Ticaret Hukukuna Göre Rehin ve Devir Mevzuatı

Ticaret hukuku bir iş yerinin iktisadi nitelik kazanmasını ve bunun akabinde ortaya koyulacak olan adımları düzenlemektedir. Hukuki bir alt yapıya uygun kurulmayan işletmelerin ilerleyen süreçlerde kanuni boyutta sıkıntılar yaşayabilecekleri hatta bu sebeplerden ötürü kapatma işlemine bile tabi tutulabilecekleri unutulmamalıdır. Ticaret hukukunda bir girişimin ticarethane niteliğini kazanması için bazı koşulları yerine getirmesi gerekmektedir.

  • Öncelikli olarak açılan işletmenin ana amacının kar etmek olması gerekmektedir. Kar etmek üzerine kurulu olmayan hiçbir mekanın ticarethane niteliği kazanması gibi bir durum söz konusu değildir.
  • Açılmış olan işletmenin muhakkak devamlılık göstermesi ve bağımsız bir niteliği olması istenmektedir. Kendi başına karar verebilen bir yapıya sahip olmayan işletmelerin ticarethane olarak değerlendirilmediği de bilinmelidir.
  • Süreklilik arz etmesi de önemli noktalardandır. Bu tabi ki sonsuza kadar sürecek manasına gelmemektedir. Amaç ve hedef bakımından dönemsel değil süreklilik arz eden bir yapının ortaya koyulması hukuki gerekliliklerden birkaçıdır.

Siz de bir işletme açma aşamasındaysanız bu kurallar hakkında tek tek inceleme yapmak yerine bizzat bir avukat ile anlaşma sağlayarak bütün adımları onun aracılığı ile gerçekleştirme imkanını yakalayabilirsiniz. Bu şekilde süreç sizin için çok daha çabasız tamamlanacaktır. En iyi ticaret hukuku avukatı bulmak isteyen kişiler İstanbul’da büyük bir çeşitlilik ile karşı karşıya kalacaktır. Önemli olan iş birliği kuracağınız avukatın bu konu üzerine ihtisas yapmış olması ve ayrıca daha öncesinde farklı davalarda başarı kazanmış olmasıdır.

Rehin İşlemlerinde Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

En iyi ticari avukatlar kategorisinde yer alan kişilere en çok sorulan ve akıllarda da farklı soru işaretleri bırakan noktaların başında kesinlikle rehin işlemleri gelmektedir. Rehin konusunun ticaret hukukuna göre açıklanması ile beraber ortaya çıkan ve muhakkak takip edilmesi gereken noktalardan bazıları;

  • Rehin işlemleri bir kişinin taahhüt etmiş olduğu borcunun ödenmemesi durumunda el koyulmak üzere belirtilmiş olan mal varlığının teslim alınmasıdır. Borcun yerine bırakılan bir mal varlığı olarak da nitelendirilebilmektedir.
  • Rehin taşınır ya da taşınmaz herhangi bir mal olabilir bu konuda hukuki olarak koyulmuş olan herhangi bir sınırlama yoktur.
  • Ticari İşletme Rehin Kanunu hali hazırda uygulanmaya devam eden hukuki düzlemimizdir. Bu konuda değişiklik meydana geldiği zaman kişilerin avukatlardan yardım alarak konu hakkında fikir sahibi olmaları önerilmektedir.
  • Sürecin en önemli noktalarından bir tanesi kesinlikle noter huzurunda yapılmış olan ve noter tarafından onaylanmış olan bir sözleşme ortaya koyulmasıdır. Bu konuda kişilerin noter onayı olmaksızın kendi aralarında uygulamaya koydukları rehin sözleşmelerinin herhangi bir geçerliliğinin olmadığı da ayrıca belirtilmelidir.

Rehin konusunda özellikle dikkat edilmesi gereken nokta maddi ya da gayri maddi mal varlıklarının net olarak belirtilmesidir. Muğlak ifadeler doğduğu zaman her iki taraf da sıkıntı yaşayabilmektedir. Bu konuda noter zaten sizin sözleşmeniz içerisinde bir muğlaklık olup olmadığını kontrol edecek ve onayı daha sonrasında verecektir. Örneğin bir sözleşmesi içerisinde sorun olması durumunda kişilerin 10 günlük bir süreç içerisinde değişim yapma imkanları bulunmaktadır. Tabi değişim sonrasında bu konuda yeniden noter onayının alınması gerektiği de altı çizilmesi gereken unsurlardandır. Rehin üzerinde yapamayacağınız bazı işlemler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

  • Rehin kapsamında elde edilmiş haklar başka bir kişiye devredilemez. Bu haklar size mahsus olarak ortaya koyulmuş ve belirtilmiştir.
  • Aynı zamanda rehin olarak alınan unsuru takas etme ve yer değiştirme gibi farklı işlemlere de tabi tutma gibi bir imkanınız yoktur.

Bu konuda ek bilgiler elde edebilmek adına iş hukuku, taşımacılık hukuku, borçlar hukuku konu başlıklarına da bir göz atabilirsiniz. Ticaret hukuku her biri ile bağlantılı olduğu için bu şekilde daha iyi bir ön görü kazanma imkanını elde etmiş olursunuz. Ticari avukat nedir konu başlığı altında tüm bu hukuk dalları hakkında bilgi sahibi olan ve size davanızın sürdürülmesinde yardımcı olacak uzmanlar ile iş birliği kurabilirsiniz. Bu şekilde rehin alma ve rehin verme süreçleri ticari işletme sahipleri için daha kolay işleyecektir.

