Çekişmeli Boşanma Nasıl Olur?

Boşanmak isteyen kişilerin bu konuda bir anlaşma içerisine girmeleri, hukuki süreci de kesinlikle hızlandırmaktadır. Bu tip davalara anlaşmalı boşanma ismi veriliyor. Ancak bunun tam tersi olan bir sürecin de var olduğunu görüyoruz. Çekişmeli boşanma olarak da tanımlanan bu dava, çiftlerin anlaşamamaları durumunda ortaya çıkıyor.

Çekişmeli Boşanma Türleri Nelerdir?

  • Taraflardan birisinin boşanmak istememesi, davanın da çekişmeli olmasına neden oluyor. Bu süreç içerisinde çiftlerden birisi boşanmak isterken, diğeri ise boşanma istemiyor olabilir. Bu noktada mahkemeye başvurulduğu zaman çekişmeli boşanma davası açılır.
  • Taraflardan ikisinin de boşanmak istemesine rağmen sonraki dönemde ortaya çıkacak olan hukuki süreçte anlaşamamaları da çekişmeli boşanma olarak tanımlanıyor. Bu hukuki süreçten kasıt ise geride kalanlar üzerinden ortaya çıkan anlaşmazlık. Bunlar genellikle sahip olunan çocuğun velayeti, ödenecek olan tazminat ya da nafaka üzerinden yaşanıyor. Böylelikle çekişmeli dava süreci de başlamış oluyor.

Dava Süreci Hangi Mahkemede Başlar?

Çekişmeli dava ile boşanmak isteyen kişiler bunun için aile mahkemelerine gitmek zorundadır. Ancak aile mahkemelerinin sayısı kısıtlıdır. Yani her yerde bu mahkemeden yoktur. Bu yüzden aile mahkemeleri olmadığı zaman devreye direkt olarak asliye mahkemeleri girmektedir. Bu görevi yerine getiren asliye mahkemeleri, boşanma davasını, prosedür ve belgelere göre sonlandırmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma türünün genellikle uzun sürdüğünü biliyoruz. Bunun nedeni ise tarafların anlaşamaması ve ayrıca ortaya çıkan süreç. Çünkü çekişmeli davalarda birçok farklı işlem yapılmaktadır. Bunların başında ise tanıkların dinlenmesi gelmektedir. İki tarafa dair ifade veren tanıkların yaşının kaç olduğu ise çok önemli değildir. Çünkü her tanığın ifadesi önemlidir ve mahkeme tarafından dikkate alınır. Ancak bu noktada hakimin tavrı da oldukça belirleyicidir. Çok küçük yaştan olan bir kişinin tanıklığının kabul edilip edilmemesine hakim karar vermektedir.

Çekişmeli boşanma davasının süresindeki uzamanın bir diğer nedeni ise bilirkişi raporlarıdır. Konu ile alakalı olarak zaman zaman mahkemeye bilirkişi raporları istenmektedir. Bu raporların incelenmesi ve okunması da davayı uzatan prosedürler içinde bulunmaktadır.

Hukuk Bürosundan Yardım Almak Şart

Bu tip davaların son derece zorlu olduğu herkes tarafından dile getiriliyor. Bundan dolayı dava aşamasına geçmeden önce, dilekçe doldurulurken bir avukat tutmak gerekiyor. Avukatların bu noktada profesyonel bir yardım sunduğu biliniyor. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında prosedür biraz farklı ilerlediği için bu yüzden avukat yardımına ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz. Bunun için de helvacı hukuk bürosu ile iletişime geçmek ve buradaki avukatlar ile beraber çalışmak son derece mantıklı bir seçim olacaktır. He konu ile alakalı olarak özel yetişmiş avukatlar, çekişmeli boşanma davası konusunda süreci izleyecek ve bu şekilde davanın sizin istediğiniz gibi sonuçlanmasını sağlayacaktır. Bunun için telefon ile ya da internet ile hukuk bürosuna başvurabilirsiniz.

Çekişmeli boşanma davası ilk celsede biter mi?
Çekişmeli boşanma davasının ilk celsede bitmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Çekişmeli boşanma davası yaklaşık 7-8 celseye kadar uzayabilir. Fakat anlaşmalı boşanma davaları tek celsede sonuçlanır.
Çekişmeli boşanma davasında hakim nelere dikkat eder?
Çekişmeli boşanma davasında hakim karşılıklı olarak tarafların ifadelerini, mali durumu, karşılıklı olarak tarafların gelir durumunu, ortada bir çocuk var ise çocuğun aynı çatı altında ki yaşam biçimi gibi etmenlere dikkat eder.
Çekişmeli boşanma davasında ilk duruşma nasıl olur?
Çekişmeli boşanma davasındaki ilk duruşma, ilk aşamadır. Burada ilk izlenimler ön planda olur. Diğer aşamalardaki ispatlar, deliler ya da tanık beyanının ne doğrultuda olabileceği gibi etmenler ilk duruşmadaki izlenimlere göre şekillenir. Çekişmeli boşanma davasında karşılıklı olarak tarafların ifade edeleri dikkate alınır.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-yalikoy-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/arnavutkoy-yavuz-selim-mahallesi-anlasmali-bosanma.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-sonucu-cocuklarin-velayeti-neye-gore-belirlenmektedir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-olarak-bosanmak-icin-gerekli-olan-sartlar-nelerdir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-yeni-mahalle-mahallesi-isci-avukati.html

Yorum yapın

Hemen Ara