Boşanma Davalarında Nafaka ve Tazminat Hususları

Boşanma konuları arasında her zaman gündemde yer alan hususlar içerisinde nafaka ile tazminat yapılanmaları ön plana çıkar. Bu türden gelişen davaların mutlaka iyi sonuçlandırılması ve müvekkil lehine bir karar çıkabilmesi önemlidir. Maltepe avukat hizmetinin de bu bağlamda profesyonel şekilde yapılması, dava süreçlerinin olumlu olarak neticelenmesinde büyük bir katkı oluşturacaktır. Özelikle de iyi bir verimin alınması adına mutlaka gereken hassasiyetinde çeşitli noktalarda ele alınmalıdır.

Nafaka davaları Türk Medeni Kanun kapsamında 175. Maddesi üzerinden baz alınır. Bunun gerekli görülmesinde ise, boşanmaya bağlı olarak yoksul hale gelecek olan tarafın diğer eş tarafından maddi olarak nafaka verilmesine dayanır. Nafakayı verecek olan taraftan ise mali gücüne paralel olacak şekilde miktar alınabilir. Nafaka ödeme miktarının ağır olmaması bu konuda öncelik alınmakta ve süresiz dahil olmak üzere, nafaka isteme talepleri, davalar nezdinde gerçekleştirilebilmektedir.

Bunlara paralel olarak boşanma davalarında iyi bir nafaka davasının yürütülmesi işlemleri de Helvacı Hukuk Bürosu Maltepe boşanma avukatı olarak gerçekleştiriyoruz. Verimli sonuçların alınması ve bunların istenilen formatta yerine getirilmesini de sizler adına sağlamak bizim görevimiz. 2006 senesi ile başlayan avukatlık çalışmalarımız, sizler adına lehinize sonuçların çıkmasına dayalıdır. Daha önceden gördüğümüz tecrübeler ve profesyonel olarak ne yaptığının bilincinde olan Maltepe boşanma avukatı ile sizler adına boşanma davalarında etkili sonuçların alınabilmesi adına yoğun çaba sarf etmekteyiz.

Nafaka Davalarındaki Diğer Bir Takım Hususlar

Nafaka davaları, bir takım hususlara dayalı olarak gelişebilir. Bunlar nafakanın toptan verilmesine dayanabileceği gibi parçalı olarak ödenmesi formatına da dayanabilmektedir. Temelde İrat şeklinde tabir edilen parçalı ödemeler, nafakayı alan kişinin ölmesi ya da yeniden evlenmesiyle kaldırılmaktadır. Fakat bu süreçler gerçekleşmediği zaman, ödeme hali nafaka miktarına kadar nafakayı ödemek durumunda kalan taraf üzerinden ödenir.

Yine bir takım durumlarda meydana gelen örneklerde; nafakayı alan kişinin evlenmemesi fakat evleniyormuş gibi hayat sürme durumları da vardır. Evliymiş gibi hayat sürdüren ya da belirli yoksulluk hali kaybolan kişilerin adına verilmesi gereken nafakalar mahkeme ile kaldırılabilir.

Aynı şekilde tazminat varsa kaldırılmaktadır. Kısacası var olan mali durumların daha sonra değişmesi, ödenmesi planlanan nafaka ya da tazminatların kaldırılması/miktarının düşürülmesi gibi farklı sonuçlarında ortaya çıkmasına neden olabilir. Tüm bunlar mahkeme bünyesinde kanıtlar ile açıklanmasıyla meydana gelen ve profesyonel avukatlık hizmetini gerektiren süreçler kapsamında ele alınacaktır.

Boşanma Davalarında Nafaka Çeşitleri Neler?

Geçerli olan durumlar ve meydana gelen farklı süreçler, nafakaları belirli sınıflara ayrılmasına teşvik edebilmektedir. Mahkeme nezdinde bakıma ihtiyacı olan, maddi gücü yeterli olmayan kişiler adına alınacak olan tazminat ve nafakalarda bir takım belirlemeler vardır. Belirlemelerin yine mutlaka tüm kapsamı ile profesyonel bir bakış açısı ile Maltepe avukatı olan bizler tarafından alınması önemlidir. Çünkü geçmişten beridir süregelen bu tür davalar ve nafaka çeşitleri ile uğraşarak, sizler adına sonuç alabilmek için uğraşıyoruz.

Yoksulluk Nafakası: Boşanmanın gerçekleşmesi durumunda, kişilerden birinin yoksul kalma ihtimali ya da doğrudan kalmasına paralel olarak alınabilir. Yoksulluk çekme ihtimali olan eşe verilir. Fakat bunun için nafakayı alacak olan kişinin, nafakayı verecek olan kişiden daha az kusurlu olması gerekiyor.

İştirak Nafakası: Çocuğun eşlerden birine velayetinin verilmesidir. Çocuğun velayetini alan kişi, diğer eşten çocuğun bakım masrafı ya da eğitim giderleri adına nafaka alabilmektedir.

Yardım Nafakası: Türk Medeni Kanunu bazında 364. Maddesinde belirtilen hususlara dayalı olarak gerçekleşir. Yoksulluğa düşecek kişiler adına ödenir.

Boşanmada ne kadar tazminat ödenir?
Boşanma davalarında ödenmesi gereken tazminat durumu, talep etmenine göre farklılık gözetir. Talep edilen doğrultuda tazminat ödenir.
Her Boşanmada nafaka ödenir mi?
Her boşanmada nafaka gibi bir durum söz konusu değildir. Nafaka talep edildiği doğrultuda ödenir.
Bosanmalarda erkek nafaka vermek zorunda mi?
Boşanmalarda erkek tarafının nafaka vermek gibi bir zorunluluğu yoktur. Fakat karşı taraf belirli etmenlere göre nafaka talebinde bulunmuşsa erkek nafaka verir.
Davalı eş boşanma davasında nafaka isteyebilir mi?
Davalı eş boşanma davasında nafaka isteyebilir. Ancak nafaka hususları farklılık gözettiği için belirli etmenlerde nafaka isteme gibi bir durum söz konusu olmayabilir.

İlginizi Çekebilir;

Sapan Bağları Mahallesi Boşanma Avukatı

Boşanmada Nafaka Çeşitleri Nelerdir?

İştirak Nafakası | Tedbir İştirak Nafakası

Boşanma Davalarının Çeşitleri Nelerdir?

Boşanmada Tazminat Çeşitleri Nelerdir?

Yorum yapın

Hemen Ara