Devir İşlemleri ve Detaylar

Ticaret hukuku avukatları Maltepe semti kapsamında en çok rehin ve devir davaları ile veya süreçleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Devir süreci hakkında kişilerin hukuki boyutta bilmeleri gerekenler;

  • Devir işlemlerini her biri ülkemizde 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe getirilen 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu detaylarına göre devam ettirilmektedir. Bu süreç hakkında özellikle hukuki temeli oluşturan en önemli parçanın sözleşme olduğunun farkında olmalısınız.
  • Devir işlemleri hukuki tabanda hazırlanmış ve detayları tam manası ile gözden geçirilmiş bir sözleşme aracılığı ile ortaya koyulmalıdır. Bunun dışında gerçekleştirilen devir işlemlerinin herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır
  • Mal varlığının devri ve borçların devri iki farklı kategori olarak incelenmelidir. Mal varlığının devri cüzi olarak gerçekleştirilirken borçların devri külli olarak tamamlanmaktadır.
  • Bir işletme içerisinde yer alan mallar için ya da herhangi bir makine için ayrı ayrı işlem gerçekleştirmeden direkt olarak bütünüyle devredilebilir. Bu konuda her bir mal varlığı için farklı bir devir sözleşmesi gerçekleştirmeniz zorunlu değildir. Bu yönerge ile kişilerin devir süreçlerinin kolaylaştırılması sağlanmaktadır.
  • Ticaret unvanı ve işletme adı gibi gayri maddi olan unsurların da sözleşme kapsamında devredilmesi söz konusudur.

Ticaret hukuku avukatı nedir konu başlığı altında bütün bu detaylara tek tek erişim sağlayabilir ve çok daha kapsamlı şekilde fikir sahibi olma imkanını da elde edebilirsiniz. Ticaret hukuku konusunun çok önemli iki başlığı olan rehin ve devir işlemlerinde keskin nokta olan sözleşme oluşturma işlemlerini bir uzman önderliğinde gerçekleştirmeniz elde edeceğiniz sonuç bakımından çok önemlidir.

İstanbul’da Ticaret Hukuku Avukatı Tavsiyeleri

Ticaret hukuku avukatı İstanbul kapsamında en ok ihtiyaç duyulan ve arayış içerisine girilen branşlardan bir tanesidir. Bu konu hakkında garantili bir seçim yapmak istiyorsanız ve seçmiş olduğunuz avukatın içerisinde bulunduğunuz davadan başarı ile ayrılması sizin için oldukça önemliyse Mehmet Ali Helvacı Hukuk Bürosu’na bir göz atabilirsiniz. İçerisinde barındırmış olduğu yetkin avukatlar ve uzmanlar ile çok farklı alanlarda profesyonel bir şekilde hizmet almanız mümkün kılınmaktadır.

Büro ile iletişim kurabilmek için online yöntemleri kullanabilirsiniz. İnternet sitesi üzerinden verilmiş olan e-mail adresi ile yetkililere erişim sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra telefon ile bağlantı kurma gibi bir imkanınız da bulunmaktadır. Her iki yöntemde de size sunulacak olan işlem kalitesinin oldukça yüksek olduğundan emin olabilirsiniz.

Konu hakkında aklınıza takılan soruları firma yetkililerine yöneltebilir ve ticaret hukuku alanında avukatınızı seçerken bir diğer yandan da konuya daha aşina olma imkanını yakalayabilirsiniz. İstanbul’da sadece ticaret hukuku alanında değil aile hukuku ve iş hukuku gibi alanlarda da uzmanlığını kanıtlamış olan avukatlar ile iş birliği içerisinde olan bu büro başarılı sonuçlar vermeye devam etmektedir. Siz de seçiminizi Helvacı Hukuk Bürosu’ndan yana kullanırsanız başarılı bir sonuca bir adım daha yaklaşacağınızdan emin olabilirsiniz.

Ticari işlemlerde taşınır rehni Kanunu 5 maddesi nedir?
Ticari işletmelerde taşınır rehni kanunu içerisindeki 5. maddede rehin veren ya da rehin konusu olan taşınır varlıkların aleyhine azaltılan tasarruflardan doğan belirli zararların tazmini edilme yükümlülüğü bulunur.
Ticari işletme rehni nedir ticaret hukuku?
Ticaret Hukuku başlığı altında ticari işletme rehni bulunur. Ticari işletme rehni kişinin işletmesine borcu olduğu takdirde belirli ürünleri rehin altına alması ile birlikte şekillenir.
Ticari işletme rehin sözleşmesi hangi anda kurulmuş sayılır?
Ticaret siciline yapılan belirli tescil ile ilgili olarak alacaklıya teslim edilmeksizin herhangi bir ticari işletmeye ait menkullerin rehin edilmesi, ticaret işletme rehni sözleşmesi bünyesinde yer edinir.
Rehin alacaklıları kimlerdir?
Rehin alacaklıları kredili satış yapan kooperatifler, kredi kuruluşları, tüzel kişiliğe sahip olan sahip olarak bulunan sermayelerde bunları gerçek kişiler olmalıdır.

İlginizi Çekebilir;

Ticaret Hukukuna Göre Rehin İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

TİCARET HUKUKU AVUKATI

İş ve Ticaret Hukuku ile Alakalı Değişiklikler Yeni Detaylar

Bir İşletmenin Sorunsuz Şekilde Açılması için Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ticaret Hukukuna İlişkin Tüm Hususlarda Kendinizi Koruma Altına Alın

“Ticaret Hukukuna Göre Rehin ve Devir Mevzuatı” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara