Evlilikler kadar boşanmalar da oldukça doğal hukuki süreçler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süreçler içerisinde yetişkinlerin asıl amacının kesinlikle çocukların olabildiğince az zarar görmesi olmalıdır. Çocukların boşanmadan etkilenme durumları hem soy bağı bakımından hem de maddi açıdan meydana gelebilmektedir. Babalık karinesi nedir sorusu da bu konu ile alakalı olarak karşımıza çıkan sorulardandır. Kadın ile erkeğin evlilik bağı bittikten sonra 300 gün içerisinde doğan çocuğun babası önceki evlilikteki erkek şahıstır. Hukuki olarak çocuğun babası boşanma durumlarında bu şekilde belirlenmektedir. Hukukun temel ilkesine bakıldığı zaman kadının korumaya alındığı ve erkeğin görev ve sorumluluklarının hatırlatıldığı da net olarak açıklanmaktadır.
Babalığın Tespiti Hakkında Hukuki Temeller
Babalık karinesi nedir sorusunun yanıtlanabilmesi için hem hukuki hem de biyolojik temellendirmelere ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız. Babalığın tespit edilmesi için özellikle evliliğin bitmesinin ardından 300 gün kadar geçen sürecin dikkate alındığı bilinmektedir. Bu süreç içerisinde dünyaya gelen çocukların soru işaretine mahal bırakmaksızın önceki eşin çocuğu olarak kabul edildiği bilinmektedir. Bunun için herhangi bir test yapılması da zorunlu kılınmamıştır. Kişiler dilerlerse bu konuda net bir sonuç elde edebilmek için sağlık kurumlarına da başvurabilirler.
Soy bağı doğum ile kurulan bir ilişki olduğu için babanın bu 300 gün içerisinde gerçekleşen çocuğu reddetmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Soy bağının kurulabileceği bir diğer nokta da evlat edinmedir.
Ret işlemleri için ancak yapılan testler ile çocuğun sizden olmadığını kanıtladığınız ve bunu hukuki bir protokol haline getirerek yetkililere sunduğunuz zaman çocuğun soy bağını bir kenara itmiş ve onu kütüğünüzden de çıkarmış olursunuz. Hukuki soy bağının kurulamadığı da dikkate alınması gereken noktalardandır.
Soy Bağının Reddi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Babalık karinesi nedir sorusu kadar merak edilen bir diğer nokta da çocuk ile var olan soy bağının nasıl ve hangi koşullarda reddedildiğidir. Kişilerin soy bağlarını reddedebilmeleri için tek bir yolları bulunmaktadır. Soy bağını reddetme imkanını bir erkek olarak elde edersiniz. Fakat evlilik içerisinde farklı bir durumda soy bağını reddetmenize kanunlar izin vermemektedir.
Soy bağının reddedilmesi ile alakalı olarak dikkate alınması gereken temel noktalardan bazıları;
- Eşin ya da gaipliğine karar verildiği tarihten itibaren işleyen bir 300 günlük süre işleyecektir. Bu şekilde soy bağının reddedilmesi gibi bir durum da meydana gelmeyecektir.
- Soy bağının reddi demek kişilerin babalık karinesini çürüttükleri manasına gelmektedir. Babalık karinesi hukuki temelde çürütüldüğü zaman çocuk sizin kütüğünüzden de alınacaktır.
Bu gibi durumlarda nasıl hareket etmeniz gerektiği ile alakalı bilgi de alabilirsiniz.
İlginizi Çeker;
“Babalık Karinesi Nedir?” üzerine 4 yorum