Boşanma Davasıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Boşanma davaları Türkiye’de hızla artmaktadır. 2017 yılı içinde Ajans Press’in yapmış olduğu araştırma da bu bilgiyi doğrulamaktadır. Yıl içinde açılan dava sayısı 212 bin 945 olarak kaydedilmiştir. Bu davaların içinde anlaşmalı boşanma davaları da yer alırken çekişmeli dava türü sayısı ise oldukça fazladır. 100 binin üzerinde davanın evliliğin temelden sarsılması neticesinde açıldığı belgelenmektedir.

Boşanmaya Götüren Nedenler ve Dava Açılma Süreci

Evlilik kurumunun temelden sarsılması nedeniyle eşlerin karşılıklı olarak ya da tek taraflı evliliği sonlandırma kararı alınarak yasal yollara başvurulmasına boşanma denir.

Boşanma kararı alınmasının altına yatan nedenler her evlilik için değişmektedir. 11 yıllık Maltepe avukat hizmetlerimiz neticesinde Türkiye’de en fazla boşanma davalarının açılma nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Eşlerin birbirlerine olan ilgisizlikleridir. Tek taraflı da olabilirken çiftlerin genel olarak birbirlerine olan ilgilerinin azalmasından kaynaklı da dava açılmaktadır.
  • Eşlerden birinin farklı bir kişiyle ilişki kurması anlamına gelmektedir. Evlilik kurumunun temelden sarsılmasına neden olan bir olay olarak değerlendirilmektedir.
  • Şiddetli geçimsizlik nedeniyle de boşanma davaları açılmaktadır. Kavga durumlarının artması, eşlerin sürekli olarak fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalması boşanma davası açılması için yeterli olmaktadır.
  • Eşlerden birinin evi terk etmesi üzerine de boşanma davası açılmaktadır.

Boşanmaya karar veren kişilerin öncelikle yapması gereken kendilerine uzman bir avukat tutmaktır. Maltepe boşanma avukatı olarak 2006 yılından bu yana boşanma davalarına bakmaktayız. Bu konuyla ilgili yardım almak istediğinizde iletişim kanalarımızı kullanabilir bize ulaşabilirsiniz. Boşanma davaları iki yolla devam etmektedir. Anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma davaları.

Anlaşmalı boşanma davalarında eşler birbirleriyle anlaşarak evliliklerine son vermektedirler. Bu süreçte yapılması gereken hukuki süreçlerin takip edilmesi için boşanma avukatlarıyla anlaşmaktır.

Çekişmeli boşanma süreçlerin dava daha zorlu geçmektedir. Bu tarz bir boşanmaya gidilmesi halinde de ilk aşama bir avukat tutmaktır. Karşı tarafın boşanmak istememesi halinde yapılacaklar, mal paylaşımı konusunda anlaşmazlıkların giderilmesi, hak kaybının önüne geçilmesi, velayet ve nafaka gibi boşanma süreçlerinde sizi ve çocuklarınızı etkileyecek tüm detaylarla kanunlar çerçevesinde ilgilenilmesi için iyi bir boşanma avukatına sahip olmanız avantajınıza olacaktır.

Maltepe boşanma avukatı olarak bizler 11 yıldır davaları takip ediyoruz. Müvekkillerimizin tüm haklarını korumak için çalışmalarımızı her zaman detaylı araştırmalarla destekliyoruz. İletişim kanallarımız üzerinden bizlerle iletişime geçebilir, boşanma sürecinde sizlere destek olmamızı sağlayabilirsiniz.

Boşanma Türleri ve Davaların Sonuçlanması

Medeni kanuna göre iki farklı şekilde boşanabilmektesiniz. Anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma.

Anlaşmalı boşanma davalarında eşler birbirleriyle boşanma sürecindeki tüm konularla ilgili bir uzlaşmaya varmaktadır. Mal paylaşımından velayet, nafaka gibi boşanma sürecinde önemli olan tüm konular için her iki tarafta tüm konularda mutabıktır.

Çekişmeli boşanma davalarında ise bir anlaşmazlık söz konusudur. Eşlerden biri boşanmak istemeyebilir ya da mal paylaşımı, nafaka, velayet gibi konularla ilgili anlaşmazlıklar yaşanmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davaları davanın açılması ve sonuçlanması süreçler dahil olmak üzere en fazla 3 aylık bir zaman diliminde bitmektedir. Çekişmeli boşanma davaları ise anlaşmalı boşanma davalarına göre daha uzun sürmektedir. Dava sürecinde tüm konular hakkında uzlaşmaya varılmasıyla ortalama 12 ay sürmektedir. Eşlerin anlaşamaması durumlarında ise dava süresi 60 ay gibi sürelere uzayabilmektedir.

Her iki türde boşanma davası açmak için öncelikle dilekçe hazırlanmalıdır. Boşanma dilekçesini hazırlamanız boşanma davasının seyrini belirlemektedir. Bu nedenle uzman avukatlar eşliğinde dilekçe hazırlamanız gerekir.

Maltepe avukat büromuzla iletişime geçerek anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma dava açım işlemlerini başlatabilirsiniz. Bizlere verdiğiniz vekâletle öncelikle sizleri bilgilendirerek tüm dava süreçlerinin takibine hızlı bir şekilde başlamaktayız. Davanızın her aşamasında sizleri bilgilendirmeye devam ederek kısa sürede sonuçlanması konusunda da detaylı çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Bosanma Davasini Kimin Once Actigi Önemli Mi?
Evet, bu konu birçok açıdan önem taşımaktadır. Boşanma davasını açan kişi davacı konumunda olduğunda davalı konumundaki eşten hak talep edebilmektedir. Buna ek olarak ise kişilerin karşı tarafın davayı açmasını bekleyene kadar geçen sürede çeşitli hak kayıpları ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple kişiler haklı konumdaysa karşı tarafı beklemeden davayı açabilmelidir.
Boşanma Davası İçin Avukat Şart Mı?
Hiçbir dava için avukat şart değildir ancak avukatlar kişilerin işlerini kolaylaştıran uzman kişilerdir. Bu noktada kişiler haklarını en doğru şekilde savunabilecek avukatları seçmeleri kendi yararlarına olacaktır.
Çiftlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur?
Çiftlerden bir tanesi boşanmak istemediği süreçte boşanma davaları çekişmeli davalara dönmektedir. Bu sebeple hakimler tarafından farklı prosedürler izlenir ve davanın süreci çok daha fazla uzar.
Boşanmada Evden Kim Gider?
Boşanmada evden kimin gideceğine hakimin karar verebileceği gibi anlaşmalı bir şekilde kişilerde evde kalacak ve gidecek kişileri mahkemeye bildirebilirler. Bu sayede evden kimin gideceğine kolay bir şekilde karar verilebilir.

İlginizi Çekebilir;

Nafaka ve Velayet Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Boşanma Davası Açmak İçin Gerekenler

Boşanma Davalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anlaşmalı Boşanma Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

“Boşanma Davasıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara