Boşanmaya sebep olan hadiselerde kusursuz veya karşı taraftan daha az kusursuz olan kişi, açılan boşanma davalarında tazminat talep edebilme hakkına sahiptir. Bu hususta maddi tazminat talebinde bulunan birey için asıl önemli olan, boşanmaya neden olan hadiselerde eşinden daha az kusuru olması veya kusursuz olan bireyin mağduriyeti konusudur. Manevi tazminat taleplerindeyse boşanmaya neden olan tavır ve tutum, davranışlar sebebiyle kişilik hakları zedelenen bireyin, böyle bir talep hakkı bulunmaktadır. Türk Medeni Kanunu’nun 174. maddesinde yer alan boşanma davasında tazminat konusuna iki değişik tazminat türünde yer verilmiştir. Maddi ve manevi tazminat konusunda Maltepe boşanma avukatı bireylere hukuki süreçler hakkında yardımcı olmaktadır. Maltepe avukatlarına danışarak tazminat konularında destek alabilirsiniz.
Maddi Tazminat
Eğer boşanma davasında tazminat talep edilecekse bireyler açısından öncelikle şartların oluşması gerekmektedir. Aksi halde talep edilecek maddi tazminatın hukuki hiçbir altyapısı olmadığı durumlarda tazminat alınması mümkün olmayacaktır. Boşanma davasında maddi tazminat talep edebilmek için aşağıda belirtilmiş olan şartların oluşması gerekmektedir.
- Boşanma davasında maddi tazminat talep eden tarafın, boşanmaya neden olan olaylarda eşinden daha az kusuru olmalıdır veya tamamen kusursuz olması gerekmektedir.
- Dava edilen tarafın kusurlu olması gerekmektedir.
- Davalı taraf boşanmaya kendi hatası nedeniyle sebep olmuşsa lehine bir tazminat ödenmesine karar verilemeyecektir.
- Boşanma davasında tazminat talep eden bireyin, olası veya mevcut menfaatleri boşanma sebebiyle sekteye uğramalıdır.
Maddi tazminat talebi verilebilmesi için oluşması gerekli olan koşullardan biri de, tazminat talep ediyorum. Diyen bireyin, evliliği boşanmaya götüren hadiselerde hiç kusuru olmaması gerekmektedir. Veya diğerinden daha az kusura sahip olmalıdır. Bu hususta ele alındığında birçok boşanma davasında her iki tarafında kusurlarının olduğu görülmektedir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu çıkmadan önce boşanma davalarında maddi tazminat talep etme çok zordu. Eski kanunda sadece kusursuz bireylerin tazminat talep edebilmesi yer alıyordu.
Daha sonra 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yapılan düzenlemelerde, boşanmada tazminat talep edebilmek için kusursuz olma koşulu kaldırılmıştır. Birey artık maddi tazminat talep edebilmektedirler. Ayrıca bireylere maddi tazminat talep edebilme hakkı doğmuştur.
Manevi Tazminat
Kişilik hakları saldırıya uğrayan ve zedelenen bireyler manevi tazminat talebinde bulunabilmektedirler. Bu konuda esas husus, kişilik haklarının zedelenmesidir ve bu koşulun haricinde manevi tazminat talep edebilmenin belli şartları vardır. Bu şartları yerine getiren bireyler manevi tazminat talebinde bulunabilmektedirler. Yerine getirilmesi gereken koşullar aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.
- Davalı tarafın davayı açan tarafın kişilik haklarını zedelemiş olmalıdır ve aynı zamanda kusurlu bulunması gerekmektedir.
- Burada dikkat edilmesi gereken şey, kusurun ağır olması değil. Yani kusurun hafifliği veya ağırlığı söz konusu değildir. Davalının kusurlu olması, manevi tazminat talebi için yeterlidir.
- Tazminatı talep eden bireyin kişilik haklarının saldırıya uğraması gerekmektedir ve bunun sonucunda mağdur olmuş olmalıdır.
- Kişilik hakları zedelenen bireyin mağduriyeti, boşanma nedenlerine ve bireyde yarattığı etkiye bakılarak karar verilmektedir.
Manevi Tazminat Miktarı Ne Kadardır?
Boşanma davalarında tazminatı talep eden kişiye verilmesi gereken tazminat miktarını hâkim belirlemektedir. Hâkim, tazminat talebinde bulunan bireyin kişilik haklarının ne kadar zedelendiğini ve ne kadar etkisi olduğuna bakarak bu miktarı belirlemektedir. Bu hususta hâkim değerlendirmeyi çeşitli bilirkişi raporuna bakarak, hastane kayıtları, psikolog raporları gibi bilgilere bakarak verilen tazminat miktarına karar vermektedir. Daha detaylı bilgi için Maltepe avukatlarına danışabilirsiniz. Maltepe boşanma avukatları bu hukuki süreçler hakkında sizi bilgilendirecektirler.
İlginizi Çekebilir;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/gocbeyli-mahallesi-bosanma-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasi-ve-sureci.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-esnasinda-ispat.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-davasi-surecleri.html
“Boşanma Davalarında Maddi ve Manevi Tazminat” üzerine bir yorum