Bozulan veya Değiştirilen Gıda veya İlaçların Ticareti Suçu; Dünya üzerinde şu an tarih boyunca yaşayan en kalabalık insan nüfusu bulunur. Toplumların ihtiyaçları ise kültür, ekonomi, evrensel haklar gibi çeşitli unsurlar çevresinde değerlendiriliyor.
Nüfusun artması, insan ömrünün uzaması gibi gelişmeler ise günlük hayat içinde işleyen mekanizmaların denetimini zorunlu hale getirdi. Çünkü ihtiyaçlar da gelişen ve değişen koşullara göre arttı, değişti ve çoğaldı. Gelişen bir ülkede bulma imkansıza yakındır.
Tüketim Çağı
Günümüzde temel ihtiyaçlarla beraber pek çok farklı ihtiyaçtan söz edilmektedir. Çok sayıda ülke temel ihtiyaçlar konusunda aynı düşünmektedir.
Beslenme, barınma ve ilaç gibi ihtiyaçlar temel ihtiyaçlar kapsamında değerlendirilmektedir. Bu ihtiyaçları karşılayan ürünlere bazen daha ucuza bazen ise bedavaya ulaşmak kısmen mümkündür.
Temel ihtiyaçlarımız olan bu ürünlerin üretimi ve sonrasında denetlenmesi ise çok önemlidir. Yokluğunda büyük sıkıntılara sebep olmaktadır ya da elverişsiz olanları ciddi maddi kayıplara sebep olur. Toplumun huzurunu ve refahını koruyan hukuk kuralları, bozulan veya değiştirilen gıda veya ilaçların ticareti suçunu da değerlendirip cezasını belirlemiştir.
Bozulmuş veya Değiştirilmiş Gıda ve İlaçların Ticareti
İnsan hayatı için gıda ve ilaçların önemi tartışılmazdır. İhtiyaçların karşılanamaması bile başlı başına bir sorunken, bir de bunların bozulan ya da değiştirilme durumu daha kötü hale getirmektedir. Bozulan veya değiştirilen gıda veya ilaçların ticareti suçu nedir ve kapsamı ne kadardır gibi konular bu çerçevede avukatlarca değerlendirilmelidir.
Bu gıda ve ilaçlar insan sağlığını tehlikeye atan biçimde bozularak ya da değiştirilerek piyasaya sürülmektedir. Bozulan veya değiştirilen gıda veya ilaçların ticareti suçu kamuya karşı işlenen çok ciddi bir suçtur.
TCK’da Bozulan veya Değiştirilen Gıda veya İlaçların Ticareti
Bozulan veya değiştirilen gıda veya ilaçların ticareti suçudur. Bu suç sadece ekonomiyi ve bireylerin sağlığını etkilemez. Aynı zamanda çocuk ve genç nesilleri etkileyip uzun vadede telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurur.
Ülkeler arasında da bu durumun önüne geçme için işbirlikleri yapılmaktadır. Bozulan veya değiştirilen gıda veya ilaçların ticareti suçu örneklerine dünyanın her yerinde hala rastlanmaktadır.
Ülkemizde de bu suçun önüne geçmek ve cezalandırmak için belli hukuki yaptırımlar vardır. Beş yıla kadar hapis cezası veya binbeşyüz güne kadar adli para cezası uygulanır. Sanatın icrasında uygulanırsa ceza üçte bir oranıyla arttırılmaktadır.
Bozulan veya değiştirilen gıda veya ilaçların ticareti suçu zamanaşımı süresi sekiz yıl olarak belirlenmiştir.
“Bozulmuş veya Değiştirilmiş Gıda veya İlaçların Ticareti Suçu” üzerine 2 yorum