İddet müddeti, kadının eşinden ayrıldıktan sonrasında ki, bekleme süresi anlamına gelir. Bu durum kanunen 300 gün olarak belirtilmiştir. Peki, iddet müddeti için detaylar neler? Eşlerin boşanmalarının ardından karşıya kaldıkları iddet müddeti, gündemde tartışmaların odak noktası oldu. Çiftler, İslam’da iddet müddeti hakkında neler bilmesi gerekiyor? İddet müddeti kavramı ile karşılaşan kişilerin bilmesi gereken detaylar ve merak edilenlerin hepsi yazımızda.
İslamda İddet Müddeti
İslam’da iddet müddeti, İslam Hukuku gereğince herhangi bir sebep ile evliliğin sonlandırılmasıyla, kadının tekrardan farklı biriyle evlenebilmesi için beklemesi gereken süre olarak bulunur. İddet kavramı sözlük olarak saymak ve bunun beraberinde adet anlamlarına gelmektedir. İddet müddeti, evlilik hangi sebeple biterse bitsin, kadınlar kocalarından ayrıldıktan sonra belirli bir süre boyunca herhangi bir kişiyle evlenmeleri için beklemeleri gerekir. İslam’da iddet müddeti, kadının boşandığı kocasından hamile olup olmaması durumuna göre de farklılık oluşturur. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığı takdirde, kadının iddet yükümlülüğünü tamamlaması gerekir. İddet kavramı evliği biten bir kadına ait olan yükümlülüktür. Ve bu yükümlülük İslam’da, İslam öncesi dönem ve İslam sonrası dönemdeki toplumlarda sık görülen bir durumdur.
Erkeğin İddet Süresi
Erkeğin iddet süresi gibi bir durum bulunmamaktadır. Bu durum yalnızca, evliliğini bitiren bir kadının tekrardan evlenmesi için beklemesi ve zorunlu olarak bulunan bir süre anlamına gelir. Boşanan kadın kocasından ayrıldıktan sonra 3 hayız dönemi denilen süre boyunca bekler.
Bu durum erkeklerde görülmez. Fakat farklı bir durum yaşanıldığı zaman değişkenlik göstermektedir. Yani erkek farklı bir kişiyle evlenmek istediği zaman bu kişi de başkasından ayrılmışsa, erkek de sanki kendisi iddet süresi bekliyormuşçasına evleneceği kadının iddet müddetini tamamlamasını bekler. Ancak erkek için ayrı bir şekilde iddet süresi yer almaz.
İddet müddeti kavramı kadınlara verilmiş bir yükümlülüktür. Kadınlar 2,5 ay süresince yani, 3 hayız dönemi kadar süre boyunca iddet müddeti bekler. Erkekler için bu süre söz konusu değildir. Fakat erkeğin evlenmek istediği kadın da bir iddet müddeti yaşıyor ise bu kadının iddet müddetinin bitmesi beklenmektedir. İddet müddeti bittikten sonra erkek o kadın ile evlenmektedir. Aynı zamanda erkeğin iddet müddeti bekleme gibi farklı durumlar yaşamasına da gerek yoktur.
İddet Süresi Hesaplama
İddet süresi hesaplanırken burada ilk olarak kişinin boşanma kararının, tam olarak ne zaman kesinlik kazandığıdır. Burada tam olarak ne zaman boşanmanın olacağı bilinmiyorsa yani bu konuda bir kesinlik yok ise bunun için net bir iddet süresi hesaplaması yapılamaz.
Fakat iddet süresi hesaplaması için boşanma kararının tam olarak net bir şekilde bilindiği tarihin üzerine 300 gün eklendikten sonra burada çıkan tarih kişinin iddet suresinin ne zaman biteceğini gösterir. İddet süresi Medeni Kanun içerisinde 300 gün olarak yer almaktadır. Fakat burada boşanma tarihinden sonraki süreç kadın için iddet müddeti oluşturduğu için burada yanıltıcı olarak bu süre bulunmaktadır.
Bu yüzden iddet suresinin tam olarak ne zaman sona ereceğinin hesaplanması, boşanmanın kesinleştiği gün sonrasındaki 300. günde netleşir. Yani bir kadın kocasından boşandıktan sonra tam olarak kesinlik kazanır. Bekar bir birey olarak yoluna devam etmeye başladığı günden itibaren üzerine 300 gün eklenip sonra çıkan tarih tekrardan evlenebilmesi için ortaya çıkan tarihtir. Bunun yanlış hesaplanması, boşanma kararının kesinlik kazanmamasına göre oluşur. Bu yüzden ilk olarak boşanma kararının kesinleştiği tarihin ele alınması burada önemli bir durumdur.
