Üçüncü Şahıs (Suçsuzluk) Kuralı

Bazı vakalarda trafik kazalarında kaza anında kimin suçlu olduğu anlaşılamaz, tespit edilemez. Birden fazla araç, birden fazla karışık durum söz konusu olduğunda taraflardan birine suçlu demek zorlaşmaktadır. Bu gibi durumlarda üçüncü şahıs (suçsuzluk) kuralı dediğimiz kural karşımıza çıkar. Yaşanan kazanın durumuna göre birden fazla suçlu tespit edilebileceği gibi araştırmanın sonucunda herhangi bir suçlu da ilan edilmeyebilir. Olayın derinlemesine araştırılması, tespitinin profesyonelce yapılması suçsuz bireylerin mağduriyet yaşamasını engeller.

  • Motorlu taşıtın arkasında yer alıyorsanız, motorun kaza yapması durumunda suçunuz bulunmamaktadır.
  • Takside olduğunuzu varsayaraksak, şoförün yapmış olduğu kazadan dolayı siz suçlu değilsinizdir.
  • Seyir halinde bulunduğunuz ancak direksiyon koltuğunda yer almadığınız bir arabada gerçekleşen kaza nedeniyle sorumlu tutulamazsınız.
  • Otobüste giderken sürücünün bir yere çarpması durumunda yolcular suçsuzdur.
  • Araç bekleme halindeyse ve başka bir araç bekleme halindeki araca çarpmışsa direksiyon koltuğundaki kişi dahil, arabadaki diğer bireyler de konuyla alakalı sorumlu tutulamazlar.
  • Arabaların kaza esnasında çarpışması sonucu birinin gelip size çarpması durumunda şoför ve yolcular suçsuzdur.

Kaza nasıl tespit edilir, yolcular hangi durumda suçlu kabul edilir;

Kaza anının nasıl gerçekleştiği suç oranının belirlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Bu durum uzmanlarca kontrol edilerek ortaya çıkartılabilir. Bu konunun yardımcıları; Hollanda Sigortaları Birliği ve İnsan Odaklı Hasarlar Kurumu’dur. Kurumlar, üçüncü şahıs (suçsuzluk) kuralı önemseyerek bu süreçte bu şekildeki kişilerin zarar görmelerini istemezler. Bu kurumlar suçsuz olarak belirtilen kişilerin zararlarını karşılamak üzere varlıklarını sürdürmektedirler. Bu durumlar için bu kurumlar çok aydınlatıcı olmaktadır. Hem olayın tespiti açısından hem de mağduriyetlerin giderilmesi açısından büyük rol oynarlar.

Kurumlar suçlunun bulunması için olayları enine boyuna çözümler ve bir noktada zararı kesinleştirmeye çalışır. Bu süreçte suçsuz durumunda olanları bekletmemeye özen göstererek, onların mağduriyetlerinin kısa sürede çözümlenmesini sağlarlar. Suçsuz taraflara zararlarının hemen ödenmesi amaçlanır, uzun süre mağdur olarak bırakılmazlar.

Yolcunun kaza esnasında suçlu kabul edilebilmesi için, kazanın olduğu anda emniyet kemeri takmaması, emniyet kemeri takmaması sonucunda da kendine maddi olarak bir zarar gelmesi esas alınmaktadır. Bu gibi durumlarda %25’lik bir kesinti sigorta tarafından uygulanmaktadır. Şoförün uyuşturu kullanmış olarak yola çıkması ve alkollü olması da aynı araç içinde bulunan yolcuyu tam olarak olmasa da kısmen suçlu hale getirir. Bu da sigortadan kesilecek olan %10’luk dilimi ifade etmektedir.

Eğer suçsuz olduğunuzu düşünüyorsanız;

Yaşanan kazada suç oranının olmadığını düşünen bireyler, vakit kaybetmeden kaza uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Kaza uzmanı davanınızı değerlendirerek bundan bir zarar görmemeniz için hemen hukuksal takibi başlatmaktadır. Böylelikle bir tazminat hakkınız doğmuşsa bunu en kısa sürede ulaşmanızı hedeflemektedirler. Tazminatın en kısa sürede hesabınıza ödenmesi konusunda hızlıca çalışılmaktadır. Verilen hizmetler ücretsiz olup sigorta masraflarınızı karşılamaktadır.

Suçu İspatlanana Kadar Herkes Masumdur Anayasa
Mahkemelerin sonucunda kesin bir karar verilene kadar herkese masum gözüyle bakılması gerekmektedir. Bu sayede olaylara daha objektif ve profesyonel bir şekilde bakılabilmektedir. Dava sonuçlanana kadar hakkında ne kadar olumsuz yargı ya da suçlama olursa olsun bir kişi suçu ispatlanıp mahkemelerce resmi bir şekilde onanana kadar kişiler masum görülmektedir.
Suçsuzluk Karinesi Nedir
Bir mahkeme sırasında bir kişinin suçunun ispatlanana kadar hiçbir şekilde suçlu sayılmadığını belirten bir ilkedir. Suçsuzluk ilkesiyle beraber kişiler dava süreçlerinde konumları her ne olursa olsun suçları ispatlanmadığı takdirde kesin suçlu gözüyle bakılmamaktadır.
Masumiyet Karinesi Yargıtay Kararları
Masumiyet karinesi uluslararası hukuk terimlerinden bir tanesi olarak kişilerin suçlarının ispat edilene kadar hükümlü sıfatına sahip olmadığını göstermektedir. Masumiyet ya da suçsuzluk karinesi tüm dünyada uygulanan temel bir hukuk doktrinidir.

İlginizi Çekebilir;


Babalık Karinesi Nedir?

İş Kazalarında Suçlu Nasıl Bulunur?

Aldatılıyorum Avukat

Evlatlığın Saklı Payı Var Mıdır?

İş Kazasına Uğradığınızda Açabileceğiniz Tazminat Davaları Nelerdir?

“Üçüncü Şahıs (Suçsuzluk) Kuralı” üzerine 4 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara