10 yıllık kira sözleşmesi tahliye dava açma süresi merak edilen bir konudur. Kanunlara göre bir evde ya da mesken içerisinde 10 sene süreyle oturan bir kişi, bu zaman diliminin dolmasının hemen ardından herhangi bir gerekçe göstermeden tahliye edilebilmektedir. Bu noktada sözleşmenin feshedilmesi söz konusudur.
10 Yıllık Kira Sözleşmesi Tahliye Dava Açma Süresi Ne Kadar?
10 senelik kira sözleşmesi sonrasında tahliye süreci çerçevesinde şu zaman süreler karşımıza çıkıyor;
- Mutlaka kanunun belirtmiş olduğu kriterlere göre bir fesih bildirimi yapılmalıdır.
- Buna göre ilk olarak kiracının tam 10 seneden beri ilgili mesken içerisinde oturması şarttır.
- Böyle bir durum varsa tahliye işlemleri başlatılmaktadır.
- Fakat bunu gerçekleştirmek adına 3 ay öncesinden bir fesih bildirimi gerçekleştirilmelidir.
- Bunun kiracıya ulaşması şarttır. 3 ay kriteri oldukça önemlidir.
Dava Açma Sürecinde Dikkat Edilecek Nelerdir?
10 yıllık kira sözleşmesi tahliye dava açma süresi çerçevesinde süreye göre hareket edilmektedir. Buna göre mutlaka 10 senenin tamamlanması lazım. İki farklı ihtara dayalı olarak bunun gerçekleştirilmesi mümkündür. Ancak sözleşme dolmuşsa, ihtara gerek yoktur. Çünkü konuya dair olarak 347.maddede bir hüküm vardır. 10 yıllık bir süre öngörülmüştür. Bu sürenin dolması, tahliye için yeterlidir. Alanında uzman, borçlar kanunu ve icra yasalarını çok iyi bilen avukatla süreci yürütmek en mantıklı seçim olacaktır.
10 Yıllık Tahliye Sürecinde İhtar Nasıl Olmalıdır?
10 senelik kiracının tahliyesi noktasında ihtar içerisinde, kiracıya yönelik olarak bazı ifadelerin geçmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bunun bir noter üzerinden kayıt altına alınması da şarttır. İhtar içerisinde mutlaka, kanunun vermiş olduğu hakka dayanılarak, 10 senelik sürecin dolduğu, bundan dolayı kiracının ilgili meskeni boşaltması gerektiği belirtilmelidir. Ayrıca yeni bir sözleşmenin hiçbir şekilde gerçekleştirilmeyeceğine yer verilmelidir. Eğer buna uyum sağlanmaz ve tahliye işlemi olmazsa, süreç içerisinde bir dava açıldığı açıkça yazılmalıdır. Böylelikle mahkemeye gidileceği söylenmelidir. Bu tip bir ihtarın sonrasında kiracının izleyeceği yola göre bir karar verilmektedir. Eğer tahliye olmazsa, kanuna göre dava açma hakkınız her zaman vardır ve bu da bildirimle 3 ay öncesinden gerçekleştirilmektedir.
10 Yıllık Süre Nasıl Hesaplanır?
10 senelik kira sözleşmesi sonrasında tahliye süreci çerçevesinde bir kişi evi kiraladığı zaman minimum 1 yıllık anlaşma yapar. Eğer fesih söz konusu değilse, 1 sene daha uzamaktadır. Bunun sonrasındaki sürenin üstünden 10 yıllık bir hesaplama yapılmalıdır. Yani, 2000 yılında oturmaya başlamış bir kiracıya, 2012 senesinde, belirtilen kanun maddesi uyarında bir dava açılabilme hakkı söz konusudur. Helvacı Hukuk bürosu ile görüşerek bu konuda gerekli desteği alabilirsiniz. Uzman kadrosu ve kanunları yakından bilen avukatlarıyla, süreci başarılı bir şekilde yürüteceklerdir. Böylelikle tahliye kısa bir zaman içerisinde gerçekleşmiş olacaktır.
İlginizi Çekebilir;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kiraci-tahliye-dava-suresi-ne-kadardir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/avukatiniz-sayesinde-kiracinizla-olan-sorunlariniza-son-verin.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-i%cc%87htar-s%cc%a7arti.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/tahliye-taahhutnamesi-islemleri.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/tahliye-taahhutnamesi-2019.html
Av.bey 01.10.2011 kira başlangıç sözleşmesinde 10 yıl ihtarını 2023 yılında mı yapabiliyoruz?