İddet Süresi Diyanet
İddet müddeti diyanet içerisinde önemli bir hüküm olarak bulunmaktadır. Burada kadın için bir yükümlülük olan süre boyunca herhangi bir evlilik yapmaması gerekir. Bu süre kadın ve kocasının tam anlamıyla boşanıp, yollarını ayırdıktan sonra başlayan süredir. Bir kadın için başlayan iddet müddeti ağır yük olarak bulunmaktadır. Bu süre boyunca kadının yeniden evlenmesi ya da evlilik gibi bir yola girmesi de iddet müddeti içerisinde uygun olarak görülmemektedir. Kur’an-ı Kerim’de iddet müddeti için kadının kocasından boşandıktan sonra eski kocası tarafından herhangi bir şiddet görmemesi ya da bu süre boyunca herhangi bir şekilde zarar görmemesi ayetler içerisinde bulunmaktadır. Bunun beraberinde kadın boşandıktan sonra ayrı bir birey olduğu için yoluna tek başına devam ederken, boşandığı kocasından nafakadn istemektedir. Ve kocasının ona nafaka vermesi de gerekir. İddet müddeti, Arap toplumlarında kadın için bir sorumluluk olarak yer alır. Aynı zamanda Osmanlı devrinde de iddet müddeti kadınlar için bir yükümlülük olarak bulunmaktadır.
Ölüm İddeti
Ölüm iddeti, kadının kocası hayatını kaybetmişse ve burada kadın hamile değilse 4 ay 10 gün kadar beklediği süredir. İddeti, boşanma sürecinde olan bir çiftin bu süre içerisinde erkeğin hayatını kaybetmesi ile birlikte başlar. Kadının iddet müddeti, buarada ölüm iddeti olarak yer alır. Yani boşandıktan sonraki iddet müddeti kadın için ölüm iddeti olarak değişkenlik gösterir. Bu durum farklı ayetlerde kadın hamile ise doğum yapmalarına kadar olan süre onlar için beklemeleri gereken süre olarak yer almaktadır. Ölüm iddeti erkeğin hayatını kaybetmesiyle birlikte kadına verilen bir yükümlülüktür. Kadın 4 ay 10 gün kadar bir süre boyunca ölüm iddeti bekler. Bu sürede bir evlilik yapması ya da hamile kalması kesinlikle doğru değildir. Aynı zamanda bu durum İslam’da ve kanun içerisinde de yer verilmeyen bir durum olarak bulunmaktadır.
Kocası Ölen Kadının İddet Süresi
Kocası ölen kadının iddet süresi yas süresi olarak da kadına verilen bir yükümlülüktür. Evli olan bir çiftte erkek ölmüş ise burada kadın kocasını kaybettiği için iddet süresi bekler. Aynı zamanda kadın için yas tutması gereken bir sürü olarak bulunmaktadır. Bu süre içerisinde kadın yas tutarken herhangi bir şekilde sevinç ve mutluluk yaşaması yanlıştır. Bu tarz davranışlardan kadının kaçınması oldukça önemlidir. Yaşanılan duruma göre değişkenlik gösterdiği için böyle bir durumda yas müddeti olarak geçer.
İddet Müddetinin Kaldırılması İçin Gerekli Evraklar
Müddetinin kaldırılması için gerekli olan evraklar arasında ilk olarak kadının hamile olmadığını ispat eden bir belgenin olması gerekmektedir. İddet müddeti kaldırılması için bir dava açılmaktadır. İddet müddetinin, dava ile birlikte ortadan kaldırılması gerektiğine dayanan bir süreçtir. Halk arasında iddet müddeti, evlenme yasası olarak bilinen bir durumdur. Açılan dava ile birlikte yüküm ortadan kaldırılmaktadır. Türk Medeni Kanun içerisinde iddet müddeti kaldırılması dava ile birlikte kesinlik kazanmaktadır. Hamile olmadığına dair bir belgeyi avukatına vermesi gerekir. Ardından kadının üzerinde yükümlü olarak bulunanlar iddet müddeti ortadan kalkar. Boşanma kararı tam anlamı ile kesinleştikten sonra başlatılması gerekmektedir. İddet müddeti kaldırılması, kadın için oldukça zorlu bir süreç olarak bulunmaktadır.
İlginizi Çekebilir;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-avukati/istanbul-bosanma-avukati
https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-goztepe-mahallesi-avukat.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/istirak-nafakasi-tedbir-istirak-nafakasi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanmada-erkegin-haklari-nelerdir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/erkegin-calismamasi-bosanma-nedeni-mi.html
İddet süresi 4 ay 10 gün diyor kadının beklsmezıngerekn süre acaba dgrumu