Boşanma Davası Hakkın müvekkillerimizin aklına takılabilecek soruları kısaca cevaplamaya çalışacağız. Eğer boşanma davası hakkında sorumak istediğiniz başka sorular olması halinde bize mail atmanız halinde cevaplamaya çalışacağız.
Maltepe Boşanma Avukatı Aile Mahkemelerinde Açacağınız Davalar hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Bize Numaramızdan Ulaşabilirsiniz.
1-) Boşanma Davasını Benmi Açmalıyım ?
Boşanma davasını kural olarak kusursuz ya da daha az kusurlu olan taraf açmalıdır. Tarafların boşanma davası açabilmeleri için gerekli şartlar yok ise mahkeme hakimi davayı reddetmektedir. Bazı müvekkillerimiz boşanma davası açmak için yeterli nedenlere sahip olmalarına rağmen yıllarca boşanma davası açan taraf olmamak için boşanma davası açmadıklarını söylemektedirler. Ancak siz boşanma davası açmak için gerekli ve geçerli nedenlere sahip iseniz davayı sizin açmış olmanızın aleyhinize bir etkisi bulunmamaktadır. Boşanma kararı için geçerli sebeplerin olup olmaması hususunda mutlaka avukatınızdan fikir almalı, avukatınızın verdiği bilgiler çerçevesinde hareket etmelisiniz.
2-) Bir Yıldır Evli Olmasam Da Anlaşmalı Boşanma Davası Açabilir Miyim ?
Bir yılı doldurmayan evliliklerde de her iki taraf boşanma hususunda anlaşmış ise tanık dinletmek suretiyle de taraflar hızlıca ve sorunsuz bir şekilde boşanabilmektedir. Bunun için her iki tarafın boşanma, ekonomik ve benzeri tüm konularda anlaşmış olması gerekmektedir. Biz tarafların anlaşamalarına göre protokol hazırlayıp boşanma davasını açmaktayız. Davalı tarafın vekili boşanma dava dilekçesini kabul ederek söz konusu protokolde ki şartlara uygun olarak boşanmayı kabul ettiğini beyan etmektedir. Taraflar evlilik birliğinin devam edemeyeceğini anlatan tanıkların dinlenmesi ile birlikte boşanmaya hükmedilmektedir. Hukuk büromuz tarafından bu şekilde hızlıca boşanma kararı alınabilmektedir.
3-) Acil Boşanmam Lazım Ne Yapmam Lazım ?
Acil boşanmanın tek yolu tarafların boşanma konusunda birlikte mutabakata varıp anlaşmalı olarak boşanmasıdır. Bunun dışında çok geçerli sebepleriniz olsa bile aldatma, darp vb. çekişmeli boşanma davası kategorisine gireceğinden süreç çok da kısa olmayacaktır.
4-) Ekonomik Durum Araştırması Nedir ?
Boşanma davalarında tarafların birbirlerinden talep ettikleri maddi- manevi tazminat, nafaka, velayet vb konularda mahkeme hakimi tarafların ekonomik durumlarının tespitini istemektedir. Tarafların almış oldukları ücret, nerede, ne şartlarda yaşadığı, oturdukları evin kendilerine mi yoksa başkasına mı ait olduğu gibi kriterler genellikle polis marifeti ile araştırılmaktadır.
5-) Çalışmıyorum Çocuğumun Velayeti Bana Verilir Mi ?
Kural olarak yaşı küçük olan ve anne sevgisine muhtaç çocukların velayeti mahkeme hakimi tarafından anneye bırakılmaktadır. Annenin çalışmıyor olması müşterek çocukların velayetinin anneye verilmesine bir engel değildir. Mahkeme hakimi çocuk için tarafların ekonomik durumlarına uygun iştirak nafakasına hükmederek velayeti anneye bırakmaktadır. Bir anne olarak müşterek çocuğun velayetinin size verilmemesinin nedenlerinin için sizin ekonomik durumunuzu kötü olması yer almamaktadır. Müşterek çocuğun anneye verilmemesinin nedenleri arasında anenin yüksek seviyede alkol veya uyuşturucu bağımlılığı olması, annenin çocuğuna bakamıyacak seviyede akli sorunlarının olması ve bunların heyet raporu ile ispatlanması, annenin hayat kadını olması, annenin çocuğuna şiddet uyguluyor ve bakımıyor olması sayılabilecektir.
