Ceza Hukukunda Hata (Yanılma) Halleri (TCK 30)

Ceza hukukunda hata ( yanılma ) halleri ( TCK 30 ) kapsamında temel unsur failde mevcut olan gerçek niyet ile tahmin edilen düşüncenin birbirinden farklı olmasıdır. Bu noktada failin mağdur konuma düşmemesi adına hukuk sisteminde ayrıca çözümlere başvurulmuş ve sistem kapsamlı bir hale getirilmiştir.

Yanılma Halleri Hakkında Bilinmesi Gereken Temel Detaylar Nelerdir?

Ceza hukukunda yanılma halleri nedir konu başlığı altında bir failin bu duruma düşmesi için 2 farklı yol bulunuyor. Bu yolların başında kişinin işlediği suç ile alakalı bir yaptırım bulunmadığını düşünmesidir. Bir diğer seçenek de işlediği suç ile alakalı düzenlemeleri yanlış değerlendirmesidir. Her iki noktada da düşülen bir hata söz konusudur. Davalarda en sıkıntı yaratan detay bu önerilerin kasti olarak mı ortaya koyulduğu yoksa gerçekten kişinin yanılma sebebi ile sıkıntılı bir konuma düşüp düşmediğini kontrol etmektir.

Kanun Hakkında Bilgi Sahibi Olmamak Sizi Suçsuz Yapmaz!

Ceza hukukunda yanılma halleri maddeler halinde  incelendiği zaman temel niteliğin kişilerin kanun hakkında bilgi sahibi olmamasının bu durumdan muaf hale getirmediği belirtilmelidir. Kanunu tam olarak bilmemek ya da genel olarak haberdar olmamak sizin için suçu işlemek adına elinizde bulundurduğunuz bir mazeret değildir. Bu durum TCK 4. Maddede de ayrıca dile getirilmiş ve açıklığa kavuşturulmuştur.

Kanunların Daha Detaylı Hazırlanması Çözüm Olabilir Mi?

Ceza hukukunda yanılma halleri listesi  içerisinde yer alan hususların etkisinin en aza indirilmesi için kanunların en detaylı şekilde hazırlanması kişiler için daha memnuniyet verici ve ideal bir sonuç ortaya çıkaracaktır. Kanunların hazırlanması ile alakalı çözüm yaratacak bu düzenlemeler özellikle teknoloji ile daha karmaşık hale gelen sosyal yaşantının düzene sokulması konusunda büyük bir öneme sahiptir.

Suçun Temel Unsurlarının Bilinmemesi Neye Sebebiyet Verir?

Ceza hukukunda hata ( yanılma ) halleri ( TCK 30 ) dahilinde belirtildiği gibi suçun en temel unsurlarından haberdar olmayan kişilerin suçu kasten işlediğini kabul etmek doğru olmayacaktır. Kişilerin suçları değerlendirilirken temel tanımlama taksirli sorumluluk olarak dile getiriliyor. İşlenilen sonucun adaletsiz bir sonuç ortaya koyacağını düşünen kişilerin bu durumdan faydalanarak suç unsurundan uzaklaşma fırsatı olduğu belirtilmelidir. Durumu değerlendirme safhasında konusunda yetkin olan bir avukattan yardım almanın ayrıca büyük öneme sahip olduğu da dile getirilmesi gereken detaylardandır.

Kast Kavramının Değerlendirilmesi Hakkında İnceleme

Ceza hukukunda hata ( yanılma ) halleri ( TCK 30 ) kapsamında bir kişinin suçu kasıtlı olarak işleyip işlemediği akıl karıştıran en temel nitelikler arasında kendini gösteriyor. Kast kavramı bu nedenle kişinin bulunduğu genel durum da göz önünde bulundurularak detaylı ve verimli şekilde incelemeye tabi tutulmalıdır. Kast olarak değerlendirilmesine engel olan unsurların ne derece yanılma hallerinden kaynaklandığı konusunda da detaylı incelemeler yapılmalıdır.

Kusurluluğu etkileyen hata halleri nelerdir?
Kusurluluğu etkileyen hata halleri; TCK2nın 27. Maddesi ile 34. Maddesi kapsamında değerlendirilir. Akıl hastalığı, küçük yaşta olmak, dilsizlik, geçici nedenlere bağlı ‘’ Alkol ve uyuşturucu’’ kullanmak, cebir ve tehdit kaynaklı hata halleri olarak tanımlanmaktadır.
Hata yanılma nedir?
Hata yanılma halleri, kişinin bilmeden işlediği suçtur. Bu durum örneğin düğünde havaya ateş açarken, bir kişinin ölümün sebebiyet vermek hata yanılma hukuki terim olarak karşımıza çıkacaktır.
TCK nin 30 maddesi nedir?
TCK’nın 30. Maddesi kapsamında, ‘’Suçun icrası’’ sırasında, kasten harekete geçme durumları etkin olmamıştır. Bu nedenle maddi unsurları bilmeyen kişi tarafından görülen kasten harekete geçilmemiş taksirli suçlar alanına tekabül eden suçlar alanına girer.

Yorum yapın

Hemen Ara