Babalık Davası Nasıl Açılır?
Babalık davasının açılabilmesi için öncelikle üç farklı dava ve uygulamanın açılması gerekir. Babalık davası nasıl açılır? sorusu merak edilen bir konudur. Bu davayı açmak isteyen kişilerin sırasıyla;
- Soybağı reddi
- Baba tarafından çocuğun tanınması
- Babalık davası
Gibi dava ve uygulamaları gerçekleştirmeniz gerekir. Soybağı reddi davası ve babalık davalarını aynı mahkeme dosyası içerisinde görülmez. Bu yüzden açmak istediğiniz bu iki davayı ayrı şekillerde açmanız gerekir. Bir erkek ve çocuk arasında soybağı bulunmasa bile tanıma yolu ile soybağı kurmaları mümkündür. Aynı şekilde soybağı bulunmayan adam ve çocuğun arasında bulunan soybağı reddi davası ile değişebilir.
Babalık Davası Nasıl Açılır, Kimler Açabilir?
Bir soybağı davası açmak için anne ya da çocuk aile mahkemesine başvurabilir. Soybağı davası açmadan önce çocuğun resmi olarak soyadını taşıdığı kişi ile bağı kopartması gerekir. Bunun için soybağı reddi davası açılmalıdır.
Davayı açmadan önce soybağı reddi davasını açmanız gerekir. Babalık davası ve soybağı reddi davaları aynı dava dosyası içerisinde yer almaz ve aynı dosyada incelenmez. Bu yüzden iki davayı ayrı şekillerde açmanız gerekir.
Soybağının Reddi Davası Nasıl Açılır?
Soybağının reddi davası, babalık davası nasıl açılır? Sıkça sorulan sorulardır. Soybağının reddi davası babalık davalarının önemli bir parçasıdır. Bu dava çocuğun kendisinden olmadığını düşünen baba tarafından anne ve çocuğa karşı olacak şekilde açılır. Aynı şekilde çocukta bu davayı açabilir. Soybağının reddi davasını çocuk anne ve kocaya karşı açar. Bu davanın sonuca ulaşması için ispatlanması gereken bazı deliller vardır. Bunlar;
Evlenmeden Önce Ya Da Ayrılık Döneminde Gebelik: Eğer çocuk anne rahmine kocası ile olan evliliği öncesinde ya da ayrı yaşadıkları dönem içerisinde düşmüşse davacı olan tarafın dosyaya başka hiçbir delil eklemesine gerek kalmaz.
Ancak eğer hamile kalma sürecinde kocanın eşi ile ilişkide bulunduğunu ispatlayan net deliller varsa koca çocuğun babalığına devam eder.
Evlilik Sürecinde Gebelik: Bebek iki eşin evliliği sürecinde ana rahmine düşse davacı olan taraf kocanın bebeğin babası olmadığını deliller ile kanıtlamalıdır.
Evlenme sürecinden başlayıp 180 gün geçtikten sonra ve eşler arasındaki evliliğin sona ermesinden başlayıp 300 gün içinde doğumu gerçekleşen çocuk evlilik sırasında rahme girmiş sayılır.
Babalık Davası İçin Annenin Mali Hakları
Babalık davası sonucunda anne mali haklarını kullanabilir. Anne çocuğun babasından ya da mirasçılarından bazı giderlerinin karşılanmasını talep edebilir. Bu giderler;
- Doğumdan önce ve doğumdan sonraki 6’şar haftanın geçiminde harcanan giderler.
- Doğumda harcanan giderler.
- Hamilelik ve doğum sırasında gereken diğer giderler.
Bu giderler bebek ölü doğmuş olsa bile hakim kararı ile giderlerin karşılanmasına hüküm verilebilir.
Babalık Davasında Hangi Mahkemeler Görevlidir?
Babalık davası nasıl açılır, hangi mahkemeler görevlidir? Gibi sorular oldukça merak edilir. Babalık davası aile hukuku davalarından bir tanesidir. Bu yüzden bu davalara aile mahkemeleri bakar. Eğer ikametgah adresiniz yakınında aile mahkemesi bulunmuyorsa babalık davası için asliye hukuk mahkemelerini kullanabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/babalik-davasi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/soy-baginin-reddi-davasi-hangi-surede-acilmalidir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/babalik-karinesi-nedir.html
4 Yorum. Yeni Yorum
[…] https://mehmetalihelvaci.av.tr/babalik-davasi-nasil-acilir.html […]
[…] https://mehmetalihelvaci.av.tr/babalik-davasi-nasil-acilir.html […]
[…] Babalık Davası Nasıl Açılır? […]
[…] Babalık Davası Nasıl Açılır? […]