Boşanmada Erkeğin Hakları Nelerdir?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre geçtiğimiz yıl içinde boşanma talebi ile mahkemeye başvuran çift sayısı 130.000’in üzerindedir. Yani bu da ortalama 130.000 erkeğin hayatlarına boşanmış olarak devam ettiği anlamına gelir. Boşanma süreçlerinin geneline bakıldığında, mal paylaşımı ve nafaka gibi faktörler devreye girdiği için maddi olarak en çok zarar gören kesim erkeklerdir. Bu yazımızda boşanmayı düşünenler ya da boşanma sürecinde olanlar için boşanmada erkeğin hakları nelerdir bunu anlatmaya çalışacağız.

Anlaşmalı Boşanma Davaları

Boşanma davalarının deyim yerindeyse en acısız şekli olarak tarif edebileceğimiz anlaşmalı boşanmada, her iki eş de ortak imza attıkları boşanma protokolü çerçevesinde haklarını ve menfaatlerini kendileri belirleyip adım atarlar.

  • Anlaşmalı boşanma davalarında genellikle tek celsede karar verilir. Çünkü hakim sadece tarafların kendi rızalarının olup olmadığına ve evlilik birliğinin temelden sarsılıp sarsılmadığına bakar.
  • Bu tip davalarda, edinilmiş malların paylaşımı konusunda çiftlerin imzaladığı anlaşma baz alınır.
  • Boşanma dilekçesinde eğer taraflar nafaka miktarı belirlemişler ve bunu mahkemeye sunmuşlarsa karara bu da eklenir. Ancak konu dilekçede beyan edilmemişse bile hakim uygun gördüğü taktirde nafaka ödenmesine hükmedebilir.

Boşanmada erkeğin hakları nelerdir konusunu değerlendirirken, anlaşmalı boşanma davalarında erkek ya da kadın fark etmeksizin konuya yaklaşıldığının altı çizilmelidir. Yani mahkeme davaya yaklaşırken, kadınlara bir pozitif ayrımcılık yapmaz. Medeni Kanun’da yer alan hükümlere göre mahkemeye taraf olan kişilerin yasal hakları eşittir.

Çekişmeli Boşanma Davaları

Boşanma konusunda pürüzler meydana geldiğinde başvurulan dava tipleri olarak tarif edebileceğimiz çekişmeli boşanma davaları halk arasında tek taraflı boşanma davaları olarak da isimlendirilir. Erkeklerin üzerinde en çok maddi yükün olduğu dava konuları, çekişmeli boşanma davalarının kapsamında yer alır.

Nafaka Davaları: Ülkemizde ömür boyu nafaka ödemek zorunda kaldığından şikayet edilen birçok erkek vardır. Hatta bunun çeşitli mecralarda hak arayışları da mevcuttur. Çoğu erkek, evliliğin bir hayat sigortası vazifesi gördüğünü ve bir yıl süren bir evlilik sonrası hayatının sonuna kadar nafaka ödemek zorunda kalmayı hukuken ve vicdanen haksız bir uygulama olarak görür.

  • Nafakanın erkek tarafından ödenen bir meblağ olduğu konusunda kanunda net bir hüküm yoktur. Yani teorik olarak kadın da nafaka ödemek durumunda kalabilir.
  • İştirak nafakası olarak bilinen çocuk yardımı, velayet genellikle anneye verildiği için erkeğin üzerine kalır.
  • Mahkemece hükmedilen nafaka miktarının düşürülmesi için erkeğin dava açma hakkı mevcuttur. Ancak durumlar değişmediyse nafakanın kesilmesine dair kanunda bir hüküm bulunmamaktadır.

Erkeğin Velayet Hakkı: Çocuğun bakımı konusunda annenin manevi olarak daha üstün olduğuna yönelik inanış kapsamında mahkeme büyük çoğunlukla anneden yana takdir hakkını kullanır. Boşanmada erkeğin hakları nelerdir konusunda açıklanması gereken noktalardan biri de budur. Eğer annenin çocuğa bakma konusunda yeterli olmadığı savunuluyorsa, durumun ispatı halinde velayet babaya verilebilir.

Boşanmada erkeğin Nafaka ve Velayet Hakkı Var mıdır?

