Trafik Cezası İtiraz

Eğer aldığınız trafik cezasının yerinde olmadığı gibi bir düşünceniz varsa bu cezaya itiraz etmeniz mümkündür. Trafik cezası itiraz için sulh ceza mahkemesine başvuru yapmanız gerekir. Trafik cezası itirazlarını gerçekleştirebilmek için cezanızın kesim tarihinden itibaren 10 günlük süre içerisinde gerçekleştirmeniz gerekir. Trafik cezası itirazları için gerekli olan bazı evraklar vardır. İtiraz etmeden önce bu evrakları hazırlamanız ve evraklar eşliğinde itirazınızı gerçekleştirmeniz gerekir.

Trafik Cezası İtirazları Nasıl Yapılır?

Adresinize gelen trafik cezalarına itiraz etme hakkınız vardır. Gelen ceza miktarının yüksek olduğunu düşünüyorsanız ilgili mahkemelere giderek hakkınıza gelmiş cezalara itiraz edebilirsiniz.

Trafik cezası itirazlarınızı gerçekleştirmek için dilekçe hazırlamanız gerekir. Bir dilekçe hazırladıktan sonra itirazınızı gerçekleştirebilirsiniz. Eğer trafik cezanız yüz yüzeyken kesildiyse kesim tarihinden sonraki 15 gün içinde cezanıza itiraz edebilirsiniz. Eğer cezanız plakanız üzerinden kesildiyse size ulaşan tebliğ tarihi sonrasındaki 10 gün içinde cezanıza itiraz edebilirsiniz.

Trafik Cezası İtiraz İçin Gerekli Olan Belgeler?

Plakanıza yazılmış ya da yüz yüze kesilmiş olan cezalarınıza gerekli mahkemelere ulaşarak itiraz etmeniz mümkündür. İtirazlarınızı gerçekleştirirken bazı belgeleri itiraz dilekçenize eklemeniz gerekir. İtiraz için gerekli olan şikayet dilekçesini oluştururken eklemeniz gereken belgeler şu şekildedir;

  • Nüfus cüzdanınız ve ehliyetinizin fotokopisi
  • Araç ruhsatınızın fotokopisi
  • Para cezası ve kararın fotokopisi
  • Dilekçe
  • Tebliğ edilen cezanın evrakı

Yukarıda yer alan belgeleri kullanarak trafik cezası itiraz işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Trafik Cezası İtirazları Hangi Mahkemeye Yapılır?

Trafik cezası itirazlarını gerçekleştirebilmek için sulh ceza mahkemesine başvuruda bulunmanız gerekir. Bu başvuru işlemleri sonrasında trafik cezası itirazlarınızı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Trafik cezası itirazları sulh ceza mahkemesine yapılırken dilekçe ve gerekli olan evrakları dosyanız içerisinde hazırlayarak mahkemeye sunmanız gerekir.

Trafik Cezalarına İtiraz Etme Ve İtirazın Sonuçlanma Süreci Nedir?

Aldığınız trafik cezalarına itiraz etmenin belirli süreleri vardır. Sizin adınıza kesilen cezalara zamanaşımına uğradıktan sonra bu cezalara itiraz edemezsiniz. Resmi itiraz süreleri şu şekildedir;

Yüz yüze Kesilen Cezalar: Bu cezalara itiraz etmeniz için size tanınan süre 15 gündür. 15 iş günü içerisinde size kesilen cezaya belgeleriniz ile birlikte itiraz edebilirsiniz.

Plakaya Kesilen Cezalar: Eğer ceza yüzünüze değil de plakanıza kesildiyse bu cezanın tebliği elinize ulaştıktan sonraki tarihten itibaren 10 günlük bir itiraz süreniz vardır. Bu süre içerisinde itirazlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

İtirazlarınızı yaptıktan sonra mahkemeye sunduğunuz belgeler incelenir ve itirazınızda haklı olup olmadığınıza karar verilir. Bu karar verme süreci ise 2 ya da 3 aya kadar uzayabilir. Bu durumun oluşma nedeni mahkemenin yoğunluğudur.

Trafik cezası itiraz işlemleriniz için sulh ceza mahkemesi kalemine tebligat ve trafik cezasının bir fotokopisini teslim etmeniz gerekir. Daha sonrasında karar hiçbir duruşma gerçekleşmeden o anda verilebilir.  Mahkemenin sonucu evinize gönderilir.

Plakaya yazılan ceza nasıl iptal edilir?
Plakaya yazılan ceza tutanağının tebliğ edilmesi durumunda, 15 gün içinde itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Sulh ceza hakimliğine itiraz dilekçesi vermeniz gerekmektedir.
Tebliğ edilmeyen trafik cezalarına nasıl itiraz edilir?
Tebliğ edilmeyen trafik cezasına itiraz etme hakkını bulunmamaktadır. Sulh ceza mahkemesi üzerinden süreci takip edilmesi, internet üzerinden veya ilgili olan adliyeden başvuru yapılarak süreç hakkında bilgi alabilirsiniz.
Fahri Trafik Müfettişi ceza itirazı nasıl yapılır?
E devlet üzerinden UYAP’ giriş yaprak, süreç hakkında detayları öğrenebilirsiniz. Dilekçe doldurma ve dilekçe teslim etme sürecinde, tebliğ almış olmalısınız. UDF Word belgesine çevri yaparak, itirazınızı tamamlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;

Boşanma Sürecinde Eşlerin İtirazları Etkili Mi?

Üçüncü Şahıs (Suçsuzluk) Kuralı

Sulh Ceza Hakimliği (Mahkemesi) ve Görevi

Kadıköy Fikirtepe Mahallesi Boşanma Avukatı

Anlaşmalı Boşanma Davası Detayları

“Trafik Cezası İtiraz” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara