Organ Ve Doku Ticareti Suçu Ve Cezası

Hayatta olan veya olmayan bir kişinin kendi isteği dışında herhangi bir organının veya bir dokusunun yasal olmayan şekillerde alınıp ticari amaçla satılması, kullanılması organ ve doku ticareti suçu ve cezası için durum teşkil edecektir.

Organ ve Doku Ticareti Suçunun Kapsamı

Hayatta olan insanlardan sadece böbrek ve karaciğer alınabilmektedir. Ölen kişilerden ise daha geniş yelpazede, yani böbrek, pankreas, karaciğer, kalp kapakçığı, kornea hatta yüz nakli bile yapılabilmektedir. Yasal olmayan yollarla alındığı takdirde TCK91/92/93 maddeleri gereğince yasal işlemler yapılmaktadır.

Organ ve Doku Ticareti Suçu ile İlgili Maddeler

Doku ticareti suçu ve cezası için ceza kanunu, ticareti uygulayan ve satışı gerçekleştiren kişiler için farklı şekilde oluşturulmuştur. Organ ve doku ticareti suçu ve cezasının şekli şöyle açıklanabilir. Kişi hayatta olsun veya olmasın doku veya organının alınması suç teşkil eder. 18 yaşını doldurmayan hiç kimseden organ veya doku alınamaz. 2 tanık ile imzalı onayı olmak şartı ile doktor onayı ile alınır. Suç teşkil etmesi halinde sadece doku ise 2-5 yıl, organ için 5-9 yıla kadar hapis cezası uygulanır (TCK 91/1).

18 yaşından büyük çocukları veya herhangi bir yakınının onayı ile alınır. Vücut bütünlüğünü bozman şekilde alınan dokular nakil için kullanılır. Organ bağışına izin vermemişse hiçbir şekilde hiçbir organı veya dokusu kullanılamaz. Ayrıca acil bir durum varsa hekim onayı ile organ veya doku alınabilmektedir. Organ nakli işlemi bitirildikten sonra tamamlanır ve ilgili evraklara işlenmektedir. Onayın olmadığı durumlarda suç teşkil eder ve 1 yıla kadar hapis cezası uygulanır (TCK91/2).

Organ ve dokunun satılıyor olması veya ödemeye söz konusu olması da cezai yaptırıma dahildir. Satan, aracılık eden kişilere ise 5-9 yıl arası hapis cezası uygulanır. (TCK91/3).

Organ ve doku ticareti suçu ve cezası maddelerinden bir diğerine göre bu ticareti yapan eğer bir grup ise örgüt kurma, dahil olma ve yönetme suçu da eklenerek ceza ağırlaştırılacaktır (TCK91/4).

Yasa dışı yollarla elde edilen doku veya organların başka birine aktarılması suç teşkil etmektedir (TCK91/5).

Organ ticareti yapıldığına dair ilan vermek suçtur (TCK91/6). Organ ve doku ticaretini bir şirketin yapması da suç teşkil eder (TCK91/7).

İlk maddeye bağlı olarak mağdur vefat ederse kasten ölüme sebep olma suçu teşkil etmiş olacaktır. Ayrıca dolayısıyla buna göre hüküm uygulanır (TCK91/8).

Organ ve Doku Ticareti Suçunda Pişmanlık

Organ ve doku ticareti suçu ve cezasında etkin pişmanlıktan faydalanma söz konusu olur. Fakat bu sadece organlarını satan kişiyi kapsamaktadır. Ticreti yapan kişilerin tutuklanmasına yardımcı olacak bilgiler vermesi takdirinde hakim insiyatifiyle ceza almama ihtimali de bulunmaktadır.(TCK92)

TCK 91 nedir?
TCK 91. Maddesi hukuken geçerli rızaya dayalı olmaksızın organ ve doku satın alma ve satma aracılığında bulunulması suçudur.
TCK 5237 maddesi nedir?
TCK’nın 5237 maddesi, kamu güvenliğinin ve toplum barışının korunması kapsamında çevreyi ve bireyi korumaya yönelik kanun maddesini içerir. İdarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza konulamaz.
Insan ticareti suçu nedir?
İnsan ticari suçu, organ ve doku satışı, insanın ticari maksatlarla satışa sunulması, zina ve fuhuş suçunu kapsar.
Organ bağışçısı nasıl olunur?
Organ bağışı için hastaneden form doldurmak gerekmektedir. Ayrıca kızılay üzerinden de organ bağışında bulunabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;

Bozulmuş veya Değiştirilmiş Gıda veya İlaçların Ticareti Suçu

Meskeniyet İddiası Sayesinde Haciz Durdurma

İnsan Üzerinde Deney Suçu Ve Cezası

Cinsel Saldırı Suçları ve Cezaları

Kurtköy Mahallesi Boşanma Avukatı

Yorum yapın

Hemen Ara