Anlaşmalı Boşanma ve Çekişmeli Boşanma Farkları

Evlilik kadar normal bir durum haline gelen boşanma son yıllarda artış gösterdiği için artık çok doğal karşılanmaktadır. Hayatın bir parçası olduğunu söyleyebileceğimiz boşanmalar ister anlaşmalı ister çekişmeli olsun, yine de manevi anlamda kişiye zarar verebilen bir unsurdur. Bu nedenle bu durumdan en az zararlı şekilde çıkmak istiyorsanız yapmanız gereken Maltepe boşanma avukatı olarak bizimle görüşmeniz ve tüm süreci kontrol altında tutmak istememize izin vermenizdir.

Boşanmalar için kişiler hukuken kimsenin yani hiçbir avukatın yardımını almadan da boşanma dilekçesi verebilir ve süreci devam ettirebilir. Ancak mantıken düşündüğünüz zaman zaten yıpratıcı olduğunu söylediğimiz böyle bir zamanda, hukuksal prosedürleri takip etme durumunuz çok sağlıklı olmayacaktır. İşte bu nedenle uzman yardımı almanız yani Maltepe boşanma avukatı olarak bize gelmeniz son derece mantıklıdır.

Anlaşmalı Boşanma ve Çekişmeli Boşanma Farkları Nelerdir?

Boşanmalar kendi içerisinde birçok şekilde ayrılsa da aslında genel olarak süreci düşündüğümü zaman bunu anlaşmalı ve çekişmeli olarak ikiye de ayırabiliriz. Anlaşmalı boşanmalar sessiz sedasız diye tabir ettiğimiz, çok kısa sürede sonuçlandığı için olabilecek zararın en azını yaşayabileceğiniz ve aynı şekilde çocuklarınız için de en sağlıklı olan boşanma şeklidir. Çünkü burada alınan kararlar tamamen ortaktır ve istekler konusunda bir fikir birliği sağlanmıştır.

Anlaşmalı boşanmalarda önemli bir ön şart vardır ve bu da kişilerin en az bir sene evli kalmış olmasıdır. Bunun nedeni çiftlerin daha fazla mücadele etmesi ve bir seneden önce evlilik birliğini terk etmek istememesidir. Ancak bir seneyi geçmiş ve yine de yolunda gitmeyen bir evliliğiniz varsa, anlaşmalı boşanmak en mantıklısı olacaktır.

Maltepe avukat danışmanınız olarak hukuksal süreçlerin tümünü sizin yerinize yürütebiliyor olsak da anlaşmalı boşanma için davaya bizzat gelmeniz gerektiğinin bilincinde olmalısınız. Çünkü hakim her iki tarafın hür iradesiyle boşanmak istediğini kendi ağızlarından duymak isteyecektir. Siz bunu belirttiğiniz zaman hakimin yine de ikna olmama ve boşanmayı reddetme ihtimali her zaman vardır.

Çekişmeli boşanmalar davanın sürekli şekil değiştirebileceği ve süre olarak da uzayabileceği davalardır. Çünkü bu davalarda genelde bir taraf boşanmaktan yana olmaz. Bunu sadece intikam almak için de yapabilir ya da nafaka az geldiği için, daha yüklü bir tazminat almak istediği için ve birçok nedenden dolayı bilerek davayı uzatabilir. Yıllar süren bu davalar dinlenecek olan tanıklara ve gidişata göre değişecektir.

Anlaşmalı Boşanmalarda Çocuğun Velayeti Kimde Kalır?

Anlaşmalı boşanmaların çoğunda çocuğun velayeti anneye verilir. Bunun nedeni küçük yaşlardaki çocuğun birçok ihtiyacını bir annenin çok daha kolay giderebileceğidir. Ayrıca bu durum ülkemizde yaygındır. Avrupa içerisinde baba ve anne velayet konusunda dengededir. Ancak ülkemizde anlaşmalı boşanmaların çoğunda velayet anneye kalır.

Hakimin kararına bırakıldığı zaman hakim çocuğun menfaatin yönünde bir karar verecektir. Eğitimini, psikolojisini, sosyoekonomik çevresini ve daha birçok etkeni düşünecek ve hangi ebeveynde kalması en uygunsa bunu seçecektir. Maltepe avukat danışmanınız olarak velayet konularında da hep size destek olacağımızı bildirebiliriz.

Genelde çekişmeli boşanma davalarında, eğer bir çocuk varsa, çekişmenin en büyük nedeni çocuk olur. İki taraf da velayeti almak istiyorsa, hakimin inceleme yapması ve tarafların beyanını dinlemesi süreci uzatacaktır. Bunun için çocuğun yaşı da göz önünde bulundurularak çocuğun da istekleri sorulur ve buna göre bir karar verilir. 6 yaşına kadar her ne olursa olsun çocuğun annede durması gibi bir durum tamamen söylentiden ibarettir diyebiliriz.

Anlaşmalı boşanma çekişmeli mi?
Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli olarak ilerleyiş gözetmez. Fakat anlaşmalı boşanma davasında belirli etmenlerde taraflardan biri hâkim karşısında problem çıkardığı takdirde anlaşmalı boşanma seyrini değiştirip, çekişmeli boşanmaya göre ilerleyiş sağlar.
Kadın bosanma davası açarsa hakları nelerdir?
Kadının boşanma davalarında yasal olarak birçok hakkı bulunur. Fakat boşanma davası açtığı için bu haklardan yararlanma gibi bir durum söz konusu yoktur. Boşanma davasını hangi taraf açarsa açsın, çeşitli yasal haklardan yararlanır.
Çekişmesiz boşanma nedir?
Çekişmesiz boşanma diğer bir ifade ile anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanmada hukuki boyutunun gerektirdiği her türlü etmen hakkında taraflar karşılıklı olarak herhangi bir çekişmeye girmez.
Çekişmeli boşanma kaç mahkemede biter?
Çekişmeli boşanma davaları yaklaşık 7-8 celseye kadar ilerleyiş gözetebilir. Bu da bir buçuk yıl kadar sürer.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/soganlik-yeni-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-cocugun-menfaati-hakim-icin-on-plandadir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/yenisehir-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/maltepe-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/arnavutkoy-anlasmali-bosanma.html

Yorum yapın

Hemen Ara