Boşanmak da aslında evlenmek kadar doğal bir durumdur. Eşler evliliklerinde yaşadıkları sorunlardan dolayı ayrılmak yani hukuk nezdinde boşanmak isteyebilirler. Peki boşanmak için nasıl bir hukuki yöntem deneniyor ve bu işleyiş nasıl sürüyor bunlardan size bahsedeyim.
Hukuk nezdinde boşanma durumu ikiye ayrılıyor. Boşanma davası çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olmak üzere iki farklı şekilde işliyor. Bu konuda Maltepe boşanma avukatı olarak ben Av. Mehmet Ali Helvacı size süreci yakından anlatacağım.
Boşanma Davası Nasıl Açılıyor?
Boşanmak için geçerli sebebi olan bireyler aile mahkemesine ya da aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemesine başvurarak eşine boşanma davası açar. Bu mahkemelere hitaben 3 nüsha dilekçe yazmanız gerekiyor. Dilekçelerinizi gerekli kurumlara verdikten sonra davanızı açtırabilmek için bir takım harçlar ödemeniz gerekiyor. Hukuk işleyişinde sizin boşanma davanızın açılması için bir başvuru harcı yatırıyorsunuz. Ardından da peşin harç ve buna benzer harçlar yatırarak boşanma davanızı hukuka iletmiş oluyorsunuz. Kısacası boşanma davanızı açma için gider masraflarını da karşılamanız gerekmektedir.
Yabancı uyruklu bir eşiniz varsa ve ondan boşanacaksanız bu konuda hukukta işleyiş biraz daha farklıdır. Bu nedenle İstanbul’da yaşıyorsanız eğer Maltepe avukat büromuzdan yardım isteyebilirsiniz. Yabancı uyruklu evliliklerde yurt dışında açılan boşanma davasının ülkemiz sınırları içinde de tenfiz edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle Türkiye’de bir tenfiz davası açmalısınız. Bu sayede başka bir ülkede eşler arasında gerçekleşen dava Türkiye’de de tescil edildiği sayılmaktadır.
Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanmalıdır?
Boşanma davanızı açma için ilk olarak halletmeniz gereken şey aile mahkemesine boşanmak istediğinizle alakalı bir dilekçe vermektir. Ancak bu dilekçenin hazırlanma için bir takım kanunlarda belirlenen özel bir taslak vardır. Bu taslağa uygun şekilde hazırlanmış boşanma davası dilekçeleri aile mahkemelerinde kabul görür. Eğer taslağa uygun şekilde bir dilekçe hazırlamamışsanız boşanma davası hiç açılmamış şekilde yapılmaktadır. Bunun yanı sıra yanlış şekilde hazırlanan boşanma davası dilekçesi sizin hukuki süreçte hak kayıpları yaşamanıza da neden olur.
Maltepe avukat bürosunda hazırlanmanıza yardım edilen bu boşanma davası dilekçesinde basit bir şekilde boşanma için duyduğunuz sebebi yazmanız gerekmektedir. Aynı zamanda maddi ve manevi tazminat konusuna da açıklık getirmeniz gerekiyor. Çünkü sizin sunduğunuz dilekçeye göre mahkeme gerekli belgeleri toplayacaktır. Aynı zamanda kendi adres bilgilerinizi dilekçeye yazdığınız gibi karşı tarafın da adres bilgilerini dilekçeye yazmalısınız.
Boşanma Süreci Genel Olarak Nasıl İşler?
Boşanma süreçlerinin her birisi ilk olarak boşanmak istemini dile getiren dilekçeyle başlar. Ardından dava mahkemede açılmaktadır ve dilekçeniz tebliğ edilmektedir. Mahkeme tarafından ESD araştırmaları yapılmaktadır ve ardından dilekçeyi yazan kişiye cevap dilekçesi gönderilmektedir. Ardından dava tam olarak açılana kadar cevap dilekçesine karşı tarafın yazdığı cevap dilekçesiyle devam edilmektedir.
Ardından mahkeme bir tanıkları bir ön inceleme tabi tutar ve açılan boşanma davasında tanıklar dinlenmektedir. Eşler dinlendikten sonra mahkeme delilleri toplar. Burada Maltepe boşanma avukatı olarak ben de devreye giriyorum. Karşı taraf hakkında deliller buluyorum. İki tarafta en sonunda beyanını sunar ve mahkeme sona erer. En sonunda mahkeme bir karar verir ve bu kararı kesinleştirmesiyle dava bitmiş olur.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/meskeniyet-davasi-nasil-aciliyor.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasi-acmak-icin-gerekenler.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-dikkat-edilmesi-gerekenler.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-sonucun-dogrulugu-surecten-daha-onemli.html
“Boşanmak İsteyenler İçin Boşanma Sürecini Ele Aldık” üzerine bir yorum