Miras paylaşımı davası pek çok kişinin başına gelebilecek bir süreç olabilir. Söz konusu sürecin yöntemi için de miras hukuku konusunda uzman avukatlar ile çalışmak gerekir. Miras davaları, mirasçı olan tarafların mal paylaşımı konusunda yaşadıkları anlaşmazlıkları hukuk yolu ile çözmek için açılır. Hukuki bir süreç olmadan yapılan miras paylaşımları sonunda da ise mal dağıtımında haksızlıklar ortaya çıkabilir. Hukuki destek bu anlaşmazlıkları ve mal kaybını en aza indirmeyi amaçlar ve avukatlar tarafından yürütülür.
Miras paylaşımında anlaşmazlık durumlarında başvurulması gereken yasal süreç oldukça karmaşık bir hal alabildiğinden bu süreçlere hakimolabilecek uzman avukatlar ile çalışmak tavsiye edilir. Avukatlar da mal kaybının en aza indirilmesi için yasal yollardan haklar talep eder.
Miras Hukukunda ortaya çıkan bazı ana konular bulunmaktadır. Bunlar arasında kısaca aşağıdaki maddeler bulunur:
- Mirastan pay alımı ile ilgili kişileri ve miktarı kapsayan durumlar
- Mirasın akrabalık derecelerine göre dağıtılması
- Miras bırakan kişinin ölmeden önce vasiyetname bırakması durumunda mirasın nasıl bölüştürüleceği
- Hileli satış
- Kardeşler arasında miras paylaşımı
- Miras dağıtımı sırasında anlaşmazlıkyaşandığı takdirde mirasın satışının yapılması
- Mirasın borçlu olması
- Mirasçıların saklı pay oranları
- Miras bırakan kişinin ölümünden önce yaptığı sözleşmeler ve kapsamları
- Vasiyetname düzenlenmesi.
- Mirasın reddi gibi karmaşık ve farklı konular bulunmaktadır.
Miras paylaşımı nasıl yapılır? Bu durumda farklı hukuki süreçlerin izlenmesi ile yapılır. Söz konusu hukuki süreçlerin hak sahiplerine yönelik doğru bir paylaşımı için de ancak bir avukatın bilgisi ve tecrübesi ile gerekir.
Miras Hukuku Davaları Ne Kadar Sürer?
Miras davası ne kadar sürer?Sorusu bütün davacıların en çok merak ettiği sorular arasında yer alır. Sorunun cevabı için ise davanın karmaşıklığına, sürecin nasıl ilerlediğine ve davanın konusuna bakılması gerekir. Ayrıca bu soru ile ilgili en tatmin edici cevaparı avukatınızdan alabilirsiniz. Davalarının süreleri eğer bir vasiyet var ise içeriği, mirasın akrabalık derecelerine göre nasıl bölüşüleceği, mirasçıların hakları, miras ile ilgili önceden yapılan hileli satış,vefat öncesi miras bırakan kişinin yaptığı sözleşmeler, evlilik dışı çocukların miras hakkı gibi farklı konulara bağlı olarak değişir.
Miras Paylaşımı Nasıl Olur?
Miras hukuku mal paylaşımı, Türkiye Cumhuriyeti yasaları gereğince eğer bir vasiyet yok ise zümre adı verilen akrabalık derecelerine göre yapılmaktadır. Mirastan kimlerin ne kadar pay alacağı ile ilgili olan zümre sistemi de yasal olarak belirleyici olurken akrabalık bağı olmayanlara ilişkin bir vasiyetname var ise mirasdağıtımı vasiyete göre yapılmaktadır. Bu durumda da bir mira hukuku avukatı tutmak gereklidir.
Mirasçılık Belgesi ile İlgili
Veraset ilamı olarak da bilinenmirasçılık belgesine mirası almaya hakkı olanlar başvurur. Sadece bir kişinin başvurusu ile bu belge çıkmaktadır. Söz konusu belge için de noterler yetkili kurumlardır. Eğer mirasçının kan bağı yok ise ancak vasiyetname aracılığı ile mirastan pay aldığında da bu belge için başvuruda bulunmaktadır. Bu belge için başvurulan bir diğer kurum ise Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Eğer mirasçılardan biri yabancı uyruklu ise ya da yabancı bir ülkede yaşıyorsa noterlerden bu belge alınamaz.
Miras Hukukuna Göre Yasal Miras Paylaşımı
Miras hukukunda yasal mal paylaşımı zümre denilen akrabalık derecelerine göre yapılmaktadır. Söz konusu derecelere 3 zümreye kadar gider. 1, zümre içinde miras bırakan kişinin alt soyu olan çocukları ve torunları bulunmaktadır. 2. Zümrede de miras bırakan kişinin annesi, babası, kardeşleri ve yeğenleri vardır. 3. Zümrede ise miras bırakan kişinin büyükbabaları ve büyükanneleri bulunmaktadır.
Bu zümreler dışında miras bırakan kişi ile akrabalık bağları bulunan kişiler mirastan pay alamaz. Miras paylaşımı birinci zümreden başlayarak yapılmaktadır. Söz konuş zümredekiler hayatta ise ikinci zümreye mal paylaşımı yapılmamaktadır. Saklı pay da vefat eden kişinin sağ olan eşi, çocukları, torunları, anne ve babasını kapsar. Miras dağıtımları için eğer vasiyet var ise paylaşım vasiyete göre yapılmaktadır.
Vasiyetin Olmadığı Durumlarda Mal Paylaşımı Nasıl Olur?
Söz konusu durumda vefat eden kişinin bir vasiyetin olup olmadığı her koşulda araştırılmaktadır ve daha sonra hukuki diğer süreçler başlar. Vasiyet belgesi yok ise yukarıda bahsettiğimiz akrabalık derecelerine göre miras paylaşımı yapılmaktadır. Ayrıca eğer miras bırakan eşi hayatta ise mirasın dörtte birinde hakkı bulunmaktadır.
Miras Davası Açmak için Hangi Mahkemelere Başvurulması Gerekir?
Miras davaları için başvurulan mahkemeler vefat eden kişinin en son oturduğu yani ikametinin olduğu yerlerde yasal olarak yetkili olan mahkemelerdir. Bu yetkilendirilen mahkemeler arasında Sulh Mahkemeleri de görevli olarak yer alır. Ayrıca tapu sicili gibi miras davasının içinde yer alan işlemler için yetkili mahkemeler ise Asliye Hukuk mahkemeleridir. Yine miras davaları içinde yer alan terekenin tespiti ve vasiyetnamenin ilgili kişilere açıklanması da Sulh Mahkemeleri tarafından yapılmaktadır.
Mahkemeleri başvuru için ilk olarak dilekçe yazmak gereklidir. Davanın kapsamı ve detaylarına uygun olarak bir dilekçe kaleme alınması önemlidir. Davanın başarısı için de gerekli olan dilekçeler avukatlar aracılığı ile yapılmalıdır. Ayrıca Mehmet Ali Helvacı Hukuk Bürosu, miras hukuku konusunda dilekçe ile başlayan tüm dava süreçlerinde taraflara tam destek sağlamaktadır.
Miras Hukuku Avukatının Görevleri Nelerdir?
Miras Hukuku Avukatının bazen pek çok farklı açıdan sorunlara çözüm getirmesi gerekmektedir. Bunun için de başlıca görevleri arasında,
Miras hukuku konusunda tecrübeli ve uzman olmak: Miras Hukuku davalarında seçtiğini avukatınızın miras hukuku konusundaki tüm yasal süreçlere ve farklı miras konularına hakim olması gereklidir. Ayrıca iyi bir avukat ile maddi kaybınızı en aza indirirsiniz.
Miras dağıtımı öncesinde çıkabilecek muhtemel sorunların çözümü için tecrübe ve uzmanlık: Miras Hukuku avukatları, miras dağıtımı sırasında çıkan sorunları hukuki yollar yani mirasçıların sahip olduğu yasal haklar bağlamında çözmektedir. Bu sayede de doğru bir miras dağıtımı yapılmaktadır.
Miras ile ilgili doğabilecek diğer sorunlara hakim olma: Miras ile ilgili tarafların anlaşamama durumlarına farklı değişkenler de eklenmektedir. Ayrıca bunlar arasında hileli satış, vasiyetnamenin olması gibi durumlar bulunmaktadır. Miras hukuku avukatları da bu durumda farklı süreçler ile konuyu hakim olabilirler. Ayrıca miras hukuku ile ilgili olarak avukatların; mirasta saklı pay, tapu hisselerinin devri, mirasın reddi davası, vasiyetname hazırlanması, izalei-şuyu davası (ortaklığın giderilmesi), mirastan feragat sözleşmesi, miras paylaşım sözleşmesi (miras taksim sözleşmesi), yasal miras paylaşımı, tapu iptali, tenkis davası, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, mirasın satışı, muris muvazaası, babalık davası gibi konular da yetkili olması gerekir.
Miras Davası Avukat Ücretleri Ne Kadar?
Miras avukatı ücretleri için her dava farklı bir ücrete tabi olarak sürdürülmektedir. Bunun sebebi ise her davanın yukarıda da saydığımız gibi farklı bir süreç gerektirmesi sonucunda olur. Her dava için bu durumda ek davalar farklı ücretlerin talebini de beraberinde getirmektedir. Miras davası ücretleri için en sağlıklı bilgi birlikte çalışacağınız avukatınız tarafından verilmektedir. Ayrıca avukatınızdan dava ile ilgili her türlü detay hakkında da bilgi almanız mümkün olmaktadır. Helvacı Hukuk Bürosu ile her türlü hukuk veya miras hukuku sorularıiçin iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi Çeker;
Miras Paylaşımı Davaları ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
İstanbul Miras Avukatı | Miras Avukatı
Miras Sözleşmesi | Miras Sözleşmesi Örneği
Ben baska bir yerden daire alacaktim Aile binasinin ustune ailem bana ev yap tapunu veririz dediler bende tamami kendi paramla yaptim tapu verilmedi anne baba vefat etti kardesler toplanip konustuk erkek kardesimde kendisi ev yapmisti ayni bina ustune biz 2 erkek kardes yaptigimiz daireler bizim baba mali olan diger 2 daire 1 dukkan 4 kardes arasinda paylasilir dedik kiz kardesler evet kendi paranizla yaptiniz ama simdiye kadar oturdunuz kira vermediniz kiraya sayin dediler insan kendi parasiyla yaptigi daireye kirami odermis bu durumda istenildigi kadar sahit bulurum boyle bir durumda kendi paramla yaptigim dairemi kardesler arasinda mirastan bolusmede ayri tutabilirmiyim aydinlatirsaniz sevinirim