Boşanma davalarında nafaka ve velayet hakkı kadın ve erkek olarak genelde ayrılmaz. Önemli olan belirleyici konularda hangi tarafın çocuk için daha avantajlı olduğu ve maddi imkanlardır. Kanunlar kadın ve erkeğin bu konuda eşit olması konusunda çalışmalar yapmaktadır. Çocuğun velayeti için önemli olan unsurlara bakılır. Bunlar eğitim imkanı, yaşam koşulları ve benzeri etmenlerdir. Eğer erkek yani baba bunun için daha avantajlıysa çocuk velayeti babaya verilebilir. Velayetin babaya verildiği durumlardan biri de annenin kusurlu tavırlarıdır. Örneğin annenin bir psikolojik ya da fiziksel rahatsızlığa sahip olması, madde bağımlısı olması ya da yüz kızartıcı suç işlemesi gibi durumlarda mahkeme  babanın koşullarını daha iyi bulduğundan velayeti babaya verebilir.

Nafaka davalarında da erkeğin hakları konusunda titiz davranılması gerekir. Boşanmadan sonra erkeğin en çok rahatsızlık duyduğu konu genelde nafaka ödenmesidir. Erkek genelde boşandıktan sonra ömrünün sonuna dek eski eşe ve yükümlü olduğu çocuğa nafaka ödemekle yükümlü olacaktır. Ancak erkek eski eşe nafaka ödemeyi kimi durumlarda reddedebilir. Reddedilen sadece eşe nafaka vermek olduğu için çocuk böyle durumlarda konu dışı bırakılacaktır. Tutacağınız boşanma avukatı sizin nafaka haklarınız ve maddi tutumunuz açısından sizi iyi bilgilendirmeli ve davayı mümkün olduğu kadar sizin lehinize göre şekillendirmelidir. Bu nedenle alanında başarılı avukatlarla çalışmalısınız.

Çekişmeli Boşanmada İlk Duruşmada Neler Olur?
Çekişmeli boşanmanın görüleceği ilk celsede kişilerin itirazları incelenmektedir, bunun sayesinde kişilerin hangi konularda uyuşmazlık gösterdikleri belirlenir. Ardından soruşturma aşamasını başlatılabilmesi için gerekli ön adımlar atılmaktadır. Son olarak ise kişilerin anlaşmasına dair teşvik işlemlerine başvurulur. Bu adımların sonrasında ilk celse bitirilmiş olur.
Erkek Boşanma Davası Açarsa Hakları Nelerdir 2022?
Boşanma davası açan erkeklerin haklarını şu şekilde sıralayabiliriz; ilk olarak kişilerin tazminat ve nafaka isteme hakları bulunmaktadır. Talep edilebilecek nafakalara örnek olarak; yoksulluk, iştirak, tedbir nafakaları bulunmaktadır. Bunun yanında erkeklerin çocuklarının velayetlerini talep etme hakları da bulunur.
Boşanma Davasında Erkek Hakları Nelerdir?
Boşanma davası sürecinde önemli olan cinsiyet değil kimin haklı olduğudur. Bu sebeple erkekler de tıpkı kadınların sahip olduğu haklara sahiptir. Bu hakları çocuklarının velayetlerini talep etme, yoksulluk, iştirak ve tedbir gibi nafaka istemi ve tazminat istemi olarak sıralayabilmekteyiz.
Boşanma Davası Sırasında Evde Kim Kalır?
Şayet boşanma davası anlaşmalı ise kişiler evde kalacak kişiye de kendileri karar verebilmektedir. Ancak dava çekişmeli sürüyor ise tapulu evde kalacak olan kişiyi mahkeme kendisi belirlemektedir.

İlginizi Çekebilir;

Erkeğin Çalışmaması Boşanma Nedeni Mi?

