Boşanmak, her on evlilikten iki tanesinin kaderi haline gelmiş durumda. Bu durum boşanmak isteyen çiftleri kimi zaman cesaretlendirse de aslında işin içine girince kolay bir karar olmadığı anlaşılıyor. Bu yazımızda boşanma davalarının çeşitlerini anlatarak nasıl bir süreç izlenmesi gerektiğini ifade etmeye çalışacağız.
Boşanma Kararı Aldıktan Sonra Neler Yapılmalıdır?
Eşler, boşanma kararını enine boyuna tartıp netleştirdikten sonra, sıra dava açmaya gelir. Öncelikle bu konuda Maltepe avukat desteği alınmasının daha faydalı olacağını belirtelim.
Boşanma konulu davaları iki ayrı başlık altında değerlendirebiliriz.
- Anlaşmalı Boşanma Davaları: Birlikte alınan kararın uygulamaya dökülmüş haline anlaşmalı boşanma denir. Yani her iki tarafın da ortak arzusu boşanma yönündeyse ve her konuda anlaşılmışsa bu tip davalar görülür.
- Çekişmeli Boşanma Davaları: Eşlerden bir tanesi boşanmak istemiyorsa, veya boşanmak isteniyor ancak bazı konularda hemfikir olunamıyorsa, karşımıza çekişmeli boşanma davaları çıkar.
Boşanmaya karar verenler bu iki yoldan hangisini seçerlerse o doğrultuda ilerlemeleri gerekir. En hızlı sonuç veren davalar anlaşmalı olanlardır. Çünkü dava sadece hakimin tarafları dinleyip, artık evliliği yürütmenin bir anlamı olmadığını kanaat getirmesiyle karara bağlanır.
Çekişmeli boşanma davalarında ise olaya birçok ekstra konu dahil olabilir. O yüzden karar süreci de uzar.
Anlaşmalı Boşanma Davaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Maltepe boşanma avukatı olarak anlaşmalı boşanacak çiftlere tavsiyem, dilekçelerini uygun şekilde hazırlamalarıdır. Hiçbir konuda anlaşmazlık yaşanmadığı ifade edilmelidir.
Başvuru Şekli: Her iki tarafın da imzasını taşıyan dilekçe, eşlerden birinin yaşadığı yerde kurulan Aile Mahkemesi’ne verilmektedir. Şayet böyle bir seçenek yoksa, Asliye Hukuk Mahkemeleri de davaya bakar.
- Anlaşmalı olarak boşanmak isteyenlerin asgari bir yıl süre iel evli kalmış olmaları gerekir. Bazı olağanüstü hallerde, hakimin isteğiyle bu hüküm uygulanmamaktadır.
- Anlaşarak boşanan çiftlerin çocuk velayeti noktasında da fikir birliği sağlamış olmaları gerekir.
- Nafakaya ihtiyaç duyduğuna hükmederse diğer tarafın nafaka ödemesi doğrultusunda karar alır.
Davanın Reddi: Bazı durumlarda hakim sebepleri geçersiz görüp, davayı reddeder. Bu durum, aynı konu hakkında en az üç yıl süre ile dava açılamamasına neden olur. O yüzden Maltepe avukat görüşü bu davalar için yol gösterici gibi ele alınır.
Çekişmeli Boşanma Davaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Çekişmeli boşanma davaları, uzun ve yıpratıcı bir süreç yaşamanıza sebep olur. Hayatınızı geçirdiğiniz kişinin hiç beklenmedik tavırlar sergilemesiyle sonuçlanır.
Bu süreçte psikolojik açıdan daha az yara almak için Maltepe boşanma avukatı ile görüşerek yükünüzü hafifletebilirsiniz. Çekişmeli boşanma davalarına konu olan başlıca konular şunlardır.
Nafaka: Boşanma sonrasında taraflardan birisinin maddi açıdan zorluk yaşayacağı kesin ise hakim diğer tarafın nafaka ödemesine hükmeder. Bazen dava devam ederken de nafaka kararı verilmektedir. Buna tedbir nafakası denir.
Velayet: Reşit olmayan çocukların kimde kalacağı konusu velayet olarak adlandırılmaktadır. Kanun, çocuk velayeti konusunda annenin gelir durumuna bakmaksızın takdir hakkının kullanılmasından yanadır. Davranışlar sergiliyorsa, velayet babaya veya hakimin uygun gördüğü bir aile ferdine verilmektedir.
Tazminat: Boşanma davalarında kusuru az olan veya olmayan kişi düşeceği ekonomik zorluk nedeniyle karşı taraftan maddi tazminat ister. Nafakadan farklı olarak tazminat ödenmesi tek seferde gerçekleşir. Ayrıca tazminatın miktarına karar verilirken boşanan tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına bakılmaktadır.
İlginizi Çekebilir;
Boşanmada Tazminat Çeşitleri Nelerdir?
Çekişmeli Boşanmalarda Nafaka Almak
Boşanmada Nafaka Çeşitleri Nelerdir?
“Boşanma Davalarının Çeşitleri Nelerdir?” üzerine 4 yorum