Uzlaştırma

Ceza hukuku içerisinde uzlaştırma işlemi bir kişinin arabuluculuğu ile gerçekleşir. Ayrıca tarafsız olarak seçilen kişinin gerçekleştirdiği arabulucuk ile anlaşmazlıklar çözülmektedir. İşlenen suçun faili ve mağdurlarının birbirleri ile iletişime geçtiği ve anlaşmaya çalıştığı sürece uzlaştırma süreci denilmektedir. Ceza muhakemesi kanununda yer alan uzlaşma seçeneği tarafların iletişim süreci sonucunda vardıkları anlaşmaları ifade eder. Ayrıca uzlaştırma için gerçekleşen müzakereler ve uzlaşma anlaşmaları hem soruşturma hem de kovuşturma aşamalarında gerçekleştirilmektedir. Suç bağlantısı bulunmayan özel hukuk anlaşmazlıklarına arabuluculuk ismi verilmektedir.

Uzlaştırma Şartları Nedir?

Uzlaştırmanın şartları ceza muhakemesi kanunu içerisinde yer alır. Ayrıca bu kanunun md.253 uyarınca uzlaştırmanın şartları belirtilmiştir. Bu uzlaştırma şartları şu şekildedir;

  • Özel hukuk tüzel kişisi suçları uzlaştırma kapsamında yer alır.
  • Kamu tüzel kişilerinin bulunduğu suçlar uzlaştırma kapsamında yer almaz.
  • Kovuşturma ve soruşturması şikayet ile gerçekleşen suçlar için uzlaştırma yapılmaktadır.
  • Şikayet kabul edilen suçlar dışında TCK maddeleri dışında özel kanunlarla düzenlenen uzlaştırma koşullarının yerine getirilme için özel kanunda uzlaştırmaya gidildiğini belirten bir hükmün yer alması gerekmektedir.
  • Ayrıca eğer işlenen suçun bir kişiden daha fazla faili bulunuyorsa bu kişilerin aralarında iştirak ilişkisi bulunsun ya da bulunmasın uzlaşan kişi veya kişiler uzlaşma için belirlenen hükümlerden yararlanırlar.
  • Suçlu birden fazla kişiyi mağdur ettiyse yalnızca bir kişiyle uzlaşması yetmez. Mağdur olan kişilerin hepsi ile uzlaşması gerekir.

Soruşturma Sırasında Uzlaştırma Nasıl Yapılır?

Ceza muhakemesi hukukunda yer alan uzlaştırmanın soruşturma yürüten genel soruşturma savcısı yani cumhuriyet savcısı tarafından başlatılması gerekir. Ayrıca savcı soruşturma konusunu incelemeli ve suçun işlendiği hakkında sunulan delilleri araştırmalısınız.

Mağdurların, şüphelilerin ve tanıkların ifadeleri alınmalıdır. Soruşturma için iddianame ve kamu davasını açma için yeterli şüphe olduğu bulunduğunda savcılığı dava açmadan önce bir uzlaştırma prosedürü başlatması gerekmektedir.

Soruşturma savcısı kamu davası için soruşturmanın dosyasını uzlaştırma bürosuna yollaması gerekir. soruşturma savcısının dosyaları uzlaştırma bürsouna yolladıktan sonra gerçekleştirilmesi gereken diğer işlemler uzlaştırma bürosunun görevlileri ve o büronun savcıları tarafından gerçekleştirilmektedir.

Savcılık kamu davası açmadan önce mutlaka uzlaştırma yoluna gitmelidir. Fail ve mağdur arasında bir ilişki varsa ya da ikametgah adresleri birbirine yakında özellikle uzlaştırma usulünün uygulanması gerekmektedir.

Mahkeme Sırasında Uzlaştırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Ceza mahkemesi tarafından gerçekleştirilen uzlaştırma tiki tarafın birbiri ile anlaşmasını sağlamak için gerçekleştirilmektedir. Ayrıca eğer tarafların arasında uzlaştırma sağlanamazsa mahkeme yanı şekilde kaldığı yerden devam eder. Eğer uzlaşma anlaşmaları istenilen sonuca varırsa ceza mahkemeleri bu anlaşmaya uygun kararlar verir. Ayrıca uzlaşma işlemlerinin gerçekleşmesi durumunda anlaşma tarafları kararlarını özgür bir şekilde verdiklerini beyan ettikten sonra ceza davasının düşme kararı verilmektedir.

Uzlaşma Ve Uzlaştırma İçinde Geçerli Olan Suçlar Nedir?

Uzlaşma ve uzlaştırma içinde geçerli olan suçlar ceza hukuk mahkemelerinde taraflar arasındaki görüşmeler sonucunda karara bağlanmaktadır. Bu kapsamda yer alan suçlar;

  • Taksirle adam yaralama
  • İcra iflas suçu
  • Kişilerin sükununu bozma suçu
  • Tehdit suçu
  • Basit kasten yaralama

Yukarıda yer alan suçlar uzlaştırma kapsamında yer alan bazı suçlardandır.

Yeni uzlaşma yasası 2021
2021 TCK 144. Madde gereğince, yeni uzlaştırma yasasında nitelikli dolandırıcılık, hırsızlık ve kişinin aleyhine işlenen suçlarda, uzlaşma kararı verilmesi kabul görmektedir. Ayrıca yeni uzlaşma yasası 2021 düzenlemesinde, geniş kapsamlı güveni kötüye kullanmak da yer almaktadır.
Uzlaştırma Yönetmeliği
Ceza muhakemesinin uzlaşma yönetmeliği, 5271 sayılı kanunun 253. Üncü maddesini kapsamaktadır. Ayrıca yeni düzenlemeler kapsamında, diğer kanun maddelerine yönelik geniş çaplı uzlaştırma kanunu düzenlenmiştir.

İlginizi Çekebilir;

Uzlaşma Avukatı | İstanbul Uzlaşma Avukatı

Büyükbakkalköy Mahallesi İşçi Avukatı

Anlaşmalı Boşanmak İstiyorum

Taksirle Yaralanma | Taksirle Adam Yaralamak Trafik Kazası Tazminat

İstanbuldaki En İyi Hukuk Bürosu Nasıl Tespit Edilir?

“Uzlaştırma” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara