Boşanmanın şartları en çok merak edilen ve hakkında birçok soru sorulan konuların başında gelmektedir. Evlilik kurumunun çatırdaması ve eşlerin arasında bazı olumsuz durumların yaşanması, boşanmayı da beraberinde getirmektedir. Bu yüzden boşanmanın nedenlerini, boşanma türlerini ve boşanma şartlarını ayrıntılı bir şekilde bilmek gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?
Boşanma şartları denildiği zaman anlaşmalı boşanma şartlarını açıklamak gerekiyor. İki kişinin farklı nedenlerden dolayı anlaşarak boşanmalarına anlaşmalı boşanma ismi verilmektedir. Bu boşanma türünün bir takım şartları vardır. Bu şartları taşımanız halinde anlaşmalı olarak boşanabilirsiniz. Bu şartlar ise şu şekilde ifade edilmektedir;
- Tarafların her konuda tam bir mutabakat içerisinde olmaları gerekmektedir.
- Çocuğun velayeti konusunda iki tarafın da anlaşma sağlaması lazımdır. Yani boşanma işleminden sonra ortaya çıkacak olan yeni durumda çocuğun kimin velayetinde olacağı belirlenmelidir
- Nafaka anlamında belli bir miktar üzerinden anlaşmanın olması şarttır. Böylelikle bu konuda mahkeme salonunda gündeme gelmeyecek ve tartışma konusu olmayacaktır
- Tazminat olayının çözülmesi ve eşlerin bu konuda bir anlaşma içerisine girmeleri gerekmektedir. Ne kadar tazminat ödeneceği sorusunun çiftler tarafından cevaplanması şartı bulunmaktadır.
- Evliliğin en az 1 yıllık olması şartı bulunmaktadır. Bu süreyi doldurmayan kişiler anlaşmalı bir şekilde boşanma hakkına sahip olamazlar. Eğer 1 senesi dolmayan çiftler boşanmak istiyorlarsa bunun için anlaşmalı boşanma yerine çekişmeli boşanma türünü tercih edebilirler
- Mahkemeye başvuru ve dava aşamasında eşlerin birlikte gelmesi şartı vardır. Ancak böyle bir durum olmazsa bir tarafın açmış olduğu davanın diğer taraf aracılığı ile kabul edilmesi gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?
Anlaşmalı boşanma davalarının ne kadarlık bir zaman diliminde sonuçlanacağı merak edilmektedir. Bu noktada zamanı tayin eden bir takım kriterler vardır. Bunların başında ise anlaşma şartlarına uymak gelmektedir. Eğer her konuda tam bir mutabakat varsa, davanın sona ermesi ve sonuçlanması da hızlı bir şekilde olmaktadır. Bu yüzden anlaşmanın bozulmaması gerekmektedir. Eğer anlaşmaya dair bir bozulma olursa bu dava anlaşma boşanma davası olmaktan çıkar. Hatta dava iptal olur ve yeni bir dava açmak için tam 3 sene boyunca beklemek gerekir.
Bugüne kadar anlaşmalı boşanma davalarında en kısa süre 1 gün olarak hesaplanmıştır. Tek gün içerisinde ve tek celsede sona eren anlaşmalı davalar söz konusudur. Fakat bunun aksi durumların da olduğunu görmekteyiz. Özellikle belge temin etme noktasında zaman alan davalarda süre 3 aya kadar çıkabilmektedir. Ortalama bir süre vermek gerekirse 1 ayda anlaşmalı davaların sonuçlandığını söyleyebiliriz.
Hukuk Bürosundan Yardım Almak
Anlaşmalı boşanma davalarında genellikle avukata ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak her türlü ihtimale karşılık olarak bir avukat ile anlaşmak gerekir. Böylelikle olası sürprizlerde hazırlıksız yakalanmamış olursunuz.
,İlginizi Çekebilir;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanmak-isteyenler-icin-bosanma-surecini-ele-aldik.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/atalar-mahallesi-cevizli-mahallesi-is-kazasi-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/hurriyet-mahallesi-is-kazasi-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/atalar-mahallesi-cevizli-mahallesi-is-kazasi-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/topselvi-mahallesi-is-kazasi-avukati.html
“Boşanma Şartları Nelerdir?” üzerine 2 yorum