Boşanma Davası Hakları

Boşanma Davasında Velayet

Erkeklik Görevini Yerine Getirmeme Nedeniyle Boşanma

Avcılar Gümüşpala Mahallesi Anlaşmalı Boşanma

“Boşanmada Erkeğin Hakları Nelerdir?” üzerine 7 yorum

  1. Merhaba, eşimle 10 yıllık bir evlilik sürecimiz var.
    Evliliğimizin ilk zamanları gerçekten eşimin ailesi bakımından cok çetin geçti. Kayınvalidem kayinpederimi sırf kaçarak evlendik diye sarhoş sarhoş sürekli evimize gönderip hakaretler etmesini ve çeşitli yapılmaması gereken davranışlar yapmasına sebep oldu. Bunlardan en sonuncusu, kayinpederim kendi öz babamı aracına 5 dk konuşalım diyerek bindirip ıssız bir yere götürüp sopayla darp etmesi oldu. Akılları sıra göz dağı vermek gibi birşey oldu. Kayınvalidem sürekli kızını yani eşimi doldurasa getirdi ve huzurumuzu bozmaya çalıştı. Akillar vermeye çalıştı kendince. Eşim ne yazık ki annesine karşı aşırı bağımlı. O nederse onu yapmaktan geri kalmadı. Gelelim bugünlere o zamanların nefreti öfkesi kavgaları bugünlere tohum olmuştu ve şimdi her biri kesilmesi budaması mümkün olmayan koca çınar hakine geldi ve önünü her ne yaptıysak bir türlü alamıyoruz. Eşim sayesinde inanın yaşadığım hayattan da bıkmış bir vaziyette ne yaptığımı bilmeden tatsız tuzsuz bir şekilde yaşamaktayım. Bu durum çalışma hayatıma da yansımakta. Aile hayatıma da yansımakta. Bugüne kadar sabredişim sadece ve sadece çocuklarıma yoneliktir. Ama artık katlanmak istemiyorum daha fazla. Hiç bir gelişme düzelme yok. Her ne kadar sabrettiysem de eşim hiç bir zaman alttan alan taraf olmadı. Sabır göstermedi. İyi niyete dahir bir belirtisi yok. Uften puften şeyler yüzünden sürekli gerginlik yaşanıyor evde. Biz ilk zamanlar babamlarla birlikte aynı evde yaşadık. Daha sonra ayrı eve kiraya ciktik. Eşya borcuna girdik v.s. Bir ramazan ayı günüydü. Kayınvalidem bize geldi. Akşam işten geldiğimde ne eşim evdeydi ne çocuğum nede kayınvalide. Meğer evi terkedip annesinin evine gitmiş eşim. Sebebi de benim oraya gidip oradan iş bulup orada yeniden bir düzen kurmamdı. Ben kurulu düzenini bozup gelmem dedim. Bunun için tam 8 ay ayrı kaldık. Bu zaman zarfı içinde ben evi boşaltıp babamlarin yanına döndüm ki sebebi eşim boşanma davası açmıştı. Gel zaman git zaman açtığı dava tabi 50 liralık ücreti ödeyemediği için düşmüştü. Malum bende yaptığı hatanin farkına varır diye boşanma taraftarı değildim. Nitekim de bir zaman sonra pişman oldu ve geri geldi eşim. Ancak şimdi ki versiyonu geçmiş huyları tekrar etmeye başladı. Durmadan ne zamana kadar bu evde babamlarla birlikte oturucaz deyip bin birnturlu huzursuzluk çıkartıyor. Açıkçası benim yeni bir ev yeni bir esya alma gibi bir şansım yok. Ailemin de yok. Yardım alabileceğim kimsem yok. Heleki bu zamanda bu pahalılıkta hiç yok. Eşimden sadece anlayış bekliyorum ama malesef buda zaten hiç olmadı ve sahada olmayacağına inanıyorum. Artık bitsin istiyorum. Ne ben ve ailem daha fazla acı çeksin nede o bu zulmlerine devam etsin.

    Bu hususta bana ne yapmam gerektiği hakkında lütfen bir çözüm önerin. Ne yapmam gerekiyor?

    Yanıtla
    • Merhaba kardeşim öncelikle geçmiş olsun şimdi sizin yapmanız gereken tek şey avukata gidip kendi lehinize protokol hazirlatip onu eşinize imzalatin ve avukat eşliğinde mahkemeye sunun tabi bu süreçte deneyimli avukat tutmanız sizin yararınıza olacaktır ziynet esya mal veya tazminat yada nafaka konusunu protokol de belirtip eşinizin istememesini sağlayın sonra davayı siz açsanız bile elinizde anlaşmalı protokol olduğu için hakim protokol e bakacaktır ve en az zararla kurtulursunuz

      Yanıtla
  2. Merhabalar öncelikle nasıl başlasam bilmiyorum bizim sorunumuz eşimin ailesinin sürekli evimizde yaşıyor gibi her konuya müdahil olmaları bunda eşimin payı çok akşam tartışsak sabah sülalesi biliyor ama ben söylemiyorum diyip çıkıyor işin içinden çok fedakarlık yaptım ama yeter dedim fakat size sorum şu olacak evlilikte takılan takıları takmayı sevmediğim için ev almak istedim ve aldıkta ama kredi bize çıkmadığı için annemin üzerine çekip aldık takılarımıda dahil ettik ilk bir kısmını ailem destek olmak istedi için yarı yarıya ödedik sonrasında ise bir kısmını eşim ödedi ve şuan beni evden gönderdiği halde o evde dururken ailem kredisini ödemeye devam ediyor bende evi vermek istemiyorum ev annemin üzerine ve şuan kredisini ailem ödüyor bir hak talep edebilir mi

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara