursa olsun boşanmak için ortak bir karar alındıysa ve evlilik süreci henüz 1 seneyi doldurmadıysa çekişmeli boşanma davası açarak mahkemenin karşısına geçilebilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılıyor?

Helvacı hukuk bürosu Maltepe avukat arayışlarına son veren bir bürodur. Boşanma davalarında profesyonel şekilde hem danışmanlık hem de avukatlık hizmeti verilir. Boşanma davasının açılmasında da yanınızda olarak sizin için işleri daha da kolaylaştırırlar.

Anlaşmalı şekilde boşanma davası açmak için öncelikle bir boşanma dilekçesi hazırlanmalıdır. Hazırlanacak bu dilekçe içinde kesinlikle anlaşmalı boşanma olacağı belirtilmelidir.  Kanunda belirlenen kurallara göre hazırlanmış dilekçe 3 nüsha olacak hale getirilir. Ardından da eşlerin nüfus cüzdanı ile birlikte aile mahkemesine gidilerek anlaşmalı boşanma başvurusu yapılır.

Son olarak gerekli dava harçlarının ödenmesiyle birlikte aile mahkemesinin dilekçeye vereceği cevap beklenmeye başlanır.

Anlaşmalı Boşanma Davalarındaki Mal Paylaşımı ve Çocuk Velayeti

Boşanma davalarındaki belki de en sancılı dönem eşler arasındaki çocuk velayetini alma durumudur. Her iki eş de eğer çocuğunu almak isterse bu süreç daha da uzar. Aynı şekilde mal paylaşımı da evliliğin bitiminde en çok sıkıntı çıkaran durumların başında geliyor. Ancak Maltepe boşanma avukatı Av. Mehmet Ali Helvacı olarak ben sizlere bu konuda kaliteli bir hizmet sunacağım.

Çocuk Velayeti; Anlaşmalı boşanmalarda boşanma davası süreci çok uzun sürmez. Bunun en büyük sebeplerinden birisi eşlerin arasında konuşarak çocuğun velayetinin kimde kalacağını belirlemiş olmasıdır.

Mal Paylaşımı; Anlaşmalı boşanmalarda mal paylaşımı genel itibariyle %50 – %50 olacak şekilde ayarlanır. Ayrıca malların alındığı sırada eşlerin satın alma durumları da dikkate katılır. Ancak mahkeme öncesinde bu durum çözülür.

Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer?
Anlaşmalı boşanma davaları bir gün kadar sürebilir. Ancak bu sürecin artışa geçmesi tarafların karşılıklı olarak taleplerine göre farklılık gözetir.
Çiftlerden biri boşanmak istemezse ne olur?
Herhangi bir davada boşanmak isteyen çiftlerden biri bu durumdan vazgeçtiği takdirde dava anlaşmalı boşanma dava ise çekişmeli boşanma davası olarak ilerleyiş gözetir.
Bosanma davasini kimin once actigi önemli mi?
Boşanma davalarında davayı hangi tarafın önce açtığı kesinlikle önemli değildir. Bu hukuki boyutta da bu durum davayı açan kişiye belirli kazanımlar sağlamaz
Boşanma dilekçesini kim yazar?
Boşanma dilekçesini taraflardan herhangi biri yazabilir. Tercihan dilekçeyi avukatınızla birlikte de yazabilirsiniz. Bu durumununda hukuki boyutta kişiye sağladığı belirli kazanımlar bulunmaz.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/arnavutkoy-anlasmali-bosanma.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-davasi-surecleri.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kurna-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-ne-kadar-surer.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/tek-celsede-nasil-bosanilir.html

“Anlaşmalı Boşanma Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler” üzerine 6 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara