Boşanma Davasında Temyiz

Bir kararın haksız olduğunun düşünülmesi durumunda daha yüksek mercilere başvurulması ve incelenmesi temyiz olarak adlandırılır. Diğer tüm davalarda olduğu gibi boşanma davalarında da temyiz söz konusu olabilmektedir.

Dava ile hangi mahkeme ilgileniyor ise, söz konusu dava için kararanının kesinleşmiş olması gerekir. hala devam etmekte olan bir boşanma davasının temyiz sürecine sokulması beklenemez.

Boşanma Davası Dilekçesi Nereye Verilir?

Boşanmak için başvuru yapmak isteyen taraflar son 6 ayda ikamet ettikleri adresleri üzerinden aile mahkemelerine başvuru yapılabilir. Bulunulan yerde eğer aile mahkemesi yoksa bu davalara bakmakla yükümlü olan mahkeme ise asliye hukuk mahkemesidir. Taraflar son 6 ayda farklı ikametlerde yaşıyor iseler, açılacak boşanma davası davalının ikamet adresi esas alınarak gerçekleşir.

Dilekçe Reddedilir Mi?

Evlilik akdine son vermek için mahkemeye başvuran eşlerin, boşanma süreçleri hukuki alt yapıya uygun değilse boşanma davası reddedilir. Anlaşmalı boşanmalarda uzlaşma sağlanan konuların değişmesi, boşanma davası için gereken prosedürlerin yerine getirilmemesi durumlarında dava reddine gidilebilir. Boşanma davalarının açılırken uzman boşanma avukatları tarafında takip edilmesi bu sürecin meydan gelmesini de büyük ölçüde engeller.

Boşanma davası reddilerse, tarafların evlilik akitleri de devam etmiş olur. Fakat bu dur gerçekleştikten sonra eşler, farklı nedenlerden dolayı tekrar bir boşanma davsaı açabilir. Daha önceden ileri sürülen boşanma davası sebebi ya da sebepleri dışında tekrar bir dava açabilmek söz konusu olabilmektedir.

Temyiz Süreci Nasıl İşler?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre, davada haklı çıkmış olan taraf da hukuki yararı bulunmak koşulu ile temyiz yoluna başvurabilir, denir. Yerel mahkemede hangi karar verilmiş ise geçerli olan odur.

Temyiz harcının bu davada ödenmesi gerekir. bu sayede boşanmanın temyiz talebi işleme konulur. Dosya Yargıtay’da tetkik hakimi tarafından incelenir. Tüm bu aşamalardan sonra ise Yargıtay bozma, onama, düzelterek onama ve kısmen bozma kararlarında birini verebilir.

Onama kararı verilirse, yerel mahkemenin verdiği kararaın yerinde olduğu anlamı taşır. Bu kurallara uygunluk için gerekçe gösterilmelidir.

Bozma kararı verilirse, belirli nedenler ile bu mümkün olmaktadır. Hukukun ya da tarafların arasındaki sözleşme yanlış uygulanmıştır. Dava şartlarına aykırılık görülmüştür. Taraflardan biri davanın ispatı için dayandığı delillerde kanuni bir sebep olmadan kabul edilmemiştir. Karara etki eden yargı hatası ya da eksiklik durumu söz konusudur.

Düzelterek Onamada ise, Yargıtay’ın aldığı karara göre, alına tüm kararlar üzerinde değil de sadece bazı kararlar için gerekli düzeltmeler yapılır ve sonrasında onama kararı verilir.

Kısmen Bozma Kararlarında ise, düzelterek onama kararları gibi değerlendirilebilir. Yargıtay, yerel mahkeme tarafına verilen hükmü tamamıyla bozmaz. Bazı noktalarda kaldırıp diğer noktalarda yerel mahkeme kararının doğru olduğu sonucu ile hareket eder. Davaların Türkiye’de oldukça uzun sürmesi temyiz davalarında da geçerlidir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalari-sureleri-nedir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kadikoy-fikirtepe-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-davasi-hakkinda-yargitay-kararlari.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/ayipli-aracin-iadesi-hakkinda-yargitay-kararlari.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasi-acma-istanbul.html

“Boşanma Davasında Temyiz” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara