Boşanma Davası Nereye Açılır?

Evlilik birliğini kurmaya karar veren kişiler, belirli bir zamandan sonra anlaşmazlığa düştüklerinde boşanmak üzere anlaşmalı ya da çekişmeli olarak ve tek taraflı ya da karşılıklı olarak boşanma davası açma kararı alabilirler.

Boşanma davalarına farklı iki mahkeme bakar. Bu yüzden davanın açılan yerlerin neye göre tespit edildiğini bilinmesi gereklidir. Evlilik birliği nasıl kurulur ise, bu birliğin sona erdirilmesi de aynı kanun kapsamında işlemektedir.

Evlilik birliğinin devamının mümkün olmama halinde, Türk medeni kanunu çerçevesinde şekillenen ve uygun şartları sağladıktan sonra boşanma davası için başvuru yapılmaktadır.

Boşanma Davasına Hangi Mahkemeler Bakar?

Anlaşmalı ve çekişmeli şeklinde olan iki farklı boşanma davası türü bulunmaktadır. Her iki dava ile ilgili süreçte ise süre ve işleyiş yönünden farklılıklar görülmektedir. Boşanma davalarının tümüne Aile Mahkemeleri bakmaktadır.

Bazı bölgelerde Aile Mahkemesi bulunmamaktadır, bu yüzden aile mahkemesi olmayan yerlerde boşanma davaları ile ilgili süreçleri Aile Mahkemesi Sıfatı ile görev yapmakta olan Asliye Hukuk Mahkemeleri yapmaktadır.

Aile mahkemeleri, Türk Hukuk sistemi içinde, Asliye Hukuk Mahkemeleri’nin bir kolu olarak uzman bir şekilde görev yapar.

Boşanma Davasını Kim Açar?

İddiaları tespit edebilmesi daha büyük önem taşır. Diğer taraf da karşı boşanma davası açma hakkına sahiptir.

Boşanmada iddiaları en doğru şekilde hakime sunan ve sunduğu iddiaları ispatlayan taraf her zaman daha avantajlıdır. Kadın ya da erkek olsun davayı kimin açtığının herhangi bir önemi yoktur.

Boşanma Davalarında Avukat Tutulmalı Mı?

Türk hukukunda isteyen herkes mahkemeler önünde kendi davalarına ilişkin dava takibi yapar. Anlaşmalı davalarda avukat tutulmasına çok da fazla gerek görülmemektedir. Bunun yanında çekişmeli boşanma davalarında, maddi ve manevi tazminat davaları dava sürecinde yer aldığı için uzman bir avukat ile bu davaların takibinin yapılması çok daha sağlıklı olacaktır.

E devlet şifresi ile boşanma davası açılabilir mi?
E-devlet şifresi ile boşanma davasının açılması gibi bir durum söz konusu değildir. Boşanma davası yalnızca mahkemeye verilen dilekçe ile birlikte açılmaktadır. Fakat dilekçe verildikten sonra mahkeme boşanma davasını onaylarsa, davanın açıldığı e-devlet sisteminde görülmektedir.
Avukat olmadan boşanma davası açılabilir mi?
Avukat olmadan da boşanma davası açılmaktadır. Fakat davanın ilerleyişine göre bilgi birikimine sahip olmak istenildiği taktirde avukata ihtiyaç duyulmaktadır.
Boşanma davası ikamet yeri dışında açilabilir mi?
Boşanma davaları genel anlamda ikametgah edilen yerdeki mahkemede açılmaktadır. Fakat ikamet yeri dışında taraflardan birisinin oturduğu yerde mahkeme varsa orada açılmaktadır.

İlginizi Çeker;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinin-cesitleri-nelerdir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bir-yildan-once-anlasmali-bosanma-olur-mu.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kadikoy-dumlupinar-mahallesi-isci-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/miras-sozlesmesi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasi-ucreti-masraflari-2018-yili.html

Yorum yapın

Hemen Ara