Medeni hukuk kapsamına giren babalık davası sıkça karşılaşılan bir dava türüdür. Bu dava babalığın ispatı olarak da görülmektedir. Dava açıldıktan sonra çocuğun ve babası olduğu düşünülen kişinin arasında bir soy bağı bulunup bulunmadığı anlaşılmaktadır. Eğer çocuk annenin bir evliliği sürecinde dünyaya geldiyse ve kadının evli bulunduğu kişinin çocuk ile bir soy bağı yoksa yani babası değilse öncelikle soy bağının reddi için bir dava açılması gerekmektedir.
Babalık Davası Nasıl Açılır?
Babalık davasında ihbar kuralı vardır. Davanın açılabilmesi için annenin ya da çocuğun mahkemeye gitmesi gerekir. Anne ya da çocuk aile mahkemesine giderek babalık davasını açar.
Eğer çocuğun üzerinde kayyum varsa bu babalık davasını çocuğa atanan kayyumda açar. Davanın karşı yani davalı tarafı ise babanın kendisidir. Eğer baba hayatını kaybettiyse onun yerine yasal mirasçısı olarak gözüken kişiler bu davayı yürütebilirler.
Babalık davasını açmak için aile mahkemelerine başvurmanız gerekir. Ayrıca davayı açarken davalı kişinin yani babanın ikametgah yeri ve kişilerin doğum ikametgah adreslerine bakarak bu davayı açmanız gerekir.
Babalık Davasını Kimler Açabilir?
Babalık davasını herkes açamaz. Bir babalık davasının açılabilmesi için çocuğun ya da annenin mahkemeye başvurması gerekir. Dava bu şekilde açılmaktadır. Babalık – soy bağı davalarının ihbar kuralı vardır.
- Bu dava cumhuriyet savcılığı tarafından açılmışsa hazine, dava anne tarafından açıldıysa kayyuma ve dava için kayyum mahkemeye başvurduysa anneye ihbar gönderilmektedir.
- Çocuk üzerinde bir kayyum bulunuyorsa babalık davası çocuğun kayyumunun kendisi tarafından da bizzat yapılmaktadır.
- Anne tarafından açılan davalarda annenin toplum ahlak anlayışına uygunsuz bir şekilde yaşam sürdüğü tespit edilmişse bu davalar mahkeme tarafından direkt olarak reddedilmektedir.
Babalık Davasını Açmak İçin Zamanaşımı Nedir?
Davası zamanaşımı süresi eski hükümlere göre çocuğun soy bağı bulunan kişiler ile bağının kopmasının ardından bir yıllık dönem içerisinde babalık davası açılabilirdir. Yeni düzenlemeler ve hükümlere göre babalık davası açmak isteyen bir kişinin süre olarak herhangi bir kısıtlaması bulunmamaktadır.
Babalık Davası Hangi Mahkemelere Açılır?
Babalık için açılan davalar aile hukuku içerisinde yer alan dava çeşitleridir. Bu yüzden babalık davasını açabileceğiniz mahkemelerde aile mahkemeleridir. Eğer ikametgah ettiğiniz adresin yakının herhangi bir aile mahkemesi bulunmuyorsa bu durumda asliye hukuk mahkemelerini kullanabilirsiniz.
Babalık Davası Ne Kadar Sürer?
Babalık davasının sonuçlanması için en fazla 449 gündür. Bu süre Avrupa adalet komisyonunun yasal hak ve kriterleri düşünülerek ortaya çıkarılmıştır.
Babalık davası açarken açtığınız tek dava bu olmaz. Babalık davasından önce soy bağının iptali davası açmanız gerekir. Bu şekilde çocuğun biyolojik olmayan babasından taşıdığı soyadını ayırırsınız.
Babalık davasını açtıktan sonra davalı tarafın çocuğun babası olduğu tespit edilirse çocuğun velayeti annede olsa bile çocuğun temel ihtiyaçları için kendi ekonomik gücü doğrultusunda anneye destek olması gerekir.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/babalik-davasi-nasil-acilir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/babalik-karinesi-nedir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/cocuklu-esin-miras-payi-nedir.html
“Babalık Davası” üzerine 4 yorum