6-) Telefon Kayıtları İstenildiğinde Ne konuşulduğu Anlaşılır Mı ?
Geçmişe yönelik telefonların konuşma kayıtları temin edilememektedir. Ancak içerik bilgisi olmaksızın hangi saatte, hangi numarayla ne kadar süre konuşulduğu yada mesajlaşıldığı gibi bilgiler telefon operatörleri tarafından talep edilmesi halinde mahkeme dosyasına sunulmaktadır. Yinelemek gerekirse bu konuşmaların içeriğine ulaşılamamaktadır.
7-) Boşanma Davası Sürerken Eşimi Aldatsam Ne Olur ?
Boşanma davası süresince eşlerin birbirlerine sadakat yükümlülükleri devam etmektedir. Boşanma davası kesinleşinceye kadar taraflar boşanmış sayılmazlar. Mutlaka değerlendirilip mahkeme hakimi tarafından ona göre karar verilecektir.
😎 Ses Kayıtları, Videolar, Facebook WhatsApp Kayıtları Delil Sayılır Mı ?
Boşanma davasında ses kayıtları, videolar, facebook ve whatsapp kayıtlarının tamamı delil olarak kullanılabilmektedir. Taraflar örneğin aldatmanın ispatı için eşinin facebook yazışmalarını delil olarak sunabilmektedir. Ancak özel hayatın gizliliğini etkileyecek şekilde kişileri tuzağa düşüren ses kayıtları boşanma davalarında kullanılamamkatadır.
9-) Boşanma Davasında Avukat Tutmam Şart Mı ?
Türk Hukuk Sisteminde vatandaların dava açabilmeleri için avukat tutmak zorunluluğu bulunamamaktadır. Bu nedenle boşanma davaları için avukat tutmak şart değildir. Taraflar kendileri de dava açıp, davanın yürütülmesini sağlayabilmektedirler. Ancak böyle durumlar ciddi hak kayıplarına yol açabilmektedir. Talep edilmesi gereken şeylerin talep edilmemesi yada talep edilememesi gereken şeylerin talep edilmesi gibi. Hukuk büromuz uzman kadrosuyla sizlere her konuda en hızlı şekilde danışmanlık sağlamaktadır.
9-) Eşim Beni aldattı tek Celsede Boşanmam Mümkün Mü ?
Aldatmak boşanma sebeplerinden biridir lakin taraflara tek celsede boşanma imkanı sağlamamaktadır. Tek celsede boşanma imkanı sağlayan tek şey anlaşmalı boşanma davasıdır. Karşı taraf davayı kabul edip boşanmayı kabul ederse o celse karar verilmektedir. Bunun dışında tek celsede boşanabilmeniz mümkün değildir. Anlaşmalı boşanma davası dışında elinizde eşinizin aldatma evraklı ile çekişmeli boşanma davası açılabilecektir. Çekişmeli boşanma davası ise ortalama 3-4 celse sürecektir.
10-) Çocuğum Velayeti Annesinde Ama Ben Bakıyorum Ne Yapmam Lazım ?
Babanın çocuk için ödemesi gereken nafaka, çocuk babanın yanında kaldığı süre içerisinde anneye ödenmemektedir. Bunun için öncelikle müşterek çocuğun sizin ile kaldığını ispat etmeniz gerekmektedir. İspat için öncelikle kullanılan delillerin başında tanık deliline başvurulmaktadır. Çünkü çocuk babanın denetim ve gözetiminde ve masrafları da baba tarafından karşılanmaktadır. Bu durumda baba velayetin değiştirilmesi davası açarak çocuğun velayetini de isteyebilmektedir. Bunun nedeni ise kendisine verilen velayetin yükümlülüklerini yerine getirmeyen taraftan müşterek çocuğun velayeti alınabilecektir.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/araba-kazalarinda-sikca-sorulan-sorular.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/haklar-ve-sikca-sorulan-sorular-bosanmayi-ogrenin.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-cubuklu-mahallesi-avukat.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-dava-sureci.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-hakimin-sorulari-nelerdir.html
“Boşanma Davası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular” üzerine 